Foto: pusta
Tento recept bol uverejnený na No.Salty 3. mája 2013, sú to slané tyčinky bez droždia, cesto je spracované len z múky, soli, kyslej smotany Zobraziť celý popisTento recept bol uverejnený na No.Salty 3. mája 2013, sú to slané tyčinky bez droždia, cesto je spracované len z múky, soli, kyslej smotany a masla, nechá sa odpočívať niekoľko hodín zaliate studenou vodou, po osušení a rozvaľkaní sa vtlačí valčekom do cesta syr. Všimla som si, že 21. mája 2013 uviedla tento recept @izabela929, z iného zdroja a líši sa obsahom smotany. Pre výnimočnosť receptu ho pridávam ako inšpiráciu na vynikajúce ľahké krehké tyčinky pre iných, ktorí ich ešte nerobili.
príprava
na 200 horný a dolný oh °C
Postup
-
1
Do misy som dala preosiatu múku, soľ a premiešala som ich spolu.
-
2
Pridala som čerstvé zmäknuté maslo, ktoré som pokrájala na menšie kúsky.
-
3
Pridala som 200 ml kyslej pochúťkovej smotany, všetko som spracovala dôkladne rukami na kompaktné cesto, ked sa spojilo, sploštila som ho dlaňami a...
-
4
..zaliala takým množstvom ľadovej studenej vody, aby bolo ponorené pod hladinou vody asi 5- 7 cm. Cesto som nechala odpočívať vo vode 4 hodiny, zatiaľ som urobila doma kopec inej práce. Potom som ho vybrala z misy, dôkladne som ho osušila pomocou kuchynskej papierovej utierky.
-
5
Nastrúhala som na jemno syr Parmigiano Reggiano.
-
6
Osušené cesto somj emne pomúčila, rozvaľkala na jemne pomúčenej doske na hrúbku asi 5 - 6 mm.
-
7
Posypala som ho nastrúhaným syrom, ktorý som jemne prešla valčekom a vtlačila som ho tak jemne do cesta, ktoré som predtým ničím nepotrela.
-
8
Pokrájala som ho na dlhé tyčinky silné asi 5 - 6 mm a dala som ich na plech vystlaný pečiacim papierom /fóliou/,pokládla som ich dalej od seba, lebo pri pečení dosť zväčšia svoj objem aj ked v nich nie je žiadne droždie či kypriaci prášok alebo soda bicarbona.
-
9
Tieto tyčinky som piekla na funkcii horný a dolný ohrev 15 minút pri teplote 200 stupňov, kým neboli upečené pekne do ružova. Čas a teplotu si prispôsobí každý podľa toho, ako pečie jeho vlastná trúba.
-
10
Ked vychladli, uložila som ich na podnos. Sú to veľmi chutné tyčinky, ktoré majú jemne štipľavú korenistú chuť po parmezáne, chrumkavý povrch, sú jemné a vláčne vo vnútri a pekne nadýchané, zároveň krehké, rozplývajú sa na jazyku po odkusnutí. Upiekla som ich v predstihu, zajtra mám veľmi vzácnu a milú návštevu, prídu najmenší z rodiny, môj "Liebling" má 12 rokov, on a jeho 8 ročná sestrička zbožňujú slané syrové tyčinky, chcem im spraviť radosť :-)
-
11
Toto cesto, ktoré odpočíva niekoľko hodín pod vodou nie je žiadna novinka, naše babičky a prababičky nepoznali chladničky, tak zalievali cesto ľadovou studenou vodou, robievali ho aj na sladko /rôzne plnené rohlíčky, taštičky, hrebienky.../ a na slano.Cesto sa vyznačuje vysokou kvalitou, má vysoký obsah masla, kyslá smotane dobre drží tvar, ktorý z neho vykúzlime,je ľahučké, nadýchané, krehké, vláčne vo vnútri, chrumkavé na povrchu a mimoriadne chutné, vydrží ako čerstvé i viac dní - pravda, ak zostane. Tieto tyčinky, zložené len z mála surovínn, jednoduché spracovaním, sú vhodné ako pre deti, ale aj výborným pohostením pre dospelých k vínečku, alebo na chrumkanie len tak, sú vysoko návykové :-)))
radšej hned spraviť viac dávok :DDD
dakujem.
a sprav aspoň dve dávky, sú veľmi žravé :-)))
teší ma, že si ich zaradila do programu u vás doma.
dakujem.
dakujem.
to nie je oponovanie od teba, to je holý fakt :-) také sú vynikajúce:-)
dakujem za pochvalu.
toto slané pokušenie, inak veľmi jednoduché, sa ti neskutočne odmení, tak urob radosť sebe samej :-)
dúfam, že som ťa navnadila :-)
dakujem ti a potom by som poprosila tvoj milý názor po odskúšami, milá @sovka62 , verím, že neodoláš :-)
to odpočívanie cesta dlhšie pod ľadovou studenou vodou, nie je nič nové pod slnkom,, robili to tak babičky a prababičky mojej generácie, a dokonca na sladko, aj na slano.
dnešné generácie to takmer nepoznajú, tyčinky sú skutočne úžasné - vrelo odporúčam vyskúšať :-)
dakujem za pekné uznanie a uloženie do kk.
dakujem za milú pochvalu a pekné zhodnotenie pracovného postupu. teší ma, že sa ti tieto tyčinky páčia :-)))
idem dokončiť varenie /domáca slepačia polievka s domácimi rezancamii, vyprážané rezne s hranolkami, hlávkový šalát, v chladničke je torta z bielej čokolády s jahodovou dobrotou + šľahačka a tieto tyčinky/ :-))))))
prajem aj tebe peknú príjemnú nedeľu :-)
dakujem ti.
dala som si na spracovaní postupu záležať, lebo pre dnešné generácie je celkom neobvyklý, ale jednoduchý a výsledok skvelý .
dakujem za úžasnú pochvalu, až sa červenám...a aj za uloženie do kk.
Su vynikajuce,zahanbili vsetky moje recepty na slane pecivo :-).
tie tyčinky sú fakt fantastické.
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem za uloženie do kk.
mám výborné druhy slaného pečiva a viac druhov, ale tieto veru zahanbili všetky predchádzajúce, presne tak ako u teba :-)
dakujem za 5* a skvelú správu.
aj tebe napečiem hned celú jednu dávku, také sú vynikajúce :-)
tvoja prosba vyslyšaná :-)))
dakujem za uloženie do kk.
daj vedieť :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk-
dakujem za skvelú správu.