Foto: polovnicka
na 185 °C
Postup
-
1
Do vlažnej vody nadrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vybehnúť na teplom mieste kvások, tzn. počkáme než droždie vo vode nabublá a zväčší objem. Zmiešame oba druhy múky, pridáme kvások, olej a soľ. Dobre prepracujeme a vyhnietime hladké cesto, ktoré dáme do misy, prikryjeme utierkou a odstavíme niekam na teplejšie miesto a necháme hodinku kysnúť. Cesto minimálne zdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí ho rozdelíme na rovnomerné diely, vyváľame a upletieme pletenky (snažíme sa o rovnaké, aby sa nám piekli rovnako). Po upletení necháme ešte 5 - 10 minút nakysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou, kmínom (popr. makom) a dáme piecť na 185 stupňou. Dĺžka pečenia záleží okrem iného na veľkosti pleteniek, takže jednoducho pečieme dozlatista.
-
2
pred pečením
-
3
V reze
Diskusia k receptu