Pralinky

jazavka - fotkajazavka, 14. januára 2012
Pralinky
Foto: jazavka

Tak som trošku skúsila na Vianoce aj ja pralinkovať. Pralinky boli na priamu domácu konzumáciu aj ako darček a veru každému chutili.

Suroviny

 kvalitná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vyskúšala som robiť pralinky, plnila som višňou s griotkou, ktorú som zmiešala so želatínou, nutelou s lieskovým orieškom, marcipánom, šľahačkovou náplňou zmiešanou s pepermintovou arómou a ďalší druh s vaječným koňakom.

    Pralinky - obrázok 1
  2. 2

    čokoládu si postupne zohrejeme v mikrovlnke - chvíľku, vyberieš pomiešaš a tak to opakuješ niekoľko krát, až je čokoláda úplne roztopená, ale nesmie mať viac ako 40 stupňov, naplníš si ňou formičku na pralinky - až po okraj, viac krát s ňou pobúchaš o stôl, aby si vydurila všetky bublinky, vyleješ čokoládu von - do misy, alebo do nádoby kde máš aj ostatnú čokoládu, snažíš sa vyliať čo najviac, potom stierkou poriadne začistíš formu a otočíš ju na nejakú rovnú podložku hore dnom (môže byť aj na linku), počkáš kým zvyšná čokoláda stečie a ztuhne - s podložkou alebo táckou môžeš dať na chvíľu do chladničky, potom ju vyberieš a napĺniš plnkou akou chceš, ale nie po okraj, znova necháš trošku zatuhnúť už aj s tou plnkou a zaleješ vrch praliniek, snažíš sa to krásne urovnať, aby si mala pekný spodok, znova pobúchaš tou formou, vyženieš bublinky a necháš poriadne zatuhnúť, potom opatrne povyberáš a už len konzumuješ, prajem dobrú chuť...je to síce babračka, ale vyzerá to efektne...

  3. 3

    Plnka č. 1 125g smotany živočíšnej, 60g masla, 350g čokolády bielej alebo mliečnej, ak horkú tak 250g a glukózový sirup. Dáme variť smotanu, maslo, čokoládu a glukózový sirup, nedovedieme k varu - len pokiaľ sa nám čokoláda roztopí, môžeme pridať arómu podľa chuti - ja som pridávala pepermintovú a vaječný koňak Plnka č. 2 Ohrejeme si želetínu podľa návodu - v griotke, podávame do pripravených praliniek višňu a zalejeme želatínovou griotkou, počkáme kým ztuhnú a dokončíme pralinky Plnka č. 3 Nugeta, lieskový oriešok, naplníme pralinky nugetou a vtlačíme do nej oriešok Plnka č. 4 Pravý marcipán - vtlačíme do pralinky, zalejeme čokoládou

Diskusia k receptu

32 komentárov k receptu
Tak teda toto je ozaj nádhera, ani v kupovaných bonbonierach nie sú také krásne bonbónky, veru, @Jazavka , na to treba čas aj trpezlivosť. A aké formičky si mala a odkiaľ, ak môžeš prezradiť. Ja som si pred sviatkami v Lídli kúpila dve silikonové, lebo naraz viac kúpiť je trochu drahé ( asi 3 eu./ks), druhýkrát prikúpim a skúsim niečo aspoň podobné. Akú značku čoko si mala, krásne sa leskne?
Hneď ako som zbadala obrázok, auromaticky sa mi ústa začali rozťahovať do úsmevu. Skúsila som spočítať, máš tam tuším až 7 druhov foriem.
krásné, ukáškové to škoda jesť fakt je to krásný darček a ešte ked povieš , že sa ti to podarilo na poprvý krát tak ma uplne ohúriš podla mna to nie je tvoja prvotina si už v tom velmi zdatná aj ja sa ta pýtam kde si dostala formu na pralinky a čokoládu môžem ohrievať aj nad parou? , alebo len v mikrovlnke.
Veľmi pekne ďakujem za komentáriky, marijanka712 úprimne - je to moja prvotina, formy na pralinky mám aj z tejto stránky  www.webareal.sk/formy-na-pecenie/eshop/2-1-LINIA-PRALIN...
evanaaa myslím, že si kúpila za veľmi dobrú cenu...prajem vám všetkým pekné tvorenie...
niečo som si kúpila v domácich potrebách, čokoládu som použila tú z lidlu a keďže bola veľmi hustá, pridala som obyčajné polevové peniažky, k otázke topenia čokolády nad parou - bolo mi doporučené zohrievať v mikrovlnke aby sa tam nedostala voda, lebo tá robí najväčšiu šarapatu v čokoláde...
Sú skutočne ukážkové.... ja som tiež už skúšala robiť pralinky, mám dve formy z tých čo máš aj ty, bola som prekvapená že sa mi vydarili, bála som sa, že nepôjdu von z formy ale nebol to žiadny problém vytlačiť ich. Vyskúšam aj tento tvoj recept, páči sa mi.
prosim ta ako si robila pralinky s vajecnym likerom? chystam sa ich spravit, ale bojim sa,ze ten liker (kedze netuhne) sa zmiesa s cokoladou ked budem uzavierat pralinky vo forme.
Od manžela som dostala niekoľko foriem na pralinky, kúpil ich v Lidli. A teraz som dokončila cukríky plnené orieškom a aj nie griotkou, ale rumom a višňou. Síce je babračka urobiť najskôr škrupinku, ale výsledok stojí za to. A aj želatinový rum je v pralinke chutný. Veľká vďaka za recept.

Pridaj komentár k receptu: