Pomarančový zákusok

sichema - fotkasichema, 29. novembra 2012
Pomarančový zákusok
Foto: sichema

Tento zákusok pečieme doma už dlhé roky. Jeho príprava je jednoduchá. Cesto zvyknem robiť ako na bábovku, prípadne piškótové.

30 min minút
príprava
45 min minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
1 ks
1 ks
100 ml
100 ml
4 ks
1/2 ks
Plnka:
150 g
150 g
300 ml
1 ks
1/2 ks
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Oddelíme žĺtky od bielkov (bielka necháme získať izbovú teplotu, aby sa ľahšie šľahali na sneh). Do žĺtkov primiešame práškový a vanillínový cukor a miešame, kým nie je cesto riedke (vyšľahať môžme mixérom). Pridáme olej a vodu. Do toho pridáme múku s kypriacim práškom a na záver pridáme vyšľahaný sneh z bielkov. Jemne zamiešame do cesta nastrúhanú pomarančovú kôru.

    Pomarančový zákusok - obrázok 1
  2. 2

    Plech si vymažeme a vysypeme múkou a hotové cesto doň vlejeme. Pečieme asi pri teplote 180 °C. Rovnako ako pri bábovke, prvých pár minút neotvárame.

    Pomarančový zákusok - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si plnku. Maslo s cukrom zmiešame do peny.

    Pomarančový zákusok - obrázok 3
  4. 4

    V troške mlieka si rozpustíme zlatý klas, ostatok dáme variť. Do mlieka pridáme šťavu a kôru z pomaranča. Keď mlieko prevrie, pridáme zlatý klas s mliekom a varíme, kým nemáme hustú kašu. Vychladnutý puding zmiešame s maslom a cukrom a túto plnku natrieme na vychladnuté cesto. Navrch môžme postrúhať čokoládku, ale my ho máme radi aj takto bez ničoho. Dobrú chuť. P.S.: Obrázok pridám, len čo to bude možné.

    Pomarančový zákusok - obrázok 4

Diskusia k receptu

moon
zlaty klas mozem nahradit vanil.pudingom?
sichema
Piecť stačí aj kratšie, čas si treba striehnúť podľa rúry.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia