Pizza na pokračovanie

violeta - fotkavioleta, 5. mája 2015
Pizza na pokračovanie
Foto: violeta

Recept na pizza cesto a omáčku je od Emanuel Ridi. Pizzu robievam často, je veľmi praktická, zarobím cesto, dám do chladničky a ak má Zobraziť celý popisRecept na pizza cesto a omáčku je od Emanuel Ridi. Pizzu robievam často, je veľmi praktická, zarobím cesto, dám do chladničky a ak má niekto z rodiny chuť, spraví si pizzu, alebo Pampúšiky z pizza cesta.

6-7
porcií
20 minút
príprava
8-10 minút
na 230 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
500 - 600 ml
40 g
2 malé lyžičky
2 malé lyžičky
2-3 lyžice
Omáčka:
500 ml
2 lyžice
1/2 malej lyžičky
2 malé lyžičky
Obloha:
 (alebo podobný)




Postup

  1. 1

    Zarobíme kvások z droždia, , cukru, časti vody a trošky múky. Zo surovín a z kvásku vymiesime cesto, ktoré má držať tvar, ale nemá byť veľmi tvrdé, misa, v ktorej ho miesime, musí zostať čistá. Cesto odložíme do chladničky, ja ho odkladám v mise obalenej potravinovou fóliou. Pizza sa dá piecť aj z priamo vykysnutého cesta, netreba ho bezpodmienečne nechávať v chladničke. U nás sa cesto míňa priebežne, vždy, keď z neho odstrihnem, povytláčam zo zvyšku vzduch a odložím späť do chladničky. Cesto som mala v chladničke maximálne 3 dni, dlhšie som neskúšala...

  2. 2

    Tak isto pripravím omáčku. Zamiešam suroviny za studena a odložím do uzatváracieho pohára do chladničky.

  3. 3

    Elektrikú rúru si vyhrejeme na 230*C - horný aj dolný ohrev+ventilátor. S plynovým sporákom a pecou, žiaľ, skúsenosti nemám. Z cesta si kuchynskými nožnicami odstrihneme 200-250 gramový kúsok, upravíme ho do bochníka a na veľmi mierne pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhu. Cesto môžete aj vyťahovať, hlavne ho spravte čo najtenšie. Cesto uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. 4

    Cesto potrieme omáčkou, posypeme sušeným oreganom, posypeme strúhanou mozarellou, malými kúskami paladina, pokladieme paradajky pokrájané na kolieska, guličky mozarelly a pridáme olivy. Obloha je samozrejme na Vás, toto je moja obľúbená... Rúra musí byť vyhriata, až vtedy do nej pizzu môžeme vložiť. Pečieme ju na najspodnejšej priečke 8-10 minút, okraje musia chytiť nahnedlú farbu a spodok musí byť tiež zlatistý. Pizzu neobkladajte nahrubo, nemusela by sa Vám prepiecť. Rukolu, alebo bazalku pokladieme až nakoniec, na upečenú pizzu.

Diskusia k receptu

afataga
aj pizzu mas paradnu, ja davam oregano rovno do omacky
2010
Posledne miesto kde by clovek hladal dobru pizzu je Thajsko, no tak som im ju vychvalil az prezradili. Takze muka musi byt s vysokym obsahom lepku, cesto musi ist na 24 hodin do ladnicky a min.hodinu pred pripravou dat von. No a jasne ze pec na drevo...
Pizza guattro stagioni
( chilli to je extra pre narkomanov ako @kimlo aj ja ci @afagata :-)


1x radost
radox1
tak takto bohato oblozenu pizzu som u nas este nevidel.
2010
@radox1 este som zabudol povedat ked robia tuto bohatu pizzu v preklade 4 rocne obdobia tak dali zaklad na 3 minuty sam bez oblohy do pece.
violeta
Viem, @2010 , že pizza z pece na drevo je úplne o niečom inom, milujem takú. Najlepšiu pizzu som jedla v obyčajnej pizzerii v Sannicandre, dnu sa ani nedalo sedieť, len vonku. Taliani ju tak veľmi neobkladajú, ako je u teba na foto, potom je veľmi mokrá, asi preto ju thajci najskôr zapiekli bez oblohy. Toto je taká expres pizza, cesto je v chladničke a keď má niekto z rodiny chuť, upečie sa, my ju ani nenechávame dlho vonku, len pokiaľ sa rozohreje rúra...
Aj v Žiline je výborná pizzeria, neviem presne ako sa volá, my ju voláme " u taliana ", je za Carrefourom, @afataga asi vie, o ktorej píšem...
@denichef , ďakujem, všetkých pozdravujem ;-)
afataga
tuto muku ani ja nepoznam, kde ju kupujes @katka78 ?
@2010 to je super inspiracia zapiect 3 min. taku holu, skusim nabuduce, ale s pecou na drevo to bude horsie, rura mi da 275° a len tak na margo: toho chilli tam mas akosi poskromne :-)
@violeta viem ktoru myslis, aj ja ju volam u taliana, ale uz je viac dobrych pizzerii, jedna je dolu pri vodnom diele, tusim je majitel tiez talian, pouziva original talian, suroviny
2010
@afagata , hmm to co vidis v pravom rohu aj pizze vynasob 20x a mas madarske feferonky co su na scoville skale 10 000 a thajske birds eye su 200 000.
katka78
@afataga ja ju kupujem v Tescu (BA), je mi dobrá na pizzu, ale aj na chlebík. Zatiaľ som ju videla len tam, aj to ju nie vždy ju majú. Pozri u vás, hádam sa ti zadarí ;-)
violeta
Vidím, @tassiedevil , že svoje predstavy aj realizuješ. Krásne cesto, ako tvoje chlebíky. Piekol si ju na kameni? Aj v Taliansku robia 2 druhy pizze, aj takú hrubšiu, ako máš ty, tú v Gargane piekli na plechoch, ale aj tenkú, len okraje majú hrubšie...Nuž, ja som úplný amatér a som len rada, keď sa dozviem viac o tomto, našou rodinou obľúbenom, jedle.
tassiedevil
@violeta ,,ja už takmer všetko pečiem na kameni, to je vlastne najbližšie k peci vykurovanej drevom...len si je potrebné osvojiť sádzanie lopatou....to môže byť zo začiatku problém...stalo sa veru, že aj mne všetko skončilo na spodku rúry a nie na kameni....)))aj u nás obľúbená, máme ju každý piatok....hodne úspechov s experimentovaním....:)
violeta
Ďakujem, @babav , to je ďalšie pokračovanie :-) Milé od teba, deti mám už veľké, ale niekedy sa stane, že zostane veľa banánov, keď preženiem nákup a vtedy vyskúšam...tento recept som tu nepostrehla...pekný deň :-)
zolik
Vyborny recept. S cestom sa velmi dobre pracuje. Mala som ho od vecera v hladnicke a na 1x je v nej este odlozene.
Dakujem


violeta
To ma veľmi teší @zolik a ďakujem za správu :)
My toto cesto používame celá rodina, brat už vie pizzu točiť ako pizzér :)
1x zolik
zolik
@Violeta ahoj, tak som vyskusala. Druhu polovicu cesta som mala v chladnicke 4 dni a 4 noci. Chut je nezmenena, len som cesto musela 2x premiesit lebo uz liezlo z misky. Prajem Ti pekny vikend.


violeta
Tak ste dnes mali s mojim bratom rovnaký obed :)
Ja keď mám cesto v chladničke a som doma, tiež ho pár krát premiesim, takto v chlade kysnuté môže byť na druhý deň v pohode aj dlhšie vonku, ale prikryté fóliou, ono už tak rýchlo neprekysne a pizza je nadýchanejšia...
Ja už pizzu pečiem na 250 *C, spodný, horný ohrev+ventilátor, viac mi nedá :), len som už recept neprepisovala...
Ďakujem ti a aj ja prajem pekný víkend :)