Pomaly pečené marinované bravčové pliecko (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mala som krásne bravčové pliecko, husto som ho prešpikovala cesnakom, osolila, preliala olejom, marinovala v domácom pálivom paprikovom kréme Erős Pista po mojom, piekla som ho na domácej bravčovej masti pomalým pečením na 120 stupňoch C až po dobu 5 - tich hodín, posledných 15 minút na funkcii gril, výsledkom bolo voňavé lahodné šťavnaté mäkkučké mäsíčko, ktoré sa priam rozplývalo na jazyku, s chrumkavou pikantnou kôrčičkou na povrchu.

6 - 8
porcií
10 minút
príprava
285 + 15 minút
na 120/200 grill °C

Suroviny

Postup

  1. Bravčové pliecko som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
  2. Pomocou ostrého noža som ho prešpikovala husto strúčikni cesnaku,...
  3. ...potom som ho z každej strany osolila,...
  4. ..a hojne potrela vlastným domácim pálivým paprikovým krémom Erős Pista po mojom, recept mám tu na Varecha.sk,...
  5. ...preliala som bravčové pliecko olejom a odložila som ho na 12 hodín marinovať prikryté alobalom do chladničky, v deň varenia som ho o 1 hodinu skôr vybrala...
  6. ....pridala som rozpustenú domácu bravčovú masť, podliala horúcim domácim vývarom z bravčových kostí a dala som ho neprikryté piecť do trúby, piekla som ho pomaly na teplote 120 stupňov celých 5 hodín, na posledných 15 minút som zapla funkciu gril a dopiekla do červeno -hnedo -miestami až čiernej kôrčičky na povrchu, za občasného prelievania výpekom počas pečenia. Upečené pliecko som vybrala na dosku, prikryla alobalom a nechala odpočinúť asi 30 minút, aby sa šťava v mäsku rovnomerne rozložila, počas pečenia nepichať do mäska vidličkou a ani pri vyberaní. Po tejto dobe som mäsko ostrým nožom pokrájala na silnejšie plátky.
  7. Počas pečenia mäska som spravila Kyslú kapustu na karameli a Chardonnay,...
  8. ...uvarila som domácu varenú knedľu, popichala som ju vidličkou, aby sa odparila...
  9. ...a pokrájala na plátky.
  10. Nebolo treba nič viac, len naservírovať upečené bravčové pliecko s kapustou a domácu knedľou, mám rada v nedeľu pohodlné varenie, všetko bolo hotové naraz, mala som veľa voľného času pre mojich chlapov, ktorí ma za toto všetko a za toto jedlo zbožňovali :-)
  11. Pohľad zblízka: Pomaly pečené mäsko je šťavnaté, mäkkučké ako masielko, priam sa rozpadá na jazyku, vonia krásne po cesnaku, má vypečenú chrumkavú kôrčičku, ktorá je príjemne pikantná vdaka paprikovej marináde Erős Pista po mojom a dáva celému jedlu nový perfektný šmrnc, veľmi dobre sa šmýkalo k tomu vychladené a orosené pivko Pilsner Urquell.