Pšenovo-cviklová terina

Autor receptu: julica

Kalorických jedál bude asi každý z nás jesť cez Vianoce dosť, určite po Novom roku začneme súťažiť s témou "Schudnime", preto Vám chcem na odľahčenie ukázať, ako nápadito sa dá pracovať aj so zdravšími surovinami.

30 minút
príprava

Postup

  1. Pri tomto recepte som sa inšpirovala jedným časopisom (NB), ale modifikovala a rozšírila som ho podľa svojej aktuálnej invencie. Takže: na oleji chvíľku popražíme sezamové semiačka, až kým nezavoňajú. V predlohe sa uvádzal sezamový olej, ten však nemám, nuž som sa vynašla ináč a v konečnej chuti sa to ukázalo ako dobré riešenie. K semiačkam pridáme polovicu cesnaku, o chvíľku pšeno a opečieme ho. Voňavú zmes zalejeme asi litrom horúcej vody (aj viac, podľa potreby sa dá doliať) a varíme asi 15 minút.
  2. Po zmäknutí pšena pridáme postrúhanú cviklu, soľ, prípadne trošku vody, minútku ešte spolu podusíme, pridáme zvyšný popučený cesnak a odstavíme. Formu (ja som použila na biskupský chlebíček) opláchneme studenou vodou a navrstvíme do nej pšenovú zmes, ktorú necháme vychladnúť. Približne po hodine už je šťavnatá zmes kompaktná a jednoducho ju vyklopíme na tanier - ide to bez problémov.
  3. Táto zázračná tehlička ma veľmi prekvapila tým, že zmes je príjemne voňavá po cesnaku, šťavnatá, dobre sa krája. My sme sa rozhodli podávať ju so sójovými rezancami. Tie pripravíme jednoducho: sójové rezance vložíme do misky, pridáme k nim bylinky, "tajnú" ingredienciu horčicu, možno nejakú štipľavú pastu, rozmrvíme trošku bujónu (môžete dať, čo vám napadne) a zalejeme vriacou vodou, aby boli ponorené. Takto ich necháme nasávať chute aspoň polhodinku a potom ich opečieme na troške oleja na panvici.
  4. Terinu sme si polievali studenou kôprovou omáčkou, ktorá sa k nej naozaj chuťovo hodila a jej príprava je minútová záležitosť: Vymiešala som kyslú smotanu, kôpor (mám vo fľaštičkách nasekaný a zaliaty octom), lyžičku horčice, soľ a trošku olivového oleja. Hotovo. Najlepšie na tejto terine je, že hneď po jej ochutnaní mi začali v hlave vznikať ďalšie a ďalšie obmeny, nabudúce to bude s petržlenovou vňaťou, šampiňónmi a cukinou. Inšpirujte sa aj vy, bude sa Vám to páčiť.