Predcesto na pečenie chleba /fotorecept/

pusta - fotkapusta, 9. septembra 2012
Predcesto na pečenie chleba /fotorecept/
Foto: pusta

Predcesto je vlastne chlebové cesto. Kedysi naše staré mamy pri pečení chleba vždy odložili kúsok cesta a toto staré cesto použili pri novom pečení Zobraziť celý popisPredcesto je vlastne chlebové cesto. Kedysi naše staré mamy pri pečení chleba vždy odložili kúsok cesta a toto staré cesto použili pri novom pečení chleba. Predcesto nie je kvások, ako by ste si mohli myslieť, kvások sa tiež používa pri pečení chleba, ale má úplne iný charakter. Predcesto som pripravila v predvečer a odložila do chladničky na 12 hodín, kde ešte do rána viac nakyslo a bolo pripravené na použitie, je redšie ako samotné chlebové cesto. Vydrží asi 7-10 dní v chlade.

1 dávka
porcia
120 minút
príprava

Suroviny

500 g
300 ml
1 CL
1 CL
1 PL
10 g




Postup

  1. 1

    Večer som do misy preosiala múku a pridala som soľ, s ktorou som múku dobre premiešala.

    Predcesto na pečenie chleba /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Do premiešanej múky som spravila jamku a namrvila som do nej droždie.

    Predcesto na pečenie chleba /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Priliala som vlažnú vodu a pridala som olej. Kvások som nechala nakysnúť - asi 15 minút.

    Predcesto na pečenie chleba /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Potom som všetko rukami dôkladne spracovala, až sa začali tvoriť pľuzgieiky. Cesto je mäkšie, trošku lepivé. Posypala som ho múkou a prikryté čistou utierkou som nechala asi 1 hodinu na teple vykysnúť na dvojnásobný objem. Potom som ho znovu prepracovala, dala do mikroténového sáčku a odložila na noc do chladničky. Treba ho zabaliť voľnejšie, lebo bude kysnúť ďalej, síce pomalšie. Môžete ho odložiť do chladničky aj v tej istej nádobe, prikryté potravinárskou fóliou.

    Predcesto na pečenie chleba /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Takto vyzeralo cesto ráno a bolo pripravené na použitie pri pečení chleba. Cesto po vybratí z chladničky pred pečením treba nechať odpočívať najmenej 1 - 2 hodiny pri izbovej teplote, aby sa zohrialo. Nepoužije sa na chlieb celá dávka, len jej časť, zvašok sa vráti opäť do chladničky, kde vydrží 7 - 10 dní, v závislosti od nastavenej teplote chladničky. Môžeme ho mať stále poruke.

    Predcesto na pečenie chleba /fotorecept/ - obrázok 5

Diskusia k receptu

tetuska
hlavne si mohla odfotiť už upečený chlebík, je to zaujíímavé, hlavne keď toľko vydrží v chladnička a najviac by ma zaujímalo koľko si ho použila na chlieb?

