Piškótový korpus z 10 vajec (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Tento korpus pekávam na veľkom hlbokom plechu. Možnože niekto povie, že na tom nieje nič zvláštne, ale veľa raz pre začiatočníkov je to umenie upiecť dobrý, nadýchaný a vláčny korpus. Ja ho pečiem vtedy, keď narýchlo chcem niečo fajné. Plnku si zvolím akúkoľvek a taktiež aj ozdobu. Aj cesto môže byť či už s kávou, makom orechami a pod.

10 minút
príprava
25 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Bielky si oddelím od žĺtka.
  2. Do múky zamiešam kypriaci prášok.
  3. Bielky vyšľahám do tuha a po častiach pridávam cukor a šľahám ešte aspoň 3-4 minútky, aby sneh bol tuhý.
  4. Potom na šľahači stiahnem stupeň rýchlosti na najnižší stupeň a zašľahám žĺtky.
  5. Keď sú žĺtky dobre zašľahané, preosejem múku s kypriacim práškom a metličkou ju zľahka zamiešam.
  6. Cesto vylejem na pripravený, vystlaný papierom na pečenie. Rozotriem rovnomerne na celý plech a dám upiecť. Rúru si vyhrejem na 200°C a pri tejto teplote pečiem 5 min a potom teplotu stiahnem na 170 °C a pečiem ešte 20 min. Po dobu 20 min. rúru netreba otvárať.
  7. Po upečení okraje orežem nožíkom a nechám na plechu vychladnúť.
  8. Po vybratí z plechu stiahnem papier a korpus prekrojím na polovicu. Plniť môžme tak ako som opísala v úvode.