30-45 minút
na 185 °C

Suroviny

300 g
200 g
260 ml
20 g
10 g
5 g
17,5 g




Postup

  1. 1

    Do vlažnej vody nadrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vybehnúť na teplom mieste kvások, tzn. počkáme než droždie vo vode nabublá a zväčší objem. Zmiešame oba druhy múky, pridáme kvások, olej a soľ. Dobre prepracujeme a vyhnietime hladké cesto, ktoré dáme do misy, prikryjeme utierkou a odstavíme niekam na teplejšie miesto a necháme hodinku kysnúť. Cesto minimálne zdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí ho rozdelíme na rovnomerné diely, vyváľame a upletieme pletenky (snažíme sa o rovnaké, aby sa nám piekli rovnako). Po upletení necháme ešte 5 - 10 minút nakysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou, kmínom (popr. makom) a dáme piecť na 185 stupňou. Dĺžka pečenia záleží okrem iného na veľkosti pleteniek, takže jednoducho pečieme dozlatista.

    Pletenky - obrázok 1
  2. 2

    pred pečením

    Pletenky - obrázok 2
  3. 3

    V reze

    Pletenky - obrázok 3

Diskusia k receptu

cesminaz
Vyzeraju krasne nakysnute,ale skoda ze si nepridala aj foto prepolenej pletenky,zaujimalo by ma cesto vznutra.Odkladam a vyskusam s rascou a hrubou solou.. dakujem
mia2404
Ani v obchode nevyzerajú tak lákavo , šikulka :-)))
cesminaz
@polovnicka dakujeeeem ;-)) si potesila iste nie len mna... su perfektne,presne ako som ocakavala ;-DD uz ich mam odlozene a urcite aj vyskusam,dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia