Pohánková kaša

2taan - fotka2taan, 27. marca 2014
Pohánková kaša
Foto: 2taan

Pohánka je zdravá,ale nie moc chutná,tak sa snažím o jej vylepšenie

1
porcia
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrsť
1/2 bal




Postup

  1. 1

    pohanku si večer namočíme

  2. 2

    ráno si ju uvaríme,netreba dlho tak 6-10 minút

  3. 3

    pridáme tvaroh,škoricu,med,kto chce dá si škoricový cukor

Diskusia k receptu

jozka2
ak si chces chutovo pohanku vylepsit,skus ju na sucho oprazit ked zacne menit farbu/pozor nespalit/daj do nej bielok a prudko miesaj az dovtedy kym sa bielok nevytrati,/tymto sa uplne jej nedobra vona zmeni/potom zalej vriacou vodou daj pokrievku ked zacne vriet zabal do utierhy a sup pod paplon,kym sa upravis tatara bude hotova a krasne sa rozsypavat nemala by sa varit dloho lebo straca cenne zlozky,nic v zlom mna to naucil jeden stary pan povodom poliak,odvtedy inac nerobim,pridam troche soli,masla atd podla chute jem to s jogurtom alebo aj ako priloha k masu alebo plnim holubky a vrele odporucam vyskusat tym ktori robia domace jaternice pouzit namiesto ryze,taketo kupujem v ukrajinskom obchode no dobrota,nehnevaj sa,ze som sa ti tu zamiesala do receptu,ale dala som to tu mozna to milovnici tatarky ocenia.
jozka2
este chcem dodat tak isto pripravujem aj quinoa,proso,atd.ale proso najprv 3x prelejem vriacou vodou aby sa stratila horka chut.
pazros
jozka2,prosím ťa koľko tej vody a ešte proso rovná sa pšeno dík za odpoved
marikafil
@jozka2 - k zaujímavému receptu si pridala ešte zaujímavejšie rady, ďakujem za ne. priznám sa, mne tiež veľmi pohánka nevonia, zatiaľ sme ju konzumovali výlučne v brokolicovej polievke (recept z varechy), ale toto ako prílohu vyskúšam:-)
lusinkab
Ja mam pohanku rada ale na sladko som este neskusala a celkom sa mi to pozdava :) aj to co @jozka2 uviedla sa mi paci :)
pipnat
ja mám rada pohánku s mletým makom, postrúhaným jabĺčkom a troškou medu, nabudúce vyskúšam s tvarohom:)
jozka2
pazros,prave dnes som robila pseno kasu na ranajky,tak
pseno premyvam 3x v horucej vode,aby sa vyplavyli horciny,ked mam cas,tak necham postat este chvilu v stud.vode nech nabotna.Vodu zlejem a zalejem 1a1/2 pohara vriacej vody,posolim dam tam oriesok masla a necham prevriet asi 2-3 min.zoberiem z ohna, zatocim, sup pod perinu,necham to asi 30 min.nech sa v pare udusi,moja kasa ma este nadych takej malo nedovarenej chute,ale v tom je pointa,ze nechcem rozvarit,aby sa nestracali cenne latky,kasa je krasna rozsypuje sa,cely hrncek naraz nezien ,ja ju premiesam aby sa nezrazila ale ostala sypka,porciu si natlacim do malej misticky a preklopim na tanier a po stene lyzicky vlievam medom ochutene mlieko,mozes ochutit vanilkou,kardamonom,atd.na vrch davam susene pokrajane ovocie namocene vo vode aby zmaklo,orechy,semena,variaciam sa madze nekladu,ja si k tomu davam este ochuteny jogurt.Vsetke kase takto robim,ale grecku/pohanku/prazim a ako som pisala davam vyprazit bielko a zalievam vriacou vodou postup ako pri psene,kus-kus zalejom vriacou vodou a ked zacne vriet hned beriem on je vynimocne citlivy na dlhe varenie,da sa robit aj amarantova kasa ktora je veeelmi zdrava.Pipnat pise pohanku s mletym makom,to moze byt dalsia vynkajuca alternativa,mak je nesmierne bohatym zdrojom calcia.Ja som dnes mala so susenym ovocim namocenym v rume/v rume bolo uz namocene a nechcelo sa mi dalsie mocit vo vode.Ak sa tam ukazu pri pisani pomenene pismena sorry,nemam nastaveny pocitac na slov.jazyk a pravde podobne mi tam sam pocitac pomeni pismena,raz mi memdesino napisal,ze neovladam slov jazyk.
frezia68
Vítam tento recept a rady od @jozka2 a ukladám do KK :-) takéto diskusie sú na nezaplatenie,lebo vylepšujú recept :-)
mariamka
@jozka2 preco nedavas tie recepty? alebo aspon vo forme zazitkov ci diskusie? vyzeraju byt skvele a osvedcene, ten navod na pripravu oprazenej pohanky s bielkom urcite vyskusam,, a skombinujem s receptom od @2taan (memdesino bude asi @megdesign :))/
jozka2
analah,vdaka ze si to tu pridala,ja plnim s nou a hribami holubky,dam na pekac zalejem ochutenou kys.smotanou a upeciem joooj to je dobrota.
jozka2
je,je mariamka mas pravdu.Smejem sa preco nedavam recepty,ja nemam ciarky na pocitaci,musim to zmenit na slov.jazyk,po druhe s tym je dost roboty a ja hravam tennis niekedy doobeda a aj poobede,cez zimu hravam v krytej hale,idem z domu 0 1 hod.pridem o 5 hod.hrame mix s muzmi,tak si vies predstavit aka som utahana.po tretie moj manzel bol operovany na srdiecko,odvtedy ma problem s dychanim,on je jeden z mala pripadov-operacia sa podarila pacient je viac chory-takze niet nazvys casu radsej sa osprchujem,lahnem a citam,ale raz zacnem myslim si ze to nie je zlozite len sa treba nakopnut,mam mnoho vynikajucich receptov hlavne pre chlapov na prostatu,na zaludocne vredy a vycitam si,ze to nedavam do eteru aby to ludom cim skor pomohlo,ale raz sa to stane.
jozka2
frezia68,aj ja si vysoko vazim diskusiu s prinosom niecoho noveho,ktora recept vylepsuje,ale mi je az na zaplakanie ked vidim,ze sa diskusia mnohokrat zvrtne na to,ze tam ma niekto nejaku chybu,ini sa pridaju a diskutuje sa o nicom a idu ukrizovat cloveka ktory recept pridal,mne sa nesmierne pacia recepty od Gordonka aj s jeho gramatikou,kazdy z nas chvali boha tak ako vie ,ale recepty ma dobre a to je podstatne.
mariamka
@jozka2 vyzeras byt vytazena a aj zivotom skusana, mam dojem ze si fakt silna zienka,, uz len z tvojho posledneho prispevku,, neber ako klise, zelam ti moc moc sily energie zdravia vam vsetkym, mas moj obdiv, rad a receptov nie je nikdy dost,, budem/e/ sa na tvoje tesit
2taan
ďakujem za diskusiu aj za cenné rady,mám rada takéto recepty,používam bulgur,pšeno a iné.Pozdravujem všetkých nadšencov takejto stravy !
pazros
jožka2 díky za odpoved ,prajem ti veľa zdravia a sily
jozka2
mariamka,dakujem ti si ma milo dojala,pazros nemas za co.
2taan,ak mas rada bulgur tak ti poradim moj majoblubenejsi recept,je dobry na ranajky,obed I veceru ci desiatu a hlavne pri diete.Uvar si bulgur,ale sekany/nie cele zrna/obycajnym sposobom,ja ho namocim do vody nech trocha nabotna, zalejem1,5 nasobnym mnozstvom vriacej vody,trochu povarim supnem pod paplon aby dosiel,ked vychladne pokrajam na velmi drobno paradajku/bez stavy a semien/,pokrajam na drobno cervenu papriku a pokrajam cely zvazok petrzlenu/bez stopiek/toho petrzlenu tam nikdy nie je dost,ale paradajku,papriku primerane k mnozstvu,premiesat,osolit poliat oliv.olejom presovany za studena,premiesat popripade dochutit citr.stavou nemusi,moze byt ako priloha k jedlu I samostatne jedlo,ja to jem ako samostatny obed,lebo sa toho nemozem dojest mozes urobit zel.salat fantazii sa madze nekladu.dobru chut.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia