Pizza na pokračovanie
Autor receptu: violeta
Recept na pizza cesto a omáčku je od Emanuel Ridi. Pizzu robievam často, je veľmi
praktická, zarobím cesto, dám do chladničky a ak má niekto z rodiny chuť, spraví si
pizzu, alebo Pampúšiky z pizza cesta.
6-7 porcií |
20 minút príprava |
8-10 minút na 230 °C |
Postup
- Zarobíme kvások z droždia, , cukru, časti vody a trošky múky. Zo surovín a z kvásku vymiesime cesto, ktoré má držať tvar, ale nemá byť veľmi tvrdé, misa, v ktorej ho miesime, musí zostať čistá. Cesto odložíme do chladničky, ja ho odkladám v mise obalenej potravinovou fóliou. Pizza sa dá piecť aj z priamo vykysnutého cesta, netreba ho bezpodmienečne nechávať v chladničke. U nás sa cesto míňa priebežne, vždy, keď z neho odstrihnem, povytláčam zo zvyšku vzduch a odložím späť do chladničky. Cesto som mala v chladničke maximálne 3 dni, dlhšie som neskúšala...
- Tak isto pripravím omáčku. Zamiešam suroviny za studena a odložím do uzatváracieho pohára do chladničky.
- Elektrikú rúru si vyhrejeme na 230*C - horný aj dolný ohrev+ventilátor.
S plynovým sporákom a pecou, žiaľ, skúsenosti nemám.
Z cesta si kuchynskými nožnicami odstrihneme 200-250 gramový kúsok, upravíme ho do bochníka a na veľmi mierne pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhu. Cesto môžete aj vyťahovať, hlavne ho spravte čo najtenšie. Cesto uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Cesto potrieme omáčkou, posypeme sušeným oreganom, posypeme strúhanou mozarellou, malými kúskami paladina, pokladieme paradajky pokrájané na kolieska, guličky mozarelly a pridáme olivy. Obloha je samozrejme na Vás, toto je moja obľúbená...
Rúra musí byť vyhriata, až vtedy do nej pizzu môžeme vložiť. Pečieme ju na najspodnejšej priečke 8-10 minút, okraje musia chytiť nahnedlú farbu a spodok musí byť tiež zlatistý. Pizzu neobkladajte nahrubo, nemusela by sa Vám prepiecť.
Rukolu, alebo bazalku pokladieme až nakoniec, na upečenú pizzu.