Foto: malinka711
Recept mi pripadal trochu netradične a tak som ho vyskúšala...... výsledkom som bola príjemne prekvapená a určite som tento koláčik nepiekla posledný krát :)
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 ml |
|
6 PL |
|
1/2 KL |
|
3 |
|
110 g |
|
50 g |
|
170 ml |
|
140 g |
|
130 g |
|
1 a 1/2 KL |
|
štipku |
|
1 KL |
|
1/4 KL |
|
1/4 KL |
|
3/4 KL |
|
10 g |
|
Na karamelizované hrušky: | |
4 (800g) |
|
|
|
100 g |
|
50 g |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Pivo nalejeme do vyššieho hrnca a spolu s medom uvedieme do varu. Odstavíme a prisypeme sódu. Zmes prudko začne peniť ( preto musí byť hrniec vyšší!) ale po chvíli pena opadne.
-
2
Hrušky nakrájame na osminky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. V panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor a zamiešame. Pridáme badián a bez ďalšieho miešania necháme skaramelizovať. Akonáhle zmes začne zlatnúť, vložíme do nej hrušky a 10-15 minút necháme na miernom ohni prebublávať, kým všetko nezhustne.
-
3
Medzitým preosejeme oba druhy múky s korením, práškom do pečiva a so soľou. V mise vyšľaháme vajcia s cukrom. Prilejeme olej a medové pivo. Postupne pridávame preosiatu múku a premiešame. Okrúhlu formu (alebo inú formu s rozmermi cca 25x23 cm) vymastíme maslom, na dno poukladáme karamelizované hrušky a zalejeme ich cestom. Pečieme asi 50 minút na 170°C. Vo forme necháme 5 minút chladnúť a potom vyklopíme.
-
4
Nakrájame na rezy a pocukrujeme ...
Diskusia k receptu