pusta
@tetu ška, práve na tom pracujem. ak sa podarí, vložím ešte dnes jeden úžasný chlebík. nedala som recept naraz, nechcela som, aby recept na predcesto zanikol.
pusta
@tetuska , ospravedlňujem sa ti za nesprávne napísaný nick, prepáč mi to. dakujem.
lusinkab
no tak ja som teda zvedava na ten chlebiik :-) ja som si tiez minule nastudovala takyto predkvasok na vyrobu jedneho chleba zo Sicilie takze postup ma velmi zaujal :-) ukladam kedze takychto receptov nkdy nie je dost :-)
pusta
@lusinkab , už som vložila konkrétne Chlieb zo Sicílie. prosím, pozri tam. dakujem.
pusta
@michsamant , nie je to Biga. Biga á husté cesto, pripravuje sa vždy čerstvé a má ľahko orieškovú chuť. Predcesto , tiež nazývané ako Staré cesto je redšej konzistencie, môže sa pripraviť do zásoby, kým Biga nie,nemá orieškovú chuť. Spoločné však majú to, že sa pripravujú skôr, zrejú asi 12 h, zlepšujú chuť chleba, chlieb s nimi pripravený dlhšie vláčny, je celkovo nižšia spotreba droždia na množstvo cesta.
1x martau
jozka2
amatam si,ked nasa mamka miesila cesto v drevenom koryte ktore predavali tzv.olasky cigani,len oni vedeli taketo koryta vymodelovat a male korytka na chlieb,tam sa robilo naraz aj5-7 chlebov a potom som musela mamke pozorne vyskrabat zbytok a ten sa nechal volne kysnut az kym nevyschol a toto sa potom rozpustalo v teplej vode a pridavalo do chleba,ale tvoj predkvasok stoji iba 12 hod.ma to ten isty ucinok ako vystate?
jozka2
no ale som sa nedocitala kolko predkvasku sa dava polovica?alebo menej
pusta
@lusinkab , ja som tento recept robila práve k vôli chlebu zo Sicílie, ale toto predcesto sa používa aj pri pečení iných chlebov. dakujem ti.
pusta
@jozka2 , presne tak, ako to popisuješ ty, robila predcesto aj moja stará mama. vtedy ešte neboli chladničky, tiež ten vyschnutý odložený kus cesta rozpúšťala v teplej vode a potom použila k zarobeniu nového chlebíka. jednorazovo piekla na týždeň 10 chlebov. sama som to ešte nikdy nerobila, teda ti neviem povedať, či toto predcesto má rovnaký účinok ako predcesto našich babičiek. ale dočítala som sa, že predcesto potrebuje ny dozretie aspoň 12 hodín. ešte chcem dodať, že takto pripravený chlebík zostával dlhšie vláčny, mäkký a pri krájaní sa nikdy nedrobil. Moja skúsenosť z pečenia chleba zo Sicílie je rovnaká.
pusta
@jozka2 , nenapísala som, koľko hotového predcesta sa má použiť pri pečení chleba preto, lebo pri každom druhu chleba je to množstvo iné. konkrétne pri chlebe zo Sicílie na 500 g múky som použila 300 g predcesta. pri každom chlebe vždy uvediem, koľko ho treba.
frezia68
Kto má záujem o domáci kvások,pozrite si recepty @Tizian1cat...m á rôzne a výborné chleby,má recept na Kvások Tangzhong,Zo starého nové bagety (neviem preniesť link) a rôzne pečivá a čo som robila podľa nej-výborné.Prepáč @pusta ,že robím reklamu,iste aj Tvoje je dobré :-)
pusta
@frezia , to je v pohode, ale toto predcesto, ktoré sa pri pečení chleba používa, vonkoncom nie je kvások. kvások je čosi úplne iné, napísala som o tom už v úvode tohoto receptu.
pusta
@frezia68 , pozri si prosím napr.v recepte Jogurtový chlieb s opraženými orechmi od @Titian1cat , konkrétne tam uvádza 2 predcestá a v tom prvom pridáva do prerdcesta ešte ražný kvások 20 g, okrem toho má aj recept len na prípravu ražného kvásku.len pre upresnenie - kvások a predcesto sú dve úplne odlišné veci. predcesto môže mať rôzne zloženie a prípravu, podľa toho, na aký chlieb sa použije.
medovnicek
mám veľmi rada takéto recepty, teraz sa nejako nevenujem pečeniu chleba a veciam podobným, ale veľmi ma to láka a keď budem mať viacej času, tak sa mi takéto recepty hodia, vrelá vďaka zaň
jarunka
@frezia68 ked uz si spomenula @Tizian1cat tak ja podla nej peciem; "Rychly chlebik so zemiakmi bez kvasku." V recepte je predcesto miesto kvasku. Ja davam aj trochu raznej muky a niekedy dam zemiak a niekedy nie. Je vyborny.
pusta
@frezia68 , to je ok. ja som len chcela vysvetliť, že kvások nie je totožný s predcestom. kvások sa skladá z múky a vody, neobsahuje pridané čerstvé droždie, zatiaľ čo predcesto droždie obsahuje. išlo mi o to, aby sa kvások nepovažoval za to isté, ako predecesto. to sú dve rozdielne veci, pričom obe sa používajú pri pečení chleba. iinak tiež sa mi páčia recepty od @Tizian1cat a mám ich aj odskúšané. sú aj také recepty, kde sa v príprave chleba používa aj kvások a aj predcesto.
pusta
@jarunka , presne o to ide, že sú recepty na chlieb, v ktorých sa používa len kvások, potom sú recepty, v ktorých sa používa aj kvások a aj predcesto a napokon recepty, kde sa používa len predcesto okrem droždia v základnom predpise na prípravu chleba.
tetuska
vďaka za recept na chlieb vyskúšam, potom napíšem ako sa mi vydaril...
irenaw
V jednej mojej knihe, v kapitole "Kváskové chleby" sú recepty rozdelené podľa oblasti pôvodu, podľa toho sa mení názov, zloženie, čas kvasenia, ale stále sa píše o kvásku na základe toho, že v časti cesta prebieha prírodné kvasenie. V druhej knihe mám ako kváskové uvedené recepty s droždím a chleby bez droždia sú v kapitole bio chleby (tá kniha je celá zle, sama by som si ju nekúpila). Vždy je pre mňa zaujímavé, koľko existuje verzií, prekladov, vysvetlení. Každú novú informáciu si rada prečítam, ale už ich bolo toľko, že netuším, kde leží jediná správna pravda, čo je ešte kvások a čo už nie. Záleží na podstate receptu a takto pripravený chlieb je výborný :-).
lusinkab
@irenaw no o no v niektorych knihach je trosku bordel :-))) toto predcesto je tzv. Pâte Fermentée a je velmi oblubene hlavne vo francuzkej a talianskej kuchyni.Taketo predcesto sa napriklad pouziva aj na vyrobu francuzkych bagiet.Ja som sa k tomu dostala len nedavno,kedze chleba z obchodu nekupujem a rada skusam nove veci.
1x nyja
pusta
@irrenaw , čítala som som viac receptov na kvások a viac receptov na predcesto. usúdila som, ťe príprava kvásku sa robí len z vody a múky v príslušnom pomere, avšak bez pridania čerstvého droždia. predcesto naopak má okrem iných prísad aj čerstvé droždie, i ked v menšom množstve a podstatne dlhšie dozrieva, ako vlastné chlebové cesto, do ktorého sa pridáva. čítala som rp na chlieb len s kváskom, potom len s predcestom, tiež s pridaním kvásku aj predcesta a napokon chleb bez vopred pripraveného kvásku a predcesta, len s droždím, sú aj chleby bez pridania čo i len jedného z nich, teda aj bez droždia. dakujem ti, že si sa podelila o svoje znalosti a skúsenosti.
pusta
@lusinkab , rada by som mala tvoje hlboké znalosti. dakujem za rozšírenie vedomostného obzoru :-)
irenaw
@lusinkab ja už som ho aj skúšala, aj niekoľko ďalších, podľa mojej najobľúbenejšej chlebovej knihy. sú v nej skvelé recepty, ktoré si odkladám skôr na výnimočné príležitosti. bežný recept na chlieb mám nastavený tak, aby som to v pohode zvládala či je piatok alebo sviatok. to nie je pre mňa, chodiť cez týždeň do práce a po nociach vyrábať bagety, to by som dlho nevydržala :-). @pusta to som len tak skonštatovala, pre zaujímavosť, koľko verzií som už videla. na preklad knihy s technológiou výroby chleba by prekladateľ mal zhruba vedieť, ako to funguje. bohužiaľ niekedy mám pocit, že to prekladajú pomocou prekladača google. nech sa ti darí, teším sa na tvoje chlebové recepty :-).
pusta
@irenaw , priznám sa otvorene, že som už robila len kvásoék, všetko som dodržala podľa receptúry a chlieb s ním sa mi nevydaruil, tak som od tohoto typu chleba upustila.ved nie vždy sa všetko vydarí. musím znovu nabrať odvahu a skúsiť. človek sa najlepšie učí na vlastnej skúsenosti. veľmi pekne ti dakujem. si veľmi milá, vážim si to.
lusinkab
@irenaw ja mam tiez zopar receptov na klasicky chlieb,niektore aj z varechy ktore peciem stale dookola :-) ale tak ako som pred par rokmi nevedela ani cesto na knedlu urobit teraz ma nejako zacalo fascinovat pecenie,hlavne co sa kysnuteho cesta tyka,kedze su nekonecne moznosti na jeho vyrobu.No a s tym prekladanim ti upne verim,niekedy su niektore veci tak poprekladane,ze aj keby si sa snazila nedavaju nejako zmysel :-) s klasickym kvaskom som este chlieb neskusala........ale mam ho na plane urobit :-)
marlenka88
môžu sa suroviny na predcesto zamiešať aj v pekárničke, alebo je lepšie spraviť to ručne?
pusta
@marlenka88 , môžu sa suroviny zmiešať s predcestom aj v pekárničke. vid môj rp Chlieb zo Sicílie.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia