Foto: ancicka
Tento korpus pekávam na veľkom hlbokom plechu. Možnože niekto povie, že na tom nieje nič zvláštne, ale veľa raz pre začiatočníkov je to umenie Zobraziť celý popisTento korpus pekávam na veľkom hlbokom plechu. Možnože niekto povie, že na tom nieje nič zvláštne, ale veľa raz pre začiatočníkov je to umenie upiecť dobrý, nadýchaný a vláčny korpus. Ja ho pečiem vtedy, keď narýchlo chcem niečo fajné. Plnku si zvolím akúkoľvek a taktiež aj ozdobu. Aj cesto môže byť či už s kávou, makom orechami a pod.
príprava
na 180-200 °C
Postup
-
1
Bielky si oddelím od žĺtka.
-
2
Do múky zamiešam kypriaci prášok.
-
3
Bielky vyšľahám do tuha a po častiach pridávam cukor a šľahám ešte aspoň 3-4 minútky, aby sneh bol tuhý.
-
4
Potom na šľahači stiahnem stupeň rýchlosti na najnižší stupeň a zašľahám žĺtky.
-
5
Keď sú žĺtky dobre zašľahané, preosejem múku s kypriacim práškom a metličkou ju zľahka zamiešam.
-
6
Cesto vylejem na pripravený, vystlaný papierom na pečenie. Rozotriem rovnomerne na celý plech a dám upiecť. Rúru si vyhrejem na 200°C a pri tejto teplote pečiem 5 min a potom teplotu stiahnem na 170 °C a pečiem ešte 20 min. Po dobu 20 min. rúru netreba otvárať.
-
7
Po upečení okraje orežem nožíkom a nechám na plechu vychladnúť.
-
8
Po vybratí z plechu stiahnem papier a korpus prekrojím na polovicu. Plniť môžme tak ako som opísala v úvode.
Ako si stiahla papier? Musela si korpus obrátiť na doske dole bruchom, ako sa hovorí. Ako to, že sa ti pri obracaní pôvodný vrch neporušil pri obracaní? Máš stále povrch jednoliaty aj po otočení.
@sovka62 tento som piekla na plechu 53x51.Máš pravdu,že sú rôzné veľkosti ,aj ja mám taktieš rôzné,ale vždy sa snažím na klasickom hlbokom plechu.
@jo žka2,ja nikdy nemastím boky plechu ani na tortový korpus a mám ich vždy pekné.Je dôležité,aby si nechala korpus vychladiť na plechu a tak ho vybrať.
@torti čka,dakujem za pochvalu,ale nie,zdravie mi to nedovoľuje.
@kukulienka ,Prerezujem ho bud niťov,ved je to stará vec,alebo ja mám taká dlllhy,30 cm nožík,ktorý som zdedila po mojej mamke.Mám ho dobré nabrúseny a krásne ním prerežem.
@havino ,každe piškotové cesto treba miešať ako vravíš a to zľahká metličkou.
@papier sa ti krásne stiahne,ked máš dobré vychladená korpus.Ja si ho pečiem zvyčajne deň do predu a vtedy je dobrý odstatý.
Pozdravujem.
@smejkad , prepočet je totálne jednoduchý. Ančičkin plech má rozmer 53x51 cm, čo je 2703 centimetrov štvorcových. Môj plech má 42x38, teda 1596 centimetrov štvorcových.
1596 deleno 2703 je 0,59, čo je koeficient, ktorým treba prepočítať suroviny.
Takže 10 (vajec) krát 0,59 je 5,9 kusov vajca, čiže použijem 6 kusov. 270 g (cukor) krát 0,59 je 159,4 gramu, teda použijem 160 g cukru, atď. postupne všetky suroviny.
parada, dakujeme :-)
si presvedčený,že info o cholesterole máš neomylne správne..??
bo ani lekári..výskumníci nie sú si v hodnotení jeho úlohy a hodnotách istí..viď mnoho nových informácií..
často je =všetko ináč=