Pšenovo-cviklová terina

julica - fotkajulica, 20. decembra 2010
Pšenovo-cviklová terina
Foto: julica

Kalorických jedál bude asi každý z nás jesť cez Vianoce dosť, určite po Novom roku začneme súťažiť s témou "Schudnime", preto Vám chcem na odľahčenie ukázať, ako nápadito sa dá pracovať aj so zdravšími surovinami.

30 minút
príprava

Suroviny

terina:
200 g
1
5
rezance:
1/2
 (oregano, tymián)
studená omáčka:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pri tomto recepte som sa inšpirovala jedným časopisom (NB), ale modifikovala a rozšírila som ho podľa svojej aktuálnej invencie. Takže: na oleji chvíľku popražíme sezamové semiačka, až kým nezavoňajú. V predlohe sa uvádzal sezamový olej, ten však nemám, nuž som sa vynašla ináč a v konečnej chuti sa to ukázalo ako dobré riešenie. K semiačkam pridáme polovicu cesnaku, o chvíľku pšeno a opečieme ho. Voňavú zmes zalejeme asi litrom horúcej vody (aj viac, podľa potreby sa dá doliať) a varíme asi 15 minút.

  2. 2

    Po zmäknutí pšena pridáme postrúhanú cviklu, soľ, prípadne trošku vody, minútku ešte spolu podusíme, pridáme zvyšný popučený cesnak a odstavíme. Formu (ja som použila na biskupský chlebíček) opláchneme studenou vodou a navrstvíme do nej pšenovú zmes, ktorú necháme vychladnúť. Približne po hodine už je šťavnatá zmes kompaktná a jednoducho ju vyklopíme na tanier - ide to bez problémov.

    Pšenovo-cviklová terina - obrázok 2
  3. 3

    Táto zázračná tehlička ma veľmi prekvapila tým, že zmes je príjemne voňavá po cesnaku, šťavnatá, dobre sa krája. My sme sa rozhodli podávať ju so sójovými rezancami. Tie pripravíme jednoducho: sójové rezance vložíme do misky, pridáme k nim bylinky, "tajnú" ingredienciu horčicu, možno nejakú štipľavú pastu, rozmrvíme trošku bujónu (môžete dať, čo vám napadne) a zalejeme vriacou vodou, aby boli ponorené. Takto ich necháme nasávať chute aspoň polhodinku a potom ich opečieme na troške oleja na panvici.

  4. 4

    Terinu sme si polievali studenou kôprovou omáčkou, ktorá sa k nej naozaj chuťovo hodila a jej príprava je minútová záležitosť: Vymiešala som kyslú smotanu, kôpor (mám vo fľaštičkách nasekaný a zaliaty octom), lyžičku horčice, soľ a trošku olivového oleja. Hotovo. Najlepšie na tejto terine je, že hneď po jej ochutnaní mi začali v hlave vznikať ďalšie a ďalšie obmeny, nabudúce to bude s petržlenovou vňaťou, šampiňónmi a cukinou. Inšpirujte sa aj vy, bude sa Vám to páčiť.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Vyskúšam,pšeno síce nemám doma,ale po sviatkoch sa zída :-)))
julica, presne uz vidim ako moj svagor internista bude musiet spat v nemocnici cez Vianocie ..takze aj ja sa uberam k lahsiemu menu, a tiez prave obzeram ako by som vyrobil zeleninovy terrine.Tu si ma inspirovala psenom, muselo to byt dobre.
Ved prave, to zdravie nam za nieco stoji... Inak ruzova farba z cvikly sice posobi zvlastne (aj fotky vznikli narychlo, dodatocne), ale chuti dobre: nie je sucha, prave naopak, vo vychladnutej sa daju dobre rozlisit chute. Ja uz v duchu vymyslam, ake trikolory jej dat, ako ju pripravim s hribami, na sladko s kokosom... Pseno sa mi prosto otvorilo v plnej krase :) a hadam to vyskusam aj s krupami, mozno kuracie maso... juuj, uz sa tesim.