Placky z nedeľných zemiakov

hubata - fotkahubata, 22. apríla 2011

Obyčajne sa v nedeľu mäso poje, a zemiaky zostanú na pondelok. Čo s nimi ..... no predsa placky.

15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

zvyšok
od oka




Postup

  1. 1

    Varené (pečené) zemiaky postrúhame a pridáme toľko múky aby sme mali cesto asi také ako na lokše. Vyvaľkáme na výšku cca 2-3 mm a vykrajujeme placky o priemere cca 4-5 cm (ja mám mierku podľa panvice, aby bolo využité miesto a zmestí sa ich tam 5 ks). Na panvicu dáme troška oleja a z obidvoch strán ich rýchlo opečieme. Osolíme, ovoniame cesnakom a dáme si k nim to čo doma máme: majetnejší pohár vína, a tí ostatní bielu kávu, alebo ak máme uvarenú kyslú polievku (fazuľovú, šošovicovú, kapustovú....). Deti ich môžu aj v sladkej variante: po dva kusy zlepíme lekvárom, nutelou, bohatší aj tvarohom .....

Diskusia k receptu

pivonka
Doháňam resty, lebo dovolenka, tak až teraz som sa dostala k tvojmu receptu. Vtipný (nezaprieš sa), ale aj praktický, ide do KK. Len jednému nerozumiem, prečo žiadne komenty?
hubata
Mala som ho dlho schovaný len v profile, neklikla som na "uverejniť" - hádam teraz po sviatkoch príde dievčatám vhod keď sú prejedené mäsom.....
Ja si cesto zarobím v miske aj do zásoby do mrazáka (nechce sa mi vyťahovať dosku na cesto). A keď dostaneme chuť na tieto placky, tak ho trošku premiesim s múkou, lebo predsa len trocha v mrazáku navlhne. No a potom len tak-na mäsovej doske ho vyvaľkám, vykrojím a smrdíme si cesnakom hocikedy. Ja nič nevyhodím: všetko pomrazím a potom keď som v strese len vytiahnem a nikto nespozná že je to nejaký zbytok. Veď čo - strava je dnes najdrahšia a keď k tomu pripočítam ešte plyn a robotu .........
pivonka
Áno, presne! Tiež rada zužitkujem rôzne zbytky. Aj po finančnej stránke, aj si vážim prácu, ktorá bola vynaložená na vyprodukovanie potravín.
hubata
To je také univerzálne: napr. celkom dobre padnú aj k špenátu. Môj syn ich mal strašne rád len-tak do ruky a vynášal ich von medzi deti, až som sa niekedy hanbila.
sonulienka
Dnes som si prečítala tento receptík ja to tiež robím robila to moja svokra tak som to skúšala aj ja ale ešte pridám trochu sódu bikarbónu tak medzi prsty a je to fajn.Je to výborné nebola sa za čo hanbiť.
klekipetra
Takýto druh placiek, šošovicová alebo fazuľová polievka, či špenát a u nás je bitka o miesto pri stole.
kukulienka71
pravidelne robievam zo zvyšných var.zemiakov,či zem.kaše,poriadne veľa cesnaku (surového)pridávam:-).Niekedy aj ked nie sú zbytky zemiakov a máme na to chuť,robím ako maškrtu k telke.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia