Pomarančové pralinky s rumom a pistáciami fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 28. septembra 2011
Pomarančové pralinky s rumom a pistáciami (fotorecept)
Foto: katka78

Je to jeden z tých receptov, pri ktorých sa človek nemusí zatvoriť do kuchyne na celý deň, zapojiť do akcie polovicu spotrebičov a vystriedať arzenál kuchynských pomôcok. Je jednoducho jednoduchý.

35-40
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
250 g
80 g
4 PL
2 PL
1 ČL nastrúhaná
30 g
Ďalšie:
200 g
 na zdobenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ešte potrebujeme: papierové košíčky malé. Pripravíme si všetky suroviny. Sušienky v igelitovom vrecku s pomocou valčeka rozdrvíme.

    Pomarančové pralinky s rumom a pistáciami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme pistácie a nasekáme ich (nie úplne nadrobno). Prilejeme rozpustené maslo, rum, pomarančovú šťavu, prisypeme strúhanú pomarančovú kôru a zmiešame.

    Pomarančové pralinky s rumom a pistáciami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes odložíme do chladničky na 10-15 minút.

    Pomarančové pralinky s rumom a pistáciami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomocou malej lyžičky tvarujeme približne rovnako veľké guľky-pralinky.

    Pomarančové pralinky s rumom a pistáciami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opäť uložíme do chladničky, bude sa s nimi lepšie pracovať. Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Guľky napichneme na špáradlo,

    Pomarančové pralinky s rumom a pistáciami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    namočíme do čokolády a uložíme na plech (tácku/tanier) pokrytý alobalom, alebo papierom na pečenie. Miesto po dierke od špáradla zakryjeme perličkou (perličkami) na zdobenie.

    Pomarančové pralinky s rumom a pistáciami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odložíme na chladné miesto, aby čokoláda stuhla.

    Pomarančové pralinky s rumom a pistáciami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uložíme do papierových košíčkov..

    Pomarančové pralinky s rumom a pistáciami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    .. a podávame.

    Pomarančové pralinky s rumom a pistáciami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Najlepšie chutia vychladené, takže servírujeme studené! Pri izbovej teplote strácajú pevnosť a získavajú kašovitú konzistenciu, čo nie je príliš žiadúce. Je preto dobré radšej podávať menej kúskov na malom podnose a keď sa míňajú, priniesť ďalšie :)

    Pomarančové pralinky s rumom a pistáciami (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Krásne ! Nepečené cukrovinky vždy padnú vhod. Skúsim maslo neroztopiť, iba ho vyšľahať a tak pridávať. Ak do roztopenej čokolády pridáš CERU - stáva sa pevnejšia, ako poleva na zákusky. Na 100g čokolády/50g Cera spolu roztopiť a vymiešať do hladka. Možno sa potom pralinka nebude tak skoro roztápať pri izbovej teplote :-))
@kata50 v čokoláde nie je problém, tá sa mi neroztápa, pekne drží tvar celej pralinky. Mala som na mysli tú zmes-vovnútri. Tá ma po dlhom ležaní pri izbovej teplote tendenciu meniť svoju konzistenciu z pevnej na kašovitú (asi ako zemiaková kaša). Pocitovo proste chutí lepšie ak je tuhá. Možno to znie smiešne, veď je to stále tá ista pralinka, len jedna je stuhnutá z chladničky, druhá je teplom vovnútri zmäknutá, ale je to tak. Prirovnala by som to ku zmrzline - roztopená tiež chutí akoby inak, než tá čerstvá z mrazáku.
Každopádne ďakujem za tip s čokoládou a cerou.

@chapona posledné som mala z Rakúska, inak ich majú napr. tu  www.slnecnica.sk/produkt/pistacie-neprazene-nesolene-100...
Ale prezradím, že už som skúšala aj z obyčajných slaných a nebolo to cítiť, len nesmú byť veľmi slané. Také mávaju v LIDL, v 500g balení. Ale napr. tie na obrázku, čo boli použité iba ako dekorácia, značku si nepamätám, tie boli veľmi slané, tie by som nemohla použiť.

Ďakujem všetkým za milé komenty a rady :)
Pekné a chutné, možno by sa dal vymyslieť nejaký zlepšovák na to, aby sa guľky neroztápali. Ale čo sa týka pistácií - mne by tam viac chutili lieskovce, aj sú o niečo lacnejšie.

Pridaj komentár k receptu: