Potápačské slané tyčinky s parmezánom fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. mája 2014
Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept bol uverejnený na No.Salty 3. mája 2013, sú to slané tyčinky bez droždia, cesto je spracované len z múky, soli, kyslej smotany a masla, nechá sa odpočívať niekoľko hodín zaliate studenou vodou, po osušení a rozvaľkaní sa vtlačí valčekom do cesta syr. Všimla som si, že 21. mája 2013 uviedla tento recept @izabela929, z iného zdroja a líši sa obsahom smotany. Pre výnimočnosť receptu ho pridávam ako inšpiráciu na vynikajúce ľahké krehké tyčinky pre iných, ktorí ich ešte nerobili.

4 hodiny minút
príprava
15 minút
na 200 horný a dolný oh °C

Suroviny

300 g
1 ČL
250 g
200 ml
100 g
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy som dala preosiatu múku, soľ a premiešala som ich spolu.

    Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som čerstvé zmäknuté maslo, ktoré som pokrájala na menšie kúsky.

    Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som 200 ml kyslej pochúťkovej smotany, všetko som spracovala dôkladne rukami na kompaktné cesto, ked sa spojilo, sploštila som ho dlaňami a...

    Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..zaliala takým množstvom ľadovej studenej vody, aby bolo ponorené pod hladinou vody asi 5- 7 cm. Cesto som nechala odpočívať vo vode 4 hodiny, zatiaľ som urobila doma kopec inej práce. Potom som ho vybrala z misy, dôkladne som ho osušila pomocou kuchynskej papierovej utierky.

    Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nastrúhala som na jemno syr Parmigiano Reggiano.

    Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Osušené cesto somj emne pomúčila, rozvaľkala na jemne pomúčenej doske na hrúbku asi 5 - 6 mm.

    Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Posypala som ho nastrúhaným syrom, ktorý som jemne prešla valčekom a vtlačila som ho tak jemne do cesta, ktoré som predtým ničím nepotrela.

    Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pokrájala som ho na dlhé tyčinky silné asi 5 - 6 mm a dala som ich na plech vystlaný pečiacim papierom /fóliou/,pokládla som ich dalej od seba, lebo pri pečení dosť zväčšia svoj objem aj ked v nich nie je žiadne droždie či kypriaci prášok alebo soda bicarbona.

    Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tieto tyčinky som piekla na funkcii horný a dolný ohrev 15 minút pri teplote 200 stupňov, kým neboli upečené pekne do ružova. Čas a teplotu si prispôsobí každý podľa toho, ako pečie jeho vlastná trúba.

    Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ked vychladli, uložila som ich na podnos. Sú to veľmi chutné tyčinky, ktoré majú jemne štipľavú korenistú chuť po parmezáne, chrumkavý povrch, sú jemné a vláčne vo vnútri a pekne nadýchané, zároveň krehké, rozplývajú sa na jazyku po odkusnutí. Upiekla som ich v predstihu, zajtra mám veľmi vzácnu a milú návštevu, prídu najmenší z rodiny, môj "Liebling" má 12 rokov, on a jeho 8 ročná sestrička zbožňujú slané syrové tyčinky, chcem im spraviť radosť :-)

    Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Toto cesto, ktoré odpočíva niekoľko hodín pod vodou nie je žiadna novinka, naše babičky a prababičky nepoznali chladničky, tak zalievali cesto ľadovou studenou vodou, robievali ho aj na sladko /rôzne plnené rohlíčky, taštičky, hrebienky.../ a na slano.Cesto sa vyznačuje vysokou kvalitou, má vysoký obsah masla, kyslá smotane dobre drží tvar, ktorý z neho vykúzlime,je ľahučké, nadýchané, krehké, vláčne vo vnútri, chrumkavé na povrchu a mimoriadne chutné, vydrží ako čerstvé i viac dní - pravda, ak zostane. Tieto tyčinky, zložené len z mála surovínn, jednoduché spracovaním, sú vhodné ako pre deti, ale aj výborným pohostením pre dospelých k vínečku, alebo na chrumkanie len tak, sú vysoko návykové :-)))

    Potápačské slané tyčinky s parmezánom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

safran
ešte že bývam tak ďaleko, lebo toto asi fakt sa nedá iba jedna tyčinka okoštovať :-)
pusta
@safran , nestačí jedna tyčinka veru :-)
radšej hned spraviť viac dávok :DDD
dakujem.
pusta
@smejkad , celkoom iste budeš spokojná :-)
a sprav aspoň dve dávky, sú veľmi žravé :-)))
teší ma, že si ich zaradila do programu u vás doma.
dakujem.
tetrisss
Noo, vyzeraju nadherne, niekedy vyskusam, zatial vsetky tvoje recepty boli vynikajuce.
pusta
@tetriss ,od teba je to pre mňa veľká česť, cením si to a teší ma to.
dakujem.
babkamt
prepáč , budem ti oponovať. Určite sa mýliš. U nás by nemali šancu vydržať pár dní. Zjedli by sme ich na posedenie :-) Zaujímavý postup prípravy cesta.
sovka62
A ty čo pokúšaš, moja? Bola som rozhodnutá, že zajtra celkom určite nič nepečiem, jednak pečiem skoro každý deň, jednak mám veterníky a orechový zákusok. A tU takéto pokušenie, zvlášť pre mňa, lebo pre mňa je slané lepšie ako sladké. Aj suroviny mám všetky doma, tak teda mám zajtra predsa len piecť!?
luss44
@pusta milá, už podľa úvodnej fotky som vedela, kto je autor - porcelán Ťa prezradil :) Tyčinky máš napečené krásne, ja skúšam rôzne slané dobroty, ale takto pod vodou ešte nie, i ked počula som o tom. Rcp ukladám, takéto slané chrumkanie zbožňujem.
kukulienka71
Tieto tvoje tyčinky, @pusta , sa mi prevelice páčia,ukladám.Veľmi pekný popis práce .Malým "Lieblingom" bude náramne chutiť,som si istá ;-)
pusta
@babkamt , pravdu máš, keby som to nerobila pre našich najmenších na dnes, tak ešte včera by som všetky tyčinky schrumkala ešte za tepla na posedenie ja sama :-)))))
to nie je oponovanie od teba, to je holý fakt :-) také sú vynikajúce:-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@sovka62 , však zamiesenie cesta netrvá dlho, a tie 4 hodiny, ktoré odpočíva pod studenou vodou, to je kopec času, kedy si môžeš porobiť všetko ostatné, čo v nedeľu alebo inokedy potrebuješ
toto slané pokušenie, inak veľmi jednoduché, sa ti neskutočne odmení, tak urob radosť sebe samej :-)
dúfam, že som ťa navnadila :-)
dakujem ti a potom by som poprosila tvoj milý názor po odskúšami, milá @sovka62 , verím, že neodoláš :-)
pusta
@luss44 , ja viem, že ten môj obľúbený svadobný porcelán ma vždy prezradí, mám ho veľmi rada :-)
to odpočívanie cesta dlhšie pod ľadovou studenou vodou, nie je nič nové pod slnkom,, robili to tak babičky a prababičky mojej generácie, a dokonca na sladko, aj na slano.
dnešné generácie to takmer nepoznajú, tyčinky sú skutočne úžasné - vrelo odporúčam vyskúšať :-)
dakujem za pekné uznanie a uloženie do kk.
pusta
@kukulienka71 , môj milovaný Liebling a moja krásna čečetka /ako by vypadla mojej dobrej mame z oka a to bola jedna prekrásna žena/, sú to pravnúčatá mojich rodičov, 4. generácia v poradí a máme sa navzájom všetci veľmi radi. Pre nich som schopná obetovať všetko :-)
dakujem za milú pochvalu a pekné zhodnotenie pracovného postupu. teší ma, že sa ti tieto tyčinky páčia :-)))
idem dokončiť varenie /domáca slepačia polievka s domácimi rezancamii, vyprážané rezne s hranolkami, hlávkový šalát, v chladničke je torta z bielej čokolády s jahodovou dobrotou + šľahačka a tieto tyčinky/ :-))))))
prajem aj tebe peknú príjemnú nedeľu :-)
pusta
@j änger - milá janka, hej, je to výborné chrumkanie :-)
dakujem ti.
terinka55
Parádne. Krásne spracovaný postup. Si veľmi pracovitá a obetavá, klobúk dole. KK.
pusta
@teinka55 , tie tyčinky sú fakt úžasné :-)
dala som si na spracovaní postupu záležať, lebo pre dnešné generácie je celkom neobvyklý, ale jednoduchý a výsledok skvelý .
dakujem za úžasnú pochvalu, až sa červenám...a aj za uloženie do kk.
mliekarka
Už som skúšala recept na slané pečivo "pod vodou" tam však išlo droždie,tieto Tvoje tyčinky vyzerajú veľmi dobre recept si ukladám a určite vyskúšam :-))
babav
@pusta , vdaka za 5* recept.Pred chvilou som" potapacov "vytiahla z rury.
Su vynikajuce,zahanbili vsetky moje recepty na slane pecivo :-).
svedka
Hned by som si zachrumkala,hod po mne zo dve,prosim :)))
alex37
ukladám tvoje chrumkáčiky do KK, na príležitostné :-)
pusta
@mliekarka , ja som ešte kysnuté pečivo pod vodou neskúšala, ale iste skúsim.
tie tyčinky sú fakt fantastické.
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem za uloženie do kk.
pusta
@babav , noooo, ty si ale promptná, už si ich aj upiekla :-)
mám výborné druhy slaného pečiva a viac druhov, ale tieto veru zahanbili všetky predchádzajúce, presne tak ako u teba :-)
dakujem za 5* a skvelú správu.
pusta
milá@svedka , poviem ti tak, ako včera môjmu Lieblingovi /12 r./ a mojej krásnej malej čečetke /8r./ najmilším a najmenším našej rodiny, ked si pýtali zabaliť aj domov, že najbližšie napečiem 2 dávky a 1 elú si môýu vziať so sebou, lebo schrumkali všetky oni dvaja.
aj tebe napečiem hned celú jednu dávku, také sú vynikajúce :-)
tvoja prosba vyslyšaná :-)))
ampara
Určite ich vyskúšam, onedlho budem mať narodky, prídu hostia. Ale namiesto parmezánu dám moje milované Pecorino. Dám vedieť, ako chutili:-)
pusta
@ampara , poteší ma, ak vyskúšaš, s pecorinom budú ešte chutnejšie podľa môjho názoru.
daj vedieť :-)
dakujem za pochvalu.
evanaaa
@pusta , ešte som recept ani nezačala čítať, už som si ho uložila, len sa chcem spýtať, či by som mohla dať inú múku, ale asi by to nebol tento recept, nnno, možno by som upustila z mojich zásad a kúpila tú múku len kvôli tvojim chrumkavkám :-)
pusta
@evanaaa , máš pravdu, to už by nebol tento môj recept, ale to je len tvoja osobná vec, akú múkuu použiješ ty sama, len za výsledok sa potom neviem zaručiť :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk-
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@pusta tyčinky sú vyskusane z 2 dávky,výborne :-)
pusta
@Iba , to si ma teda potešila, dokonca 2 dávky, som rada, že sa ti vydarili a chutilo :-)
dakujem za skvelú správu.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha