Predcesto na pečenie chleba /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Predcesto je vlastne chlebové cesto. Kedysi naše staré mamy pri pečení chleba vždy odložili kúsok cesta a toto staré cesto použili pri novom pečení chleba. Predcesto nie je kvások, ako by ste si mohli myslieť, kvások sa tiež používa pri pečení chleba, ale má úplne iný charakter. Predcesto som pripravila v predvečer a odložila do chladničky na 12 hodín, kde ešte do rána viac nakyslo a bolo pripravené na použitie, je redšie ako samotné chlebové cesto. Vydrží asi 7-10 dní v chlade.

1 dávka
porcia
120 minút
príprava

Postup

  1. Večer som do misy preosiala múku a pridala som soľ, s ktorou som múku dobre premiešala.
  2. Do premiešanej múky som spravila jamku a namrvila som do nej droždie.
  3. Priliala som vlažnú vodu a pridala som olej. Kvások som nechala nakysnúť - asi 15 minút.
  4. Potom som všetko rukami dôkladne spracovala, až sa začali tvoriť pľuzgieiky. Cesto je mäkšie, trošku lepivé. Posypala som ho múkou a prikryté čistou utierkou som nechala asi 1 hodinu na teple vykysnúť na dvojnásobný objem. Potom som ho znovu prepracovala, dala do mikroténového sáčku a odložila na noc do chladničky. Treba ho zabaliť voľnejšie, lebo bude kysnúť ďalej, síce pomalšie. Môžete ho odložiť do chladničky aj v tej istej nádobe, prikryté potravinárskou fóliou.
  5. Takto vyzeralo cesto ráno a bolo pripravené na použitie pri pečení chleba. Cesto po vybratí z chladničky pred pečením treba nechať odpočívať najmenej 1 - 2 hodiny pri izbovej teplote, aby sa zohrialo. Nepoužije sa na chlieb celá dávka, len jej časť, zvašok sa vráti opäť do chladničky, kde vydrží 7 - 10 dní, v závislosti od nastavenej teplote chladničky. Môžeme ho mať stále poruke.