Pomaly pečené marinované bravčové pliecko fotorecept
Foto: pusta
Mala som krásne bravčové pliecko, husto som ho prešpikovala cesnakom, osolila, preliala olejom, marinovala v domácom pálivom paprikovom kréme Erős Pista po mojom, piekla Zobraziť celý popisMala som krásne bravčové pliecko, husto som ho prešpikovala cesnakom, osolila, preliala olejom, marinovala v domácom pálivom paprikovom kréme Erős Pista po mojom, piekla som ho na domácej bravčovej masti pomalým pečením na 120 stupňoch C až po dobu 5 - tich hodín, posledných 15 minút na funkcii gril, výsledkom bolo voňavé lahodné šťavnaté mäkkučké mäsíčko, ktoré sa priam rozplývalo na jazyku, s chrumkavou pikantnou kôrčičkou na povrchu.
porcií
príprava
na 120/200 grill °C
Suroviny
1000 g bez kosti |
|
2 PL domáca |
|
4 PL (Erős Pista po mojom) |
|
6 strúčikov veľkých |
|
2 PL |
|
150 ml domáci |
|
Postup
-
1
Bravčové pliecko som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
-
2
Pomocou ostrého noža som ho prešpikovala husto strúčikni cesnaku,...
-
3
...potom som ho z každej strany osolila,...
-
4
..a hojne potrela vlastným domácim pálivým paprikovým krémom Erős Pista po mojom, recept mám tu na Varecha.sk,...
-
5
...preliala som bravčové pliecko olejom a odložila som ho na 12 hodín marinovať prikryté alobalom do chladničky, v deň varenia som ho o 1 hodinu skôr vybrala...
-
6
....pridala som rozpustenú domácu bravčovú masť, podliala horúcim domácim vývarom z bravčových kostí a dala som ho neprikryté piecť do trúby, piekla som ho pomaly na teplote 120 stupňov celých 5 hodín, na posledných 15 minút som zapla funkciu gril a dopiekla do červeno -hnedo -miestami až čiernej kôrčičky na povrchu, za občasného prelievania výpekom počas pečenia. Upečené pliecko som vybrala na dosku, prikryla alobalom a nechala odpočinúť asi 30 minút, aby sa šťava v mäsku rovnomerne rozložila, počas pečenia nepichať do mäska vidličkou a ani pri vyberaní. Po tejto dobe som mäsko ostrým nožom pokrájala na silnejšie plátky.
-
8
Počas pečenia mäska som spravila Kyslú kapustu na karameli a Chardonnay,...
-
9
...uvarila som domácu varenú knedľu, popichala som ju vidličkou, aby sa odparila...
-
10
...a pokrájala na plátky.
-
11
Nebolo treba nič viac, len naservírovať upečené bravčové pliecko s kapustou a domácu knedľou, mám rada v nedeľu pohodlné varenie, všetko bolo hotové naraz, mala som veľa voľného času pre mojich chlapov, ktorí ma za toto všetko a za toto jedlo zbožňovali :-)
-
12
Pohľad zblízka: Pomaly pečené mäsko je šťavnaté, mäkkučké ako masielko, priam sa rozpadá na jazyku, vonia krásne po cesnaku, má vypečenú chrumkavú kôrčičku, ktorá je príjemne pikantná vdaka paprikovej marináde Erős Pista po mojom a dáva celému jedlu nový perfektný šmrnc, veľmi dobre sa šmýkalo k tomu vychladené a orosené pivko Pilsner Urquell.
kôrčička sa rozpadala na jazyku, nič nebolo vysušené.
bôčik i pliecko pečené týmto spôsobom boli vynikajúce.
žiaden konvektomat nie je potrebný.
dakujem za pochvalu.
Mňa skôr zaujímajú tie tvoje vína Pusta. Skoro v každom recepte varíš s vínom. Priznám sa, nie som na to zvyknutý.
Ty máš vinohrad?
Nie, nemám vinohrad, vyrastala som v prostredí, kde sa kvalitné víno veľmi vysoko cenilo, naši s ním pracovali v rámci svojej profesie, mali sme k nemu voľný prístup doma už od mlada, napriek tomu asi práve preto nikto z nás nepodľahol alkoholu.
podávalo sa k dobrému jedlu, pre návštevy a varilo sa s ním.
Máme aj s mojim priateľom doma vinotéku kvalitných značkových vín, uprednostňujeme suché víno.osobne som abstinent a používam víno do varenia. V každom recepte vždy uvediem konkrétne víno, ktorésom použila.
V zahraničí sa s vínom varí bežne, u nás na Slovensku to je zatiaľ málo známe.
skús uvariť niečo dobré s kvalitným značkovým vínom, neboj sa, jedlo nebude mať chuť alkoholu, ten sa varením odparí, zostane len znamenitá a neopakovateľná chuť, zamiluješ si varenie s vínom.
Príprava:
Zadajte čas prípravy v minútach (iba číslo).
Varenie/Pečenie:
Zadajte čas prípravy v minútach (iba číslo).
Teplota:
Zadajte teplotu v °C (iba číslo). Teplotu zadávaj len v prípade, že ide o spôsob úpravy pečenie.
Počet porcií:
Zadajte počet porcií (číslo).
Pokračuj
a pozri tu:
Hrubá charakteristika jedla:
Kam by ste zaradili toto jedlo?
Cestoviny
Huby
Múčne jedlá
Strukoviny
Syry
Zeleninové jedlá
Exotické jedlá
Lacné jedlá
Pizza
Polotovary
Rýchla príprava (do 30 min.)
"Keď pridáte do vriacej omáčky alkohol, premiešate a odstavíte z tepla, tak v pokrme zostáva 85% alkoholu z pôvodného množstva. Čím dlhšie varíte tým sa alkohol odparuje. Pri varení alebo pečení 15min. zostáva 40%, pri hodine to je už len 25% a pri 2 a pol hodine to už je len symbolických 5%. A pokiaľ varíme s vínom, ktoré má obvykle okolo 12-14 percent, tak zostatková hodnota alkoholu už nie je problém pre väčšinu ľudí. "
Zdroj: forum.rodinka.sk/viewtopic.php?t=98592...
Dobré víno tvorí dobrú náladu, dobrá nálada prináša dobré myšlienky,
dobré myšlienky podnecujú dobré skutky a dobré skutky robia človeka človekom.
Na zdravie :D
pozri tabuľku, ktorú som pripojila pre @margaretka28 , tú istú nájdeš pod každým receptom, ktorý pridávaš :-)
naprosto s tebou súhlasím DDDDD
pekne si to nappísal :-)
dakujem.
všetkým ľuďom dobrej vôle :-)
dakujem za úžasné zhodnotenie tejto dobroty.
verím, že by si to rýchlo zjedol :-)
nič lepšie mi nenapadá. len poslať ti cez Atlantic do Iowy veľký kusisko vákuovo zabalené letecky priamo k tebe :-)
dakujem za tvoj krásny komentár.
som rada, že som ťa inšpirovala :-)
dakujem za pochvalu receptu a za skvelú správu.