Foto: violeta
Recept na pizza cesto a omáčku je od Emanuel Ridi. Pizzu robievam často, je veľmi praktická, zarobím cesto, dám do chladničky a ak má Zobraziť celý popisRecept na pizza cesto a omáčku je od Emanuel Ridi. Pizzu robievam často, je veľmi praktická, zarobím cesto, dám do chladničky a ak má niekto z rodiny chuť, spraví si pizzu, alebo Pampúšiky z pizza cesta.
porcií
príprava
na 230 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
500 - 600 ml |
|
40 g |
|
2 malé lyžičky |
|
2 malé lyžičky |
|
2-3 lyžice |
|
Omáčka: | |
500 ml |
|
2 lyžice |
|
1/2 malej lyžičky |
|
2 malé lyžičky |
|
Obloha: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
(alebo podobný) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Zarobíme kvások z droždia, , cukru, časti vody a trošky múky. Zo surovín a z kvásku vymiesime cesto, ktoré má držať tvar, ale nemá byť veľmi tvrdé, misa, v ktorej ho miesime, musí zostať čistá. Cesto odložíme do chladničky, ja ho odkladám v mise obalenej potravinovou fóliou. Pizza sa dá piecť aj z priamo vykysnutého cesta, netreba ho bezpodmienečne nechávať v chladničke. U nás sa cesto míňa priebežne, vždy, keď z neho odstrihnem, povytláčam zo zvyšku vzduch a odložím späť do chladničky. Cesto som mala v chladničke maximálne 3 dni, dlhšie som neskúšala...
- 2
Tak isto pripravím omáčku. Zamiešam suroviny za studena a odložím do uzatváracieho pohára do chladničky.
- 3
Elektrikú rúru si vyhrejeme na 230*C - horný aj dolný ohrev+ventilátor. S plynovým sporákom a pecou, žiaľ, skúsenosti nemám. Z cesta si kuchynskými nožnicami odstrihneme 200-250 gramový kúsok, upravíme ho do bochníka a na veľmi mierne pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhu. Cesto môžete aj vyťahovať, hlavne ho spravte čo najtenšie. Cesto uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- 4
Cesto potrieme omáčkou, posypeme sušeným oreganom, posypeme strúhanou mozarellou, malými kúskami paladina, pokladieme paradajky pokrájané na kolieska, guličky mozarelly a pridáme olivy. Obloha je samozrejme na Vás, toto je moja obľúbená... Rúra musí byť vyhriata, až vtedy do nej pizzu môžeme vložiť. Pečieme ju na najspodnejšej priečke 8-10 minút, okraje musia chytiť nahnedlú farbu a spodok musí byť tiež zlatistý. Pizzu neobkladajte nahrubo, nemusela by sa Vám prepiecť. Rukolu, alebo bazalku pokladieme až nakoniec, na upečenú pizzu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pizza guattro stagioni
( chilli to je extra pre narkomanov ako @kimlo aj ja ci @afagata :-)
Aj v Žiline je výborná pizzeria, neviem presne ako sa volá, my ju voláme " u taliana ", je za Carrefourom, @afataga asi vie, o ktorej píšem...
@denichef , ďakujem, všetkých pozdravujem ;-)
@2010 to je super inspiracia zapiect 3 min. taku holu, skusim nabuduce, ale s pecou na drevo to bude horsie, rura mi da 275° a len tak na margo: toho chilli tam mas akosi poskromne :-)
@violeta viem ktoru myslis, aj ja ju volam u taliana, ale uz je viac dobrych pizzerii, jedna je dolu pri vodnom diele, tusim je majitel tiez talian, pouziva original talian, suroviny
drevom.....
,maskrta pre deti:-).
Dakujem
My toto cesto používame celá rodina, brat už vie pizzu točiť ako pizzér :)
Ja keď mám cesto v chladničke a som doma, tiež ho pár krát premiesim, takto v chlade kysnuté môže byť na druhý deň v pohode aj dlhšie vonku, ale prikryté fóliou, ono už tak rýchlo neprekysne a pizza je nadýchanejšia...
Ja už pizzu pečiem na 250 *C, spodný, horný ohrev+ventilátor, viac mi nedá :), len som už recept neprepisovala...
Ďakujem ti a aj ja prajem pekný víkend :)