Pivný koláč s hruškami (fotorecept)

Autor receptu: malinka711

Recept mi pripadal trochu netradične a tak som ho vyskúšala...... výsledkom som bola príjemne prekvapená a určite som tento koláčik nepiekla posledný krát :)

30 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Postup

  1. Pivo nalejeme do vyššieho hrnca a spolu s medom uvedieme do varu. Odstavíme a prisypeme sódu. Zmes prudko začne peniť ( preto musí byť hrniec vyšší!) ale po chvíli pena opadne.
  2. Hrušky nakrájame na osminky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. V panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor a zamiešame. Pridáme badián a bez ďalšieho miešania necháme skaramelizovať. Akonáhle zmes začne zlatnúť, vložíme do nej hrušky a 10-15 minút necháme na miernom ohni prebublávať, kým všetko nezhustne.
  3. Medzitým preosejeme oba druhy múky s korením, práškom do pečiva a so soľou. V mise vyšľaháme vajcia s cukrom. Prilejeme olej a medové pivo. Postupne pridávame preosiatu múku a premiešame. Okrúhlu formu (alebo inú formu s rozmermi cca 25x23 cm) vymastíme maslom, na dno poukladáme karamelizované hrušky a zalejeme ich cestom. Pečieme asi 50 minút na 170°C. Vo forme necháme 5 minút chladnúť a potom vyklopíme.
  4. Nakrájame na rezy a pocukrujeme ...