Piškótové cesto

kutinka - bez fotkykutinka, 19. februára 2010

Je to recept na zaručene najlepšie piškótové cesto na svete!! Nepamätám si, odkiaľ ho mám, ale odkedy som ho vyskúšala, iný nepoužívam. Cesto je tak dobré, že nepotrebuje ani plnku (ako povedala moja svokra :-). Je to ideálne cesto na ľahkú tortu, najmä pre deti výborne stráviteľné. Keďže sa v našej veľkej rodine stále niečo oslavuje a ja milujem piecť koláče a torty, použila som ho už na snáď na všetky spôsoby a vždy sa osvedčilo.

Suroviny

200 g
1 dcl
4 ks
1 dcl
200 g
1 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Štyri žĺtka vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom na penisto.

  2. 2

    Pridáme vodu a olej a dobre premiešame.

  3. 3

    Prisypeme preosiatu múku, do ktorej sme pridali prášok do pečiva (ja dávam trošku menej ako jeden).

  4. 4

    Nakoniec zľahka vmiešame sneh zo štyroch bielkov.

  5. 5

    Pečiem na 180 stupňoch (elektrická rúra). Čas presne neviem, po pol hodine pozerám, ak sa mi zdá zvrchu uz pekne zafarbené, pichnem do stredu drevenou spajdlou, keď je suchá, cesto je hotové, ak sa obalí cestom, treba este nechať. POZOR!! Neotvárať rúru príliš skoro, aby cesto nespľaslo.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Moj najlepsi recept na piskotove cesto som sa naucila v Rakusku:podla vzorca 1/5/5/5 :
Na 1 vajce 5 dkg cukru, 5 dkg muky + na spicku noza prasku do peciva a 5 dkg masla . Vajicka rozdelit , zltky vyslahat s cukrom a pridat striedavo muku s praskom do pec. a sneh. Na strednu tortovu formu staci cesto z 3 vajicok. A ked navrch cesta zastrcite sikmo a husto vedla seba pokrajane ovocie, mate po upeceni ´velmi chutnu ovocnu tortu. Skuste to hned s jablkami - mozno budete prekvapene ako to chuti.
SJUZ - teraz este vyskusam podla Teba nahradit maslo 1 pl oleja - uvidim ci to bude rovnako dobre. Vdaka za napad.