Foto: julica
Kalorických jedál bude asi každý z nás jesť cez Vianoce dosť, určite po Novom roku začneme súťažiť s témou "Schudnime", preto Vám chcem na Zobraziť celý popisKalorických jedál bude asi každý z nás jesť cez Vianoce dosť, určite po Novom roku začneme súťažiť s témou "Schudnime", preto Vám chcem na odľahčenie ukázať, ako nápadito sa dá pracovať aj so zdravšími surovinami.
príprava
Postup
-
1
Pri tomto recepte som sa inšpirovala jedným časopisom (NB), ale modifikovala a rozšírila som ho podľa svojej aktuálnej invencie. Takže: na oleji chvíľku popražíme sezamové semiačka, až kým nezavoňajú. V predlohe sa uvádzal sezamový olej, ten však nemám, nuž som sa vynašla ináč a v konečnej chuti sa to ukázalo ako dobré riešenie. K semiačkam pridáme polovicu cesnaku, o chvíľku pšeno a opečieme ho. Voňavú zmes zalejeme asi litrom horúcej vody (aj viac, podľa potreby sa dá doliať) a varíme asi 15 minút.
- 2
Po zmäknutí pšena pridáme postrúhanú cviklu, soľ, prípadne trošku vody, minútku ešte spolu podusíme, pridáme zvyšný popučený cesnak a odstavíme. Formu (ja som použila na biskupský chlebíček) opláchneme studenou vodou a navrstvíme do nej pšenovú zmes, ktorú necháme vychladnúť. Približne po hodine už je šťavnatá zmes kompaktná a jednoducho ju vyklopíme na tanier - ide to bez problémov.
- 3
Táto zázračná tehlička ma veľmi prekvapila tým, že zmes je príjemne voňavá po cesnaku, šťavnatá, dobre sa krája. My sme sa rozhodli podávať ju so sójovými rezancami. Tie pripravíme jednoducho: sójové rezance vložíme do misky, pridáme k nim bylinky, "tajnú" ingredienciu horčicu, možno nejakú štipľavú pastu, rozmrvíme trošku bujónu (môžete dať, čo vám napadne) a zalejeme vriacou vodou, aby boli ponorené. Takto ich necháme nasávať chute aspoň polhodinku a potom ich opečieme na troške oleja na panvici.
- 4
Terinu sme si polievali studenou kôprovou omáčkou, ktorá sa k nej naozaj chuťovo hodila a jej príprava je minútová záležitosť: Vymiešala som kyslú smotanu, kôpor (mám vo fľaštičkách nasekaný a zaliaty octom), lyžičku horčice, soľ a trošku olivového oleja. Hotovo. Najlepšie na tejto terine je, že hneď po jej ochutnaní mi začali v hlave vznikať ďalšie a ďalšie obmeny, nabudúce to bude s petržlenovou vňaťou, šampiňónmi a cukinou. Inšpirujte sa aj vy, bude sa Vám to páčiť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
PF 2011 všetkým varecháčom