Piškótové cesto

kutinka - bez fotkykutinka, 19. februára 2010

Je to recept na zaručene najlepšie piškótové cesto na svete!! Nepamätám si, odkiaľ ho mám, ale odkedy som ho vyskúšala, iný nepoužívam. Cesto je Zobraziť celý popisJe to recept na zaručene najlepšie piškótové cesto na svete!! Nepamätám si, odkiaľ ho mám, ale odkedy som ho vyskúšala, iný nepoužívam. Cesto je tak dobré, že nepotrebuje ani plnku (ako povedala moja svokra :-). Je to ideálne cesto na ľahkú tortu, najmä pre deti výborne stráviteľné. Keďže sa v našej veľkej rodine stále niečo oslavuje a ja milujem piecť koláče a torty, použila som ho už na snáď na všetky spôsoby a vždy sa osvedčilo.

Suroviny

200 g
1 dcl
4 ks
1 dcl
200 g
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Štyri žĺtka vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom na penisto.

  2. 2

    Pridáme vodu a olej a dobre premiešame.

  3. 3

    Prisypeme preosiatu múku, do ktorej sme pridali prášok do pečiva (ja dávam trošku menej ako jeden).

  4. 4

    Nakoniec zľahka vmiešame sneh zo štyroch bielkov.

  5. 5

    Pečiem na 180 stupňoch (elektrická rúra). Čas presne neviem, po pol hodine pozerám, ak sa mi zdá zvrchu uz pekne zafarbené, pichnem do stredu drevenou spajdlou, keď je suchá, cesto je hotové, ak sa obalí cestom, treba este nechať. POZOR!! Neotvárať rúru príliš skoro, aby cesto nespľaslo.

Diskusia k receptu

martina34
Mňa moja mama naučila na jedno vajce ide 3 dkg kryštálového cukru a 3 dkg múky. Takže piškótový korpus napr. zo 4 vajec: z bielok vyšľahať sneh, pridať postupne 12 dkg kryštálového cukru, 4 žĺtka, 12 dkg polohrubej múky zmiešanej s 1/2 práškom do pečiva a 4 PL vody. To je základ, ktorého sa pridržiavam roky, a vždy je to OK.
1x sedem8
cinkla
Moj najlepsi recept na piskotove cesto som sa naucila v Rakusku:podla vzorca 1/5/5/5 :
Na 1 vajce 5 dkg cukru, 5 dkg muky + na spicku noza prasku do peciva a 5 dkg masla . Vajicka rozdelit , zltky vyslahat s cukrom a pridat striedavo muku s praskom do pec. a sneh. Na strednu tortovu formu staci cesto z 3 vajicok. A ked navrch cesta zastrcite sikmo a husto vedla seba pokrajane ovocie, mate po upeceni ´velmi chutnu ovocnu tortu. Skuste to hned s jablkami - mozno budete prekvapene ako to chuti.
SJUZ - teraz este vyskusam podla Teba nahradit maslo 1 pl oleja - uvidim ci to bude rovnako dobre. Vdaka za napad.
makovicka
Do piškoty olej nedávam, aspoň je dietnejšia, ale ako vidím, čo domácnosť to iný rodinný recept, my vážime vajíčka celé, koľko vážia, toľko cukru, aj múky a vody na každé vajce 2 lyžice, a 1/2 prášku do pečiva- overený je dobrý.
sovka62
Všetky máte pravdu a všetky recepty sú dobré. Ja ich prispôsobujem tomu, aká bude konečná podoba múčnika. S vodou a olejom na rezy, v pomere 1/1/1/1/1 na rolády, 1/5/5/5 na torty, obrátené (sneh s bielkov vyšľahaný s cukrom, pridať nevymiešané žĺtka a ostatné na bábovky a iné múčniky pečené vo forme). Naozaj nie je nič lepšie ako dobré piškótové cesto, hlavne sa vždy vydarí.
bozulka
No vidíte dievčence všetky recepty sú dobré a ja nedávam ani vodu ani olej ,tak to robím na roládu zo 4 vajec na tortu so 6 vajec ,množstvo cukru a múky ostáva ako píše sovka ,trošku prášku do pečiva a na bábovky ide aj olej a 3 vajcia.a sú vždý výborné,nikdy sa mi nepokazili až na jeden krát,nevšimla som si,že vypli elektriku a v trúbe ostalo tma.Márne som čakala na cinknutie časovača.
mamenka
V mojej rodine (mama, svokra, ja, dcéra a nevesta) to robíme ako sovka62. Vďaka.
stefanus191
Vdaka babenky za Vase prispevky. Ja som dnes robil piskotove cesto 1. krat a nie velmi sa mi vydarilo. Robil som ho zlatou strednou cestou, takze : 1/3/3/3, aj sneh z bielkov som primiesal, aj to pred pecenim vyzeralo dobre, ale asi som dal malo prasku na pecenie, lebo mi cesto nepodrastlo. Alebo som mal velky pekac ( aky som tu v Amerike nasiel), ale zjest sa to dalo. Vdaka, uz si dam pozor. Ja sa viac orientujem na varenie, ale vsetky zakusky a kolace tu v Amerike su velmi presladene, tak som zacal trochu vrtat aj do pecenia.
miruska25
ja robievam piškótu inak ,ale dnes som vyskúšala tuto ...je bombová :) díkes ....
1x tilly
evelinnorway
Tak moje piskotove cesticko sa prave pecie :-) namiesto hladkej muky som pouzila nejaku psenicnu,lebo tu v Norsku je problem najst hladku..Tesne pred dopecenim som vrch potrela hrubsou vrstvou malinoveho dzemu a na to som vyliala vanilkovy a cokoladovy puding..Piekla som ho este 15 min...zatial odpociva v rure ale som velmi zvedava ci sa mi ten puding nerozpadne a ci bude mojim chlapom chutit :-) dakujem za receptik
hexxic
ďakujem za správny postup a výborný výsledok.
marienka44
@Cinkla ,v recepte spominas maslo a v postupe si ho neuviedla. :-)
Snad to rozpustene maslo davas do zltkov s cukrom.
bublo36
je to super recept len treba napisat kolko ho mam piect dik moc :-)
mithra
ahoj...potrebujem poradit..myslite ze by som mohla pouzit piskotove cesto na cupcakes alebo muffiny? nechcem robit ziadne specialne cesto pretoze priatel ma rad obycajne piskotove a som rozmyslala zeby som do muffinovych formiciek dala piskotove cesto a dala do toho ovocie podobne ako pri bublanine. myslite ze by sa to pekne upieklo?dakujem
pandulka
ano super je idem dnes 2x robit z neho tortu minule som len z pol davky spravila dorabku k nepodarku ineho cesta a bolo vyssie ako ten nepodarok. ;O) fakt kvalitka
mariannkav
Diky za recept, fakt najlepsie piskotove cesto ake som kedy spravila. robila som z neho narodeninovu tortu a medzi jednotlive platy som dala len dzem a bola fakt super.odporucam
babyxl
je to skvely recept už som ho vyskušala 3 krat a vždy sa mi krasne podaril hoci som v pečeni začiatočnička velmi pekne dakujem za neho :)
janulienka83
recept je úplne super, za 2 dni už druhý koláč pečiem :D, len by ma zaujímalo, keď chcem robiť zo 6 vajec, treba zmeniť aj pomer cukor a múka?? ďakujem!
kutinka
janulienka83 ja to robim tak, ze si rozpocitam suroviny na jedno vajce a potom podla poctu vajec nasobim aj ostatne. Pri vanilkovom cukre a prasku do peciva pouzivam hmotnost balenia a tu delim poctom vajec.
majka126
Robila som ho a je pefrektné. Už len túto piškotu robím.
mama3chlapov
robím inak piškótu, bez oleja, ale vyskúšam aj tvoj recept. Díky. Ako vidno : koľko gazdiniek - toľko druhov piškót :o)
medulienka122
na tejto piškóte existujem už od nepamäti, kolegyňa mi ho povedala,ešte keď som bola v kuchyni úplne ľavá. Je 1000x vyskúšaný, a vždy sa osvedčil...
anina6
robievam podobnú, akurát do cesta dávam bud hrubú alebo polohrubú múku.
anama
Recept je jednoducho super. Toto bola moja najlepsia piskota. Tak sa mi pacila, ze som spravila este jednu a tak mi vznikli 2 torty :-D Nemusite sa bat toho oleja, piskota bola uplne lahucka a vsetkym chutila, jednu tortu sme zjedli hned na posedenie! Takze este raz dakujem za dobry recept.
mariannav
Tento recept je ozaj uzasny,na torty rolady....skusala som to i to z neho,vyskusala som pred tym rozne recepty,no nebolo to ono,ale teraz to ONO je !
sorinka33
skvelý recept, cesto je krásne po upečení, už sa teším aké bude :))
palino13
Mam16 rokov a akurat mam v rure toto cesto... cesto my chutilo :-) snad sa my vidari .. dakujem ....
safira1975
Tento recept je naozaj fantastický........cesto je ľahké, nadýchané, fantastické :) ďakujem....
smuuk043
vyskúšala som tento recept..aaa je brutálne super...ľahunká piškota, dobrá chuť..trocha som si ho upravila, a výsledok super :) potom hodím foto
viera321
naozaj je piškótové cesto vynikajúce, dnes som ho vyskúšala, urobila som ho s ovocím, tzv. ovocnú bublaninu, a vydaril sa, krásne sa zdvihol, podotýkam, že som ho robila na menší plech. ďakujem všetkým aj za ďalšie podnetné príspevky k téme piškótové cesto. hodnotím 5 hviezdičkami a ukladám si ho, pre ďalšie použitie :-)
vlnka
milujem tento piškot :) vždy ked robím tortu tak použijem tento receptík <3
giales
Dakujem, super sa podarilo a vsetkym chutilo!!
kikuska27
Dnes som robila :-) super podarilo sa moja prva torta dakujem za recept :-)
kukulka
Fakt je perfektne aj bez plnky...úžastnééééé mňam
nexformzit
Veľmi chutné cesto, ďakujem za recept, dcéra už iné nechce :).
Včera som ho robila, na to jahodový kompót a na to šľahačku, výborné niečo. Pekný deň.
ericka
Vynikajúce piškótové cesto, ľahučké, nadýchané, už je uložená a budem používaťna piškótu tento tvoj recept.Ďakujem..
agentka
Prosím vás poraďte...Pokaždé když peču oiškot tak se mi po upečení splaskne. Nevyndávám ho z trouby hned,vypnu,otevřu a chvíli nechám.Stejně mi vždy spadne :(
1x saigy
monika894
Najlepsie piskotove cesto ;) robila som vcera,krasne sa dvihlo ja som pridala este 2 polievkove lyzice kakaa a zahrst orechov mletych. ;)
anazuz2014
chcem saspytat dala by sa tato piskota dat aj na plech alebo to bude nizke ??
haji
@Anazuz2014 (7.6.2016 09:39)
Na klasický plech bych šla minimálně do dávky a půl, ne-li do dvojité dávky. Ze 4 vajíček by to fakt byla placička. Vyzkoušej, nic zlého se nestane, než že příště přidáš a nebo ubereš. Poznámka: pro ještě vybranější chuť můžeš přidat rozpuštěné máslo místo olleje. Gramáž z hlavy nevysypu - odhadni si to podle toho deci oleje - od oka. Ať se daří!
majina
Skvelý receptík-robievam so sezónnym ovocím-dnes so zbytkom višní, ktorè nám ešte zostali a pridala som domáce maliny.Koláčik bol super!
adelka82
Super recept, len ja robím cesto z múky Babičkina voľba hladká tortová a namiesto prášku do pečiva dávam prášok do perníka. Tá voňa stojí za to
megynka
skusala som uz vela receptov na piskkotu a tento sa mi paaci najviac kraaasne nadychanee cesto :)
Dakujem :)
beckovka
Ďakujem vám za tento super recept... Prave som ju dopiekla a vonia fantasticky... Ešte na vrch nieco vymyslím
45678
@Elisticka (5.9.2018 14:44)

Ak pomôžem,budem rada:-)
1vajce/5dg cukor/5dg múka/5dg masla..:-)
Žĺtko a bielko oddeliť, urobiť sneh.
sedem8
@45678 (5.9.2018 16:16)

Keď môžete poradiť - nie je špecifikované v tom 1/5/5/5, kde sa pridáva maslo a v akej forme - rozpustené maslo akoby namiesto oleja? no nie je ho veľa v takej forme? alebo sa myslí zmäknuté maslo, ktoré sa šľahá na začiatku s cukrom? ďakujem pekne za odpoveď
1x haji
45678
@sedem8 , maslo sa pridáva tekuté studené, vymiesať žĺtka, cukor do bledej hmoty, pridať maslo a postupne múku, môžeš pridať na spic noža prášok do pečiva, nakoniec zľahka zamiešať sneh, ktorý vyšľaháš so štipkou soli. Na tortu priemer 24 robím z 5vajec veľkosť L. Dúfam, že som pomohla:-))
1x haji
haji
@sedem8 (24.6.2020 07:38)
Jestli mohu pomoct.
Piškotové těsto může být bez tuku, nebo s tukem /prvotně se používalo rozpuštěné máslo a pak teprve vzešla zkratka - olej/, jdou šlehat celá vejce, nebo odděleně. V případě šlehání celých vajec s cukrem je třeba dobře vyšlehat do husté a stabilní konzistence. Někdo používá k výrobě piškotu prášek do pečiva, někdo ne. Vlastně tam, kde se šlehají odděleně vejce, tedy děláš sníh, nutnost prášku do pečiva klesá a nebo se vůbec nedává. Záleží co si člověk vybere. Chce to zkoušet a osvědčený recept si vybrat.
Ještě existuje i tzv. "třené těsto", výsledkem je trochu hutnější korpus, ale šťavnatější. Přikládám link na třenou bábovku, ale platí i pro jiné druhy forem /např. torta/:  www.kucharkaprodceru.cz/mramorova-babovka/...

Ať se daří!
sedem8
@45678 (24.6.2020 09:07)

Jéj ďakujem krásne za rýchlu aj veľmi užitočnú odpoveď... to bol môj prvý komentár, tak som ani nečakala, že mi tak rýchlo niekto odpovie, až som medzičasom zabudla, že som nejaký napísala :D Ach... ďakujem ešte raz, aj keď VEĽMI ONESKORENE :)
sedem8
@haji (24.6.2020 09:21)

Ďakujem krásne, určite mi to pomohlo ozrejmiť veci... som veľmi zvedavá pri tom pečení, prečo niektoré veci fungujú a prečo nie a všimla som si, že Vy tu často tak milo aj múdro odpovedáte všetkým, tak si to vážim, ešte raz ďakujem :)
hrcmajster
Chcem sa len spýtať, to len ja to cesto pečiem vždy skoro hodinu? Inak je v našej rodine veľmi obľúbené, tak preto ho vždy robím, len mi príde, že sa strašne dlho pečie.... Naozaj tam mám dávať az 100ml vody?
cinka71
Piškóta mojej maminky. Presne takto ju piekla pred vyše 40 rokmi. Výborné cesto .
mirass
Ďakujem za super recept korpus je super ❤️
szimi
Mne stále praskne stred piškóty, ale je super vlažne nie je suché cesto :)
sifferka
Skúšala som Váš recept, ale teda cesto piškóta je úplne ubitá, vôbec nie je nádychaná. Dala som piecť aj dlhšie aj kratšie a je to to iste 🙄