Pizza na pokračovanie

violeta - fotkavioleta, 5. mája 2015
Pizza na pokračovanie
Foto: violeta

Recept na pizza cesto a omáčku je od Emanuel Ridi. Pizzu robievam často, je veľmi praktická, zarobím cesto, dám do chladničky a ak má niekto z rodiny chuť, spraví si pizzu, alebo Pampúšiky z pizza cesta.

6-7
porcií
20 minút
príprava
8-10 minút
na 230 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
500 - 600 ml
40 g
2 malé lyžičky
2 malé lyžičky
2-3 lyžice
Omáčka:
500 ml
2 lyžice
1/2 malej lyžičky
2 malé lyžičky
Obloha:
 (alebo podobný)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zarobíme kvások z droždia, , cukru, časti vody a trošky múky. Zo surovín a z kvásku vymiesime cesto, ktoré má držať tvar, ale nemá byť veľmi tvrdé, misa, v ktorej ho miesime, musí zostať čistá. Cesto odložíme do chladničky, ja ho odkladám v mise obalenej potravinovou fóliou. Pizza sa dá piecť aj z priamo vykysnutého cesta, netreba ho bezpodmienečne nechávať v chladničke. U nás sa cesto míňa priebežne, vždy, keď z neho odstrihnem, povytláčam zo zvyšku vzduch a odložím späť do chladničky. Cesto som mala v chladničke maximálne 3 dni, dlhšie som neskúšala...

  2. 2

    Tak isto pripravím omáčku. Zamiešam suroviny za studena a odložím do uzatváracieho pohára do chladničky.

  3. 3

    Elektrikú rúru si vyhrejeme na 230*C - horný aj dolný ohrev+ventilátor. S plynovým sporákom a pecou, žiaľ, skúsenosti nemám. Z cesta si kuchynskými nožnicami odstrihneme 200-250 gramový kúsok, upravíme ho do bochníka a na veľmi mierne pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhu. Cesto môžete aj vyťahovať, hlavne ho spravte čo najtenšie. Cesto uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. 4

    Cesto potrieme omáčkou, posypeme sušeným oreganom, posypeme strúhanou mozarellou, malými kúskami paladina, pokladieme paradajky pokrájané na kolieska, guličky mozarelly a pridáme olivy. Obloha je samozrejme na Vás, toto je moja obľúbená... Rúra musí byť vyhriata, až vtedy do nej pizzu môžeme vložiť. Pečieme ju na najspodnejšej priečke 8-10 minút, okraje musia chytiť nahnedlú farbu a spodok musí byť tiež zlatistý. Pizzu neobkladajte nahrubo, nemusela by sa Vám prepiecť. Rukolu, alebo bazalku pokladieme až nakoniec, na upečenú pizzu.

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Posledne miesto kde by clovek hladal dobru pizzu je Thajsko, no tak som im ju vychvalil az prezradili. Takze muka musi byt s vysokym obsahom lepku, cesto musi ist na 24 hodin do ladnicky a min.hodinu pred pripravou dat von. No a jasne ze pec na drevo...
Pizza guattro stagioni
( chilli to je extra pre narkomanov ako @kimlo aj ja ci @afagata :-)


Viem, @2010 , že pizza z pece na drevo je úplne o niečom inom, milujem takú. Najlepšiu pizzu som jedla v obyčajnej pizzerii v Sannicandre, dnu sa ani nedalo sedieť, len vonku. Taliani ju tak veľmi neobkladajú, ako je u teba na foto, potom je veľmi mokrá, asi preto ju thajci najskôr zapiekli bez oblohy. Toto je taká expres pizza, cesto je v chladničke a keď má niekto z rodiny chuť, upečie sa, my ju ani nenechávame dlho vonku, len pokiaľ sa rozohreje rúra...
Aj v Žiline je výborná pizzeria, neviem presne ako sa volá, my ju voláme " u taliana ", je za Carrefourom, @afataga asi vie, o ktorej píšem...
@denichef , ďakujem, všetkých pozdravujem ;-)
tuto muku ani ja nepoznam, kde ju kupujes @katka78 ?
@2010 to je super inspiracia zapiect 3 min. taku holu, skusim nabuduce, ale s pecou na drevo to bude horsie, rura mi da 275° a len tak na margo: toho chilli tam mas akosi poskromne :-)
@violeta viem ktoru myslis, aj ja ju volam u taliana, ale uz je viac dobrych pizzerii, jedna je dolu pri vodnom diele, tusim je majitel tiez talian, pouziva original talian, suroviny
@afataga ja ju kupujem v Tescu (BA), je mi dobrá na pizzu, ale aj na chlebík. Zatiaľ som ju videla len tam, aj to ju nie vždy ju majú. Pozri u vás, hádam sa ti zadarí ;-)
Vidím, @tassiedevil , že svoje predstavy aj realizuješ. Krásne cesto, ako tvoje chlebíky. Piekol si ju na kameni? Aj v Taliansku robia 2 druhy pizze, aj takú hrubšiu, ako máš ty, tú v Gargane piekli na plechoch, ale aj tenkú, len okraje majú hrubšie...Nuž, ja som úplný amatér a som len rada, keď sa dozviem viac o tomto, našou rodinou obľúbenom, jedle.
@violeta ,,ja už takmer všetko pečiem na kameni, to je vlastne najbližšie k peci vykurovanej drevom...len si je potrebné osvojiť sádzanie lopatou....to môže byť zo začiatku problém...stalo sa veru, že aj mne všetko skončilo na spodku rúry a nie na kameni....)))aj u nás obľúbená, máme ju každý piatok....hodne úspechov s experimentovaním....:)
Ďakujem, @babav , to je ďalšie pokračovanie :-) Milé od teba, deti mám už veľké, ale niekedy sa stane, že zostane veľa banánov, keď preženiem nákup a vtedy vyskúšam...tento recept som tu nepostrehla...pekný deň :-)
@Violeta ahoj, tak som vyskusala. Druhu polovicu cesta som mala v chladnicke 4 dni a 4 noci. Chut je nezmenena, len som cesto musela 2x premiesit lebo uz liezlo z misky. Prajem Ti pekny vikend.


Tak ste dnes mali s mojim bratom rovnaký obed :)
Ja keď mám cesto v chladničke a som doma, tiež ho pár krát premiesim, takto v chlade kysnuté môže byť na druhý deň v pohode aj dlhšie vonku, ale prikryté fóliou, ono už tak rýchlo neprekysne a pizza je nadýchanejšia...
Ja už pizzu pečiem na 250 *C, spodný, horný ohrev+ventilátor, viac mi nedá :), len som už recept neprepisovala...
Ďakujem ti a aj ja prajem pekný víkend :)

Pridaj komentár k receptu: