Ríbezľový sirup bez varenia

sev111 - fotkasev111, 10. februára 2014
Ríbezľový sirup bez varenia
Foto: sev111

Viete, že... … 40 guľôčok ríbezlí denne pokryje odporúčanú dávku vitamínu C?

Suroviny

2,5 kg (alebo čierne, biele)
1,5 l
5 g
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    2,5kg ríbezle popučíme nesmie byť kontakt s kovom, ja pučím rukami, k tomu pridám 1,5l vody, vodu mám prevarenú a vychladenú s konzervačným prípravkom a 5g kys.citrónovej, necháme stáť 24hod v chladničke občas premiešame, potom scedíme cez gázu a rukami vytláčame šťavu, potom na 1l šťavy som dávala 1kg cukru dávala som pol na pol hnedý a biely cukor, hnedý dá karamelovú chuť, miešaním rozpúšťať nesie stále prísť do kontaktu s kovom, ja som to mala v chladničke pomiešala a nechala tak pokiaľ nebolo rozpustené ono sa miešaním stane hustý sirup skoro až želé , plniť do suchých fliaš vrchnáčiky vždy vyváram a už len odložiť do komory či špajzky želám dobrú chuť a príjemné popíjanie

    Ríbezľový sirup bez varenia - obrázok 1
  2. 3

    u nás ho pijeme riedený alebo neriedený po lyžiciach :-) chuť a vôňa je úžasná nedá sa porovnať z vareným sirupom

    Ríbezľový sirup bez varenia - obrázok 3

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
@ julica nie nekazí, suseda robila bez konzervantu nuž všetko jej vyšumelo :-(
@ no naša suseda robila bez konzeravntu a všetko sa jej pokazilo skyslo :-(
@ ubka nemám vyšne nakoľko voda zobrala 2 vyšne zo sebou pri záplave :-( inak som robievala z nich višňovú griotku :-) či BOULE, to boule robím teraz už bez višní ako mňamku na silvester :-)
@sev111 , super, u známych na Orave som ho pijávala a aj sme dostali fľašku sebou, robili ho presne takto, veľa práce je s tým, babračka, ale stojí fakt za to, vďaka za zverejnenie receptu, uvidím, ako mi v lete narastú ríbezle, mám trojaké, veľa zdaru želám..
Keď je sezóna,ríbezlí sa neviem dojesť,škoda,že ten C vit sa neukladá:-)už sa neviem dočkať vlastnej úrody...zvykla som "bieliť"kríky u švagrinej,im nechutia.Ukladám,vyskúšam.
@julica , robievam bez konzervantu, úplne prírodný. Robím ho dlhé roky a nikdy sa nepokazil. Cukor ku šťave v pomere 1:1 ho konzervuje dostatočne. Ak sa niekomu pokazil, príčina musela byť inde (nedostatočná hygiena, menej cukru a pod.) , nie v tom, že chýbal chemický konzervant..
@radulienka ďakujem ako vždy :-) keď pôjdeš okolo môžeš sa u mňa zastaviť, nalejem :-)
@kukulienka71 ďakujem Ja mám svoje ríbezle cez celú dlhú záhradu obzobávame všetci vrátane psa :-)
@sovka62 no neviem písala som len to čo povedala suseda, no tu ide aj voda tak asi pomer cukor a toto nestačí keby to bola šťava a cukor tak robím nevarené želé-lekvár a je fest hustý a nikdy sa nepokazil
pomer na 2,5 kg ovocia je správne len 5g kys. citrónovej? i iných podobných receptoch na nete je 70g na 2kg - tak nemá byť v tomto prípade 50g ? nie je to omyl ? práve idem robiť sirup a nechcem to pokaziť , ďakujem za odpoveď
@Sev111 (29.6.2016 12:43)

Zdravím, tak sirup je úžasne chutný, mala som len 1,5kg ríbezlí :-( ..len ešte jedna otázka..ako,kde ho uskladňovať v týchto horúčavách, keďže sa nesterilizuje.. ďakujem..prajem krásny deň
@Adulikv (2.7.2016 11:15)
Podle mě - pokud jsi dala konzervační přípravek, tak postačí chladnější místo - např. podlaha ve špajzu. Pokud ne, tak jedině lednice to jistí. Jinak bude "vymalováno". Alespoň podle mých zkušeností. Krásný den!

Pridaj komentár k receptu: