Podkerepuškovica

viera2201 - bez fotkyviera2201, 7. januára 2012

Už názov hovorí miesto kde bývam - Podkerepušky. Vznikol tak, že sme boli na dovolenke na orave. Ochutnala som tam Hafirovicu, ktorá je tam Zobraziť celý popisUž názov hovorí miesto kde bývam - Podkerepušky. Vznikol tak, že sme boli na dovolenke na orave. Ochutnala som tam Hafirovicu, ktorá je tam špecialita. Sú to čučorieky v rume. Kedže ja som mala na záhrade veľkú úrodu černíc napadlo ma, že ich naložím do rumu.

Suroviny

 (koňak)




Postup

  1. 1

    Umýté černice naložíme do veľkého zaváracieho pohára na uhorky, zasypeme kryštálovým cukrom a zalejeme rumom/ v lidli mali 70% rum, ale može byť aj 40%/. Premiešať a zatvoriť plastovým vrchnákom. Necháme uležať. Keď už je ovocie nasiaknuté rumom a všetky chute sa premiešali šťavu zlejeme do fliaš. Ešte to môžeme stále dochutiť Ovocie je možné použiť do štrudlí, alebo do pečeného čaju.

Diskusia k receptu

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@Viera2201 , nie Hafirovica ale Jafirovica ( Jafiry sú po oravsky čučoriedky).
klaura
ja takto do cukru a rumu nakladám všetko ovocie, postupne ako dozrieva ... začínam jahodami, potom čerešne, ríbezle, maliny, černice ... všetko v jednom pohári až do vrchu ... a na Vianoce sa papká ... šťavu nezlievam, podávam aj s ovocím ... dobré je to do čaju napríklad, alebo so šľahačkou ... samozrejme len pre dospelých ...
abdul
Páči sa mi to. 70% rum musel byť riadny lámač plotov.
garanco
Aj v "našom" penzióne na Orave podávajú Hafirovicu, v našom okolí zas "jafyre" sú čučoriedky v "rusnackom" nárečí.
Černice som zamrazila celé, trochu poprášené práškovým cukrom a potom chodím akože " k 12 Mesiačikom" na takmer čerstvé plody, na ktorých si všetci radi pochutíme.
saurus
Hafiry je správny Oravský výraz pre čučoriedky čo sa týka kraja Studenej doliny po Roháčmi. Jafiry, Jafury je výraz ktorý sa používa za morom ( rozumej Oravskou priehradou)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia