Piškótový korpus z 10 vajec fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 1. septembra 2015
Piškótový korpus z 10 vajec (fotorecept)
Foto: ancicka

Tento korpus pekávam na veľkom hlbokom plechu. Možnože niekto povie, že na tom nieje nič zvláštne, ale veľa raz pre začiatočníkov je to umenie Zobraziť celý popisTento korpus pekávam na veľkom hlbokom plechu. Možnože niekto povie, že na tom nieje nič zvláštne, ale veľa raz pre začiatočníkov je to umenie upiecť dobrý, nadýchaný a vláčny korpus. Ja ho pečiem vtedy, keď narýchlo chcem niečo fajné. Plnku si zvolím akúkoľvek a taktiež aj ozdobu. Aj cesto môže byť či už s kávou, makom orechami a pod.

10 minút
príprava
25 minút
na 180-200 °C

Suroviny

10 ks celé
270 g
300 g
1/2 bal.




Postup

  1. 1

    Bielky si oddelím od žĺtka.

    Piškótový korpus z 10 vajec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do múky zamiešam kypriaci prášok.

    Piškótový korpus z 10 vajec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bielky vyšľahám do tuha a po častiach pridávam cukor a šľahám ešte aspoň 3-4 minútky, aby sneh bol tuhý.

    Piškótový korpus z 10 vajec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom na šľahači stiahnem stupeň rýchlosti na najnižší stupeň a zašľahám žĺtky.

    Piškótový korpus z 10 vajec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sú žĺtky dobre zašľahané, preosejem múku s kypriacim práškom a metličkou ju zľahka zamiešam.

    Piškótový korpus z 10 vajec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto vylejem na pripravený, vystlaný papierom na pečenie. Rozotriem rovnomerne na celý plech a dám upiecť. Rúru si vyhrejem na 200°C a pri tejto teplote pečiem 5 min a potom teplotu stiahnem na 170 °C a pečiem ešte 20 min. Po dobu 20 min. rúru netreba otvárať.

    Piškótový korpus z 10 vajec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po upečení okraje orežem nožíkom a nechám na plechu vychladnúť.

    Piškótový korpus z 10 vajec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po vybratí z plechu stiahnem papier a korpus prekrojím na polovicu. Plniť môžme tak ako som opísala v úvode.

    Piškótový korpus z 10 vajec (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sovka62
@ancicka , úžasný, ukážkový, tak ako ostatné tvoje biskvity. Určite si ho nepridala zbytočne, kvalita korpusu je základom každého dobrého zákusku. Ak je korpus nedokonalý, žiadne plnka, žiadna poleva to nevylepší. Len, prosím, doplň rozmery plechu ak môžeš, plechy sú teraz naozaj rôzne, ale rozmery pomôžu, aj keď niekto nemá rovnaký plech, iste si to bude vedieť prepočítať. Ďakujem.
smejkad
tak ma napada, zienky zlate, ze aj nejaky navod na prepocet podla velkosti plechu by nebol na skodu :-)
1x myalab
olinecka
@Ancicka ja robím tak isto len dávam bielky miešať s kryštal cukrom je ako perinka nadýchany!!!!!Ináč fajn ,recept pre začiatočnikov!!!
1x myalab
jozka2
Nakolko si neomastila boky plechu mas ho krasny rovnomerny,nevyfuknuty.Peciem tymto sposobom aj babovky.5
torticka
Anička, kde berieš toľko vynikajúcich receptov. Ty by si mohla piecť aj po svadbách. Alebo otvorit cukráreň.
1x martau
havino
ja si na piškotu v koláči dosť potrpím a tiež už vidím rozdiel v postupoch pečenia a hlavne v chuti, výborný recept a nech pomôže každému kto tento spôsob nepozná, len opatrne premiešavať ku koncu, jemne a nežne, až sa sneh nerozbije
kukulienka71
perfektná práca ako vždy, @ancicka. Ako potom ten korpus prerežeš, vodorovne na polovicu? bála by som sa manipulovať s takým veľkým piškótom.
marienka44
@Ancicka , krásny ukážkový korpus. Ja tiež robím tento tzv. opačný postup, najprv sneh a potom doň žĺtky.
Ako si stiahla papier? Musela si korpus obrátiť na doske dole bruchom, ako sa hovorí. Ako to, že sa ti pri obracaní pôvodný vrch neporušil pri obracaní? Máš stále povrch jednoliaty aj po otočení.
ancicka
@dakujem Vám dievčence za milé kometáre.
@sovka62 tento som piekla na plechu 53x51.Máš pravdu,že sú rôzné veľkosti ,aj ja mám taktieš rôzné,ale vždy sa snažím na klasickom hlbokom plechu.
@jo žka2,ja nikdy nemastím boky plechu ani na tortový korpus a mám ich vždy pekné.Je dôležité,aby si nechala korpus vychladiť na plechu a tak ho vybrať.
@torti čka,dakujem za pochvalu,ale nie,zdravie mi to nedovoľuje.
@kukulienka ,Prerezujem ho bud niťov,ved je to stará vec,alebo ja mám taká dlllhy,30 cm nožík,ktorý som zdedila po mojej mamke.Mám ho dobré nabrúseny a krásne ním prerežem.
@havino ,každe piškotové cesto treba miešať ako vravíš a to zľahká metličkou.
@papier sa ti krásne stiahne,ked máš dobré vychladená korpus.Ja si ho pečiem zvyčajne deň do predu a vtedy je dobrý odstatý.
Pozdravujem.
denyany
Dnes som piekla z polovičnej dávky, na malom plechu a veľmi sa mi podaril. Na vrch som dala tvoju plnku čokoládovú a je to vynikajúce. Škoda len, že nemal kto kúpiť nejaké ovocie, bolo by to dokonalé.
sovka62
Ďakujem, @ancicka , môj najväčší je 42x38 cm, takže musím prepočítať, z desať vajec by bol privysoký.
@smejkad , prepočet je totálne jednoduchý. Ančičkin plech má rozmer 53x51 cm, čo je 2703 centimetrov štvorcových. Môj plech má 42x38, teda 1596 centimetrov štvorcových.
1596 deleno 2703 je 0,59, čo je koeficient, ktorým treba prepočítať suroviny.
Takže 10 (vajec) krát 0,59 je 5,9 kusov vajca, čiže použijem 6 kusov. 270 g (cukor) krát 0,59 je 159,4 gramu, teda použijem 160 g cukru, atď. postupne všetky suroviny.
sovka62
Čo potom? Potom prepočítaš a navážiš aj ostatné suroviny a postupoješ presne podľa receptu. V čom vidíš problém?
mezi
Už len taká banalita - toto tu nie je piškótové cesto ale snehové. Piškótové cesto má základ v žĺtkach šlahaných s cukrom do peny. Tu okrem toho, že žĺtky zafarbia vyšľahaný sneh z nich iný benefit nemáš. Neprispejú z navýšeniu masy. Na piškótové cest rovnakej výšky ako je vidieť na obrázkoch postačí 6 -7 vajec. Práve preto, že je to snehové cesto ich používaš viac. zároveň piškótové cesto nebude mať povrch samá vráska a nebude sa z neho dať stiahnuť povrch ako šupka. O cholestorole už nevraviac, je rozdiel či 4 členovia rodiny zjedia koláč z 10 vajec, či zo 6.
1x xyz
radost
@mezi
si presvedčený,že info o cholesterole máš neomylne správne..??
bo ani lekári..výskumníci nie sú si v hodnotení jeho úlohy a hodnotách istí..viď mnoho nových informácií..
často je =všetko ináč=
ancicka
@mezi ,tak to je jedno či šľaháš najprv žltky alebo sneh.Ved k žltkam tak isto musíš pridať vyšľahaný sneh a urobí ti ten istý objem.Skús niekedy urobiť aj tak ,aj tak a uvidíš.@radas ť s týn chlesterolom má pravdu.Poznám takých,čo sa stravovali zdravo a majú zvyšený cholesterol a taktiež tlak.
darina57
piskotovy korpus mas krasny..a je to piskotovy korpus ..a z toho co ti napisala mezi..si nic nerob..zapametaj si vzdy ale vzdy sa najde clovek co tu rypne...si sikulka..
medovnicek
Nikdy som ešte z toľkých vajíčok korpus nepiekla, preto si recept ukladám, určite sa mi v budúcnosti zíde:)