Pomaly pečené marinované bravčové pliecko fotorecept

pusta - fotkapusta, 30. septembra 2014
Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept)
Foto: pusta

Mala som krásne bravčové pliecko, husto som ho prešpikovala cesnakom, osolila, preliala olejom, marinovala v domácom pálivom paprikovom kréme Erős Pista po mojom, piekla Zobraziť celý popisMala som krásne bravčové pliecko, husto som ho prešpikovala cesnakom, osolila, preliala olejom, marinovala v domácom pálivom paprikovom kréme Erős Pista po mojom, piekla som ho na domácej bravčovej masti pomalým pečením na 120 stupňoch C až po dobu 5 - tich hodín, posledných 15 minút na funkcii gril, výsledkom bolo voňavé lahodné šťavnaté mäkkučké mäsíčko, ktoré sa priam rozplývalo na jazyku, s chrumkavou pikantnou kôrčičkou na povrchu.

6 - 8
porcií
10 minút
príprava
285 + 15 minút
na 120/200 grill °C

Suroviny

1000 g bez kosti
2 PL domáca
4 PL (Erős Pista po mojom)
6 strúčikov veľkých
2 PL
150 ml domáci




Postup

  1. 1

    Bravčové pliecko som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.

    Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomocou ostrého noža som ho prešpikovala husto strúčikni cesnaku,...

    Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...potom som ho z každej strany osolila,...

    Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..a hojne potrela vlastným domácim pálivým paprikovým krémom Erős Pista po mojom, recept mám tu na Varecha.sk,...

    Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...preliala som bravčové pliecko olejom a odložila som ho na 12 hodín marinovať prikryté alobalom do chladničky, v deň varenia som ho o 1 hodinu skôr vybrala...

    Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ....pridala som rozpustenú domácu bravčovú masť, podliala horúcim domácim vývarom z bravčových kostí a dala som ho neprikryté piecť do trúby, piekla som ho pomaly na teplote 120 stupňov celých 5 hodín, na posledných 15 minút som zapla funkciu gril a dopiekla do červeno -hnedo -miestami až čiernej kôrčičky na povrchu, za občasného prelievania výpekom počas pečenia. Upečené pliecko som vybrala na dosku, prikryla alobalom a nechala odpočinúť asi 30 minút, aby sa šťava v mäsku rovnomerne rozložila, počas pečenia nepichať do mäska vidličkou a ani pri vyberaní. Po tejto dobe som mäsko ostrým nožom pokrájala na silnejšie plátky.

    Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 8

    Počas pečenia mäska som spravila Kyslú kapustu na karameli a Chardonnay,...

    Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 8
  8. 9

    ...uvarila som domácu varenú knedľu, popichala som ju vidličkou, aby sa odparila...

    Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    ...a pokrájala na plátky.

    Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Nebolo treba nič viac, len naservírovať upečené bravčové pliecko s kapustou a domácu knedľou, mám rada v nedeľu pohodlné varenie, všetko bolo hotové naraz, mala som veľa voľného času pre mojich chlapov, ktorí ma za toto všetko a za toto jedlo zbožňovali :-)

    Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    Pohľad zblízka: Pomaly pečené mäsko je šťavnaté, mäkkučké ako masielko, priam sa rozpadá na jazyku, vonia krásne po cesnaku, má vypečenú chrumkavú kôrčičku, ktorá je príjemne pikantná vdaka paprikovej marináde Erős Pista po mojom a dáva celému jedlu nový perfektný šmrnc, veľmi dobre sa šmýkalo k tomu vychladené a orosené pivko Pilsner Urquell.

    Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

radox1
keby na tom mase bola koza s tukom,by to bolo ok.mas sice ciernu korcicku,ale maso si totalne vysusila.ako ti chutil ten cierny kusok masa z titulky?dal sa pozut?keby si to robila v konvektomate-pecenie plus para by to slo,ale v rure si to maso zbytocne umucila.ja ked peciem pomaly maso,dam do rury este pekac plny vody,ktora vytvara v priestore vlhko,a zapekam iba ked je potiahnute kozou.
pusta
@radox1 , nesúhlasím s tebou, už som takto piekla aj bôčik, s kožou by som to robila ináč. presne takúto chrumkavú kôrku som chcela mať. mäsko vôbec nebolo vysušené, naopak veľmi šťavnaté, malo veľa vlastného tuku na povrchu a bolo tukom bohato prerastené., čo dobre vidno na 1. fotke. často som prelievala výpekom, v ktorom bol aj domáci vývar, čiže pary bol dostatok. nebol potrebný vodný kúpeľ.
kôrčička sa rozpadala na jazyku, nič nebolo vysušené.
bôčik i pliecko pečené týmto spôsobom boli vynikajúce.
žiaden konvektomat nie je potrebný.
pusta
@daguska , som rada, že sa ti tento recept páči. tiež rada pečiem takto pliecko, ešte skúsim krkovičku v celku takto upiecť.
dakujem za pochvalu.
1x pusta
pribinacek
Možno sa to mäso nedalo nakrájať na plátky, zrejme sa rozsypalo po vlákne. Mne by to nevadilo, polial by som si ho výpekom.
Mňa skôr zaujímajú tie tvoje vína Pusta. Skoro v každom recepte varíš s vínom. Priznám sa, nie som na to zvyknutý.
Ty máš vinohrad?
pusta
@pribinacek , hej, mäsko pripravované týmto spôsobom sa dosť zle krája, je také mäkkučké ako masielko, že sa rozpadá po vlákne. je to podobne ako pri Rillettes, ale nie až do tej miery.
Nie, nemám vinohrad, vyrastala som v prostredí, kde sa kvalitné víno veľmi vysoko cenilo, naši s ním pracovali v rámci svojej profesie, mali sme k nemu voľný prístup doma už od mlada, napriek tomu asi práve preto nikto z nás nepodľahol alkoholu.
podávalo sa k dobrému jedlu, pre návštevy a varilo sa s ním.
Máme aj s mojim priateľom doma vinotéku kvalitných značkových vín, uprednostňujeme suché víno.osobne som abstinent a používam víno do varenia. V každom recepte vždy uvediem konkrétne víno, ktorésom použila.
V zahraničí sa s vínom varí bežne, u nás na Slovensku to je zatiaľ málo známe.
skús uvariť niečo dobré s kvalitným značkovým vínom, neboj sa, jedlo nebude mať chuť alkoholu, ten sa varením odparí, zostane len znamenitá a neopakovateľná chuť, zamiluješ si varenie s vínom.
pusta
@margaretka , recept je zaradený nie do rýchlych jedál, ale do rýchlej prípravy do 30 minút - pozri tagy, teda je zaradené správne.
1x pusta
pusta
@margaretka28 , pozri tu konkrétne:



Príprava:

Zadajte čas prípravy v minútach (iba číslo).

Varenie/Pečenie:

Zadajte čas prípravy v minútach (iba číslo).

Teplota:

Zadajte teplotu v °C (iba číslo). Teplotu zadávaj len v prípade, že ide o spôsob úpravy pečenie.

Počet porcií:

Zadajte počet porcií (číslo).


Pokračuj


a pozri tu:

Hrubá charakteristika jedla:

Kam by ste zaradili toto jedlo?

Cestoviny
Huby
Múčne jedlá
Strukoviny
Syry
Zeleninové jedlá


Exotické jedlá
Lacné jedlá
Pizza
Polotovary
Rýchla príprava (do 30 min.)


2x pusta a boxik
marcel83
Podľa toho, aké jedlá. Takže určite nie bez obáv.

"Keď pridáte do vriacej omáčky alkohol, premiešate a odstavíte z tepla, tak v pokrme zostáva 85% alkoholu z pôvodného množstva. Čím dlhšie varíte tým sa alkohol odparuje. Pri varení alebo pečení 15min. zostáva 40%, pri hodine to je už len 25% a pri 2 a pol hodine to už je len symbolických 5%. A pokiaľ varíme s vínom, ktoré má obvykle okolo 12-14 percent, tak zostatková hodnota alkoholu už nie je problém pre väčšinu ľudí. "

Zdroj:  forum.rodinka.sk/viewtopic.php?t=98592...
skillet
Tagy predsa kontorluje redakcia pred uverejnením receptu. Je to ich práca, aspoň všade inde. Ak je tag zle zadaný, admina ho má opraviť.
pribinacek
Ďakujem za odpoveď :D
Dobré víno tvorí dobrú náladu, dobrá nálada prináša dobré myšlienky,
dobré myšlienky podnecujú dobré skutky a dobré skutky robia človeka človekom.
Na zdravie :D
boxik
Pusta toto jedlo , u nás nazývané trojboj môžem v každej podobe a ten tvo vyzerá tak úchvatne. No a toto tvoje hodnotenie , ktoré som si dovolil skopírovať ma úplne vzalo „výsledkom bolo voňavé lahodné šťavnaté mäkkučké mäsíčko, ktoré sa priam rozplývalo na jazyku, s chrumkavou pikantnou kôrčičkou na povrchu“.
sracz
... asociácia (moja) = "Pomaly pečené marinované bravčové pliecko", podľa Teba, milá @pusta ja veľmi rýchlo zjem! "Tláchoty" okolo ma nezaujímajú, radšej "vyšpekuluj", ako ho prepraviť cez Atlantic až do Des Moines Iowa!
pusta
Milý@boxik , si neskutočne milý :-)
dakujem za úžasné zhodnotenie tejto dobroty.
1x pusta
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, to sme dvaja, koho nezaujímajú "Tláchoty" okolo, správne si to vystihol!
verím, že by si to rýchlo zjedol :-)
nič lepšie mi nenapadá. len poslať ti cez Atlantic do Iowy veľký kusisko vákuovo zabalené letecky priamo k tebe :-)
dakujem za tvoj krásny komentár.
1x pusta
peroxid20
veľmy chutné. ďakujem za inšpiráciu. ja som si trochu pozmenil recept, do paprikovej pasty som pridal ešte štiplavú, worčestrovú omačku a med(nie vela). a do plechu k vyvaru trochu čerstveho tymianu.
pusta1
@peroxid20 , to je super, niekedy pridám harrisu, ak chcem štipľavé, worčestrovou omáčkou, medom, tymiánom a tou štipľavou paprikou si to len vylepšil :-)))
som rada, že som ťa inšpirovala :-)
dakujem za pochvalu receptu a za skvelú správu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia