Pralinky

Autor receptu: jazavka

Tak som trošku skúsila na Vianoce aj ja pralinkovať. Pralinky boli na priamu domácu konzumáciu aj ako darček a veru každému chutili.

Postup

  1. Vyskúšala som robiť pralinky, plnila som višňou s griotkou, ktorú som zmiešala so želatínou, nutelou s lieskovým orieškom, marcipánom, šľahačkovou náplňou zmiešanou s pepermintovou arómou a ďalší druh s vaječným koňakom.
  2. čokoládu si postupne zohrejeme v mikrovlnke - chvíľku, vyberieš pomiešaš a tak to opakuješ niekoľko krát, až je čokoláda úplne roztopená, ale nesmie mať viac ako 40 stupňov, naplníš si ňou formičku na pralinky - až po okraj, viac krát s ňou pobúchaš o stôl, aby si vydurila všetky bublinky, vyleješ čokoládu von - do misy, alebo do nádoby kde máš aj ostatnú čokoládu, snažíš sa vyliať čo najviac, potom stierkou poriadne začistíš formu a otočíš ju na nejakú rovnú podložku hore dnom (môže byť aj na linku), počkáš kým zvyšná čokoláda stečie a ztuhne - s podložkou alebo táckou môžeš dať na chvíľu do chladničky, potom ju vyberieš a napĺniš plnkou akou chceš, ale nie po okraj, znova necháš trošku zatuhnúť už aj s tou plnkou a zaleješ vrch praliniek, snažíš sa to krásne urovnať, aby si mala pekný spodok, znova pobúchaš tou formou, vyženieš bublinky a necháš poriadne zatuhnúť, potom opatrne povyberáš a už len konzumuješ, prajem dobrú chuť...je to síce babračka, ale vyzerá to efektne...
  3. Plnka č. 1 125g smotany živočíšnej, 60g masla, 350g čokolády bielej alebo mliečnej, ak horkú tak 250g a glukózový sirup. Dáme variť smotanu, maslo, čokoládu a glukózový sirup, nedovedieme k varu - len pokiaľ sa nám čokoláda roztopí, môžeme pridať arómu podľa chuti - ja som pridávala pepermintovú a vaječný koňak Plnka č. 2 Ohrejeme si želetínu podľa návodu - v griotke, podávame do pripravených praliniek višňu a zalejeme želatínovou griotkou, počkáme kým ztuhnú a dokončíme pralinky Plnka č. 3 Nugeta, lieskový oriešok, naplníme pralinky nugetou a vtlačíme do nej oriešok Plnka č. 4 Pravý marcipán - vtlačíme do pralinky, zalejeme čokoládou