Pizza na pokračovanie

Autor receptu: violeta

Recept na pizza cesto a omáčku je od Emanuel Ridi. Pizzu robievam často, je veľmi praktická, zarobím cesto, dám do chladničky a ak má niekto z rodiny chuť, spraví si pizzu, alebo Pampúšiky z pizza cesta.

6-7
porcií
20 minút
príprava
8-10 minút
na 230 °C

Postup

  1. Zarobíme kvások z droždia, , cukru, časti vody a trošky múky. Zo surovín a z kvásku vymiesime cesto, ktoré má držať tvar, ale nemá byť veľmi tvrdé, misa, v ktorej ho miesime, musí zostať čistá. Cesto odložíme do chladničky, ja ho odkladám v mise obalenej potravinovou fóliou. Pizza sa dá piecť aj z priamo vykysnutého cesta, netreba ho bezpodmienečne nechávať v chladničke. U nás sa cesto míňa priebežne, vždy, keď z neho odstrihnem, povytláčam zo zvyšku vzduch a odložím späť do chladničky. Cesto som mala v chladničke maximálne 3 dni, dlhšie som neskúšala...
  2. Tak isto pripravím omáčku. Zamiešam suroviny za studena a odložím do uzatváracieho pohára do chladničky.
  3. Elektrikú rúru si vyhrejeme na 230*C - horný aj dolný ohrev+ventilátor. S plynovým sporákom a pecou, žiaľ, skúsenosti nemám. Z cesta si kuchynskými nožnicami odstrihneme 200-250 gramový kúsok, upravíme ho do bochníka a na veľmi mierne pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhu. Cesto môžete aj vyťahovať, hlavne ho spravte čo najtenšie. Cesto uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Cesto potrieme omáčkou, posypeme sušeným oreganom, posypeme strúhanou mozarellou, malými kúskami paladina, pokladieme paradajky pokrájané na kolieska, guličky mozarelly a pridáme olivy. Obloha je samozrejme na Vás, toto je moja obľúbená... Rúra musí byť vyhriata, až vtedy do nej pizzu môžeme vložiť. Pečieme ju na najspodnejšej priečke 8-10 minút, okraje musia chytiť nahnedlú farbu a spodok musí byť tiež zlatistý. Pizzu neobkladajte nahrubo, nemusela by sa Vám prepiecť. Rukolu, alebo bazalku pokladieme až nakoniec, na upečenú pizzu.