Piškótové cesto

kutinka - bez fotkykutinka, 19. februára 2010

Je to recept na zaručene najlepšie piškótové cesto na svete!! Nepamätám si, odkiaľ ho mám, ale odkedy som ho vyskúšala, iný nepoužívam. Cesto je tak dobré, že nepotrebuje ani plnku (ako povedala moja svokra :-). Je to ideálne cesto na ľahkú tortu, najmä pre deti výborne stráviteľné. Keďže sa v našej veľkej rodine stále niečo oslavuje a ja milujem piecť koláče a torty, použila som ho už na snáď na všetky spôsoby a vždy sa osvedčilo.

Suroviny

200 g
1 dcl
4 ks
1 dcl
200 g
1 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Štyri žĺtka vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom na penisto.

  2. 2

    Pridáme vodu a olej a dobre premiešame.

  3. 3

    Prisypeme preosiatu múku, do ktorej sme pridali prášok do pečiva (ja dávam trošku menej ako jeden).

  4. 4

    Nakoniec zľahka vmiešame sneh zo štyroch bielkov.

  5. 5

    Pečiem na 180 stupňoch (elektrická rúra). Čas presne neviem, po pol hodine pozerám, ak sa mi zdá zvrchu uz pekne zafarbené, pichnem do stredu drevenou spajdlou, keď je suchá, cesto je hotové, ak sa obalí cestom, treba este nechať. POZOR!! Neotvárať rúru príliš skoro, aby cesto nespľaslo.

Diskusia k receptu

64 komentárov k receptu
Mňa moja mama naučila na jedno vajce ide 3 dkg kryštálového cukru a 3 dkg múky. Takže piškótový korpus napr. zo 4 vajec: z bielok vyšľahať sneh, pridať postupne 12 dkg kryštálového cukru, 4 žĺtka, 12 dkg polohrubej múky zmiešanej s 1/2 práškom do pečiva a 4 PL vody. To je základ, ktorého sa pridržiavam roky, a vždy je to OK.
Moj najlepsi recept na piskotove cesto som sa naucila v Rakusku:podla vzorca 1/5/5/5 :
Na 1 vajce 5 dkg cukru, 5 dkg muky + na spicku noza prasku do peciva a 5 dkg masla . Vajicka rozdelit , zltky vyslahat s cukrom a pridat striedavo muku s praskom do pec. a sneh. Na strednu tortovu formu staci cesto z 3 vajicok. A ked navrch cesta zastrcite sikmo a husto vedla seba pokrajane ovocie, mate po upeceni ´velmi chutnu ovocnu tortu. Skuste to hned s jablkami - mozno budete prekvapene ako to chuti.
SJUZ - teraz este vyskusam podla Teba nahradit maslo 1 pl oleja - uvidim ci to bude rovnako dobre. Vdaka za napad.
Do piškoty olej nedávam, aspoň je dietnejšia, ale ako vidím, čo domácnosť to iný rodinný recept, my vážime vajíčka celé, koľko vážia, toľko cukru, aj múky a vody na každé vajce 2 lyžice, a 1/2 prášku do pečiva- overený je dobrý.
Všetky máte pravdu a všetky recepty sú dobré. Ja ich prispôsobujem tomu, aká bude konečná podoba múčnika. S vodou a olejom na rezy, v pomere 1/1/1/1/1 na rolády, 1/5/5/5 na torty, obrátené (sneh s bielkov vyšľahaný s cukrom, pridať nevymiešané žĺtka a ostatné na bábovky a iné múčniky pečené vo forme). Naozaj nie je nič lepšie ako dobré piškótové cesto, hlavne sa vždy vydarí.
No vidíte dievčence všetky recepty sú dobré a ja nedávam ani vodu ani olej ,tak to robím na roládu zo 4 vajec na tortu so 6 vajec ,množstvo cukru a múky ostáva ako píše sovka ,trošku prášku do pečiva a na bábovky ide aj olej a 3 vajcia.a sú vždý výborné,nikdy sa mi nepokazili až na jeden krát,nevšimla som si,že vypli elektriku a v trúbe ostalo tma.Márne som čakala na cinknutie časovača.
Vdaka babenky za Vase prispevky. Ja som dnes robil piskotove cesto 1. krat a nie velmi sa mi vydarilo. Robil som ho zlatou strednou cestou, takze : 1/3/3/3, aj sneh z bielkov som primiesal, aj to pred pecenim vyzeralo dobre, ale asi som dal malo prasku na pecenie, lebo mi cesto nepodrastlo. Alebo som mal velky pekac ( aky som tu v Amerike nasiel), ale zjest sa to dalo. Vdaka, uz si dam pozor. Ja sa viac orientujem na varenie, ale vsetky zakusky a kolace tu v Amerike su velmi presladene, tak som zacal trochu vrtat aj do pecenia.
Tak moje piskotove cesticko sa prave pecie :-) namiesto hladkej muky som pouzila nejaku psenicnu,lebo tu v Norsku je problem najst hladku..Tesne pred dopecenim som vrch potrela hrubsou vrstvou malinoveho dzemu a na to som vyliala vanilkovy a cokoladovy puding..Piekla som ho este 15 min...zatial odpociva v rure ale som velmi zvedava ci sa mi ten puding nerozpadne a ci bude mojim chlapom chutit :-) dakujem za receptik
ahoj...potrebujem poradit..myslite ze by som mohla pouzit piskotove cesto na cupcakes alebo muffiny? nechcem robit ziadne specialne cesto pretoze priatel ma rad obycajne piskotove a som rozmyslala zeby som do muffinovych formiciek dala piskotove cesto a dala do toho ovocie podobne ako pri bublanine. myslite ze by sa to pekne upieklo?dakujem
ano super je idem dnes 2x robit z neho tortu minule som len z pol davky spravila dorabku k nepodarku ineho cesta a bolo vyssie ako ten nepodarok. ;O) fakt kvalitka
Diky za recept, fakt najlepsie piskotove cesto ake som kedy spravila. robila som z neho narodeninovu tortu a medzi jednotlive platy som dala len dzem a bola fakt super.odporucam
je to skvely recept už som ho vyskušala 3 krat a vždy sa mi krasne podaril hoci som v pečeni začiatočnička velmi pekne dakujem za neho :)
janulienka83 ja to robim tak, ze si rozpocitam suroviny na jedno vajce a potom podla poctu vajec nasobim aj ostatne. Pri vanilkovom cukre a prasku do peciva pouzivam hmotnost balenia a tu delim poctom vajec.
Recept je jednoducho super. Toto bola moja najlepsia piskota. Tak sa mi pacila, ze som spravila este jednu a tak mi vznikli 2 torty :-D Nemusite sa bat toho oleja, piskota bola uplne lahucka a vsetkym chutila, jednu tortu sme zjedli hned na posedenie! Takze este raz dakujem za dobry recept.
vyskúšala som tento recept..aaa je brutálne super...ľahunká piškota, dobrá chuť..trocha som si ho upravila, a výsledok super :) potom hodím foto
naozaj je piškótové cesto vynikajúce, dnes som ho vyskúšala, urobila som ho s ovocím, tzv. ovocnú bublaninu, a vydaril sa, krásne sa zdvihol, podotýkam, že som ho robila na menší plech. ďakujem všetkým aj za ďalšie podnetné príspevky k téme piškótové cesto. hodnotím 5 hviezdičkami a ukladám si ho, pre ďalšie použitie :-)
Veľmi chutné cesto, ďakujem za recept, dcéra už iné nechce :).
Včera som ho robila, na to jahodový kompót a na to šľahačku, výborné niečo. Pekný deň.
Vynikajúce piškótové cesto, ľahučké, nadýchané, už je uložená a budem používaťna piškótu tento tvoj recept.Ďakujem..
Prosím vás poraďte...Pokaždé když peču oiškot tak se mi po upečení splaskne. Nevyndávám ho z trouby hned,vypnu,otevřu a chvíli nechám.Stejně mi vždy spadne :(
@Anazuz2014 (7.6.2016 09:39)
Na klasický plech bych šla minimálně do dávky a půl, ne-li do dvojité dávky. Ze 4 vajíček by to fakt byla placička. Vyzkoušej, nic zlého se nestane, než že příště přidáš a nebo ubereš. Poznámka: pro ještě vybranější chuť můžeš přidat rozpuštěné máslo místo olleje. Gramáž z hlavy nevysypu - odhadni si to podle toho deci oleje - od oka. Ať se daří!
Skvelý receptík-robievam so sezónnym ovocím-dnes so zbytkom višní, ktorè nám ešte zostali a pridala som domáce maliny.Koláčik bol super!
Super recept, len ja robím cesto z múky Babičkina voľba hladká tortová a namiesto prášku do pečiva dávam prášok do perníka. Tá voňa stojí za to

Pridaj komentár k receptu: