Obyčajne sa v nedeľu mäso poje, a zemiaky zostanú na pondelok. Čo s nimi ..... no predsa placky.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Varené (pečené) zemiaky postrúhame a pridáme toľko múky aby sme mali cesto asi také ako na lokše. Vyvaľkáme na výšku cca 2-3 mm a vykrajujeme placky o priemere cca 4-5 cm (ja mám mierku podľa panvice, aby bolo využité miesto a zmestí sa ich tam 5 ks). Na panvicu dáme troška oleja a z obidvoch strán ich rýchlo opečieme. Osolíme, ovoniame cesnakom a dáme si k nim to čo doma máme: majetnejší pohár vína, a tí ostatní bielu kávu, alebo ak máme uvarenú kyslú polievku (fazuľovú, šošovicovú, kapustovú....). Deti ich môžu aj v sladkej variante: po dva kusy zlepíme lekvárom, nutelou, bohatší aj tvarohom .....
Ja si cesto zarobím v miske aj do zásoby do mrazáka (nechce sa mi vyťahovať dosku na cesto). A keď dostaneme chuť na tieto placky, tak ho trošku premiesim s múkou, lebo predsa len trocha v mrazáku navlhne. No a potom len tak-na mäsovej doske ho vyvaľkám, vykrojím a smrdíme si cesnakom hocikedy. Ja nič nevyhodím: všetko pomrazím a potom keď som v strese len vytiahnem a nikto nespozná že je to nejaký zbytok. Veď čo - strava je dnes najdrahšia a keď k tomu pripočítam ešte plyn a robotu .........