Foto: sracz
Zvyk z časov štúdijných mojej krajšej, lepšej a múdrejšej ½ na lekárskej fakulte UPJŠ. V deň každej skúšky, jej mamka Nušta, B.P., od nervového Zobraziť celý popisZvyk z časov štúdijných mojej krajšej, lepšej a múdrejšej ½ na lekárskej fakulte UPJŠ. V deň každej skúšky, jej mamka Nušta, B.P., od nervového napätia upratovala byt a piekla jej obľúbený piškot_závin s maslovo kakaovou plnkou. Ja som ju nahradil čokokrémom a večer po návrate z jej poslednej atestácie, čoby 70_ničky, som ju privítal doma tentoraz ja! Je to môj kompilát nápadov, rcp a „fínt“ našich šikovných @izabella929, @sovka, @marianne, @pusta, @helika, @marula, za ktoré im zo srdca ďakujem!
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Čokokrém: | |
250 g zmäknuté |
|
150 g preosiatý |
|
2 PL kvalitné |
|
150-200 g kvalitná |
|
45 g (extra horká čoko) |
|
4÷6 PL |
|
Piškóta: | |
6 ks čerstvé |
|
4 PL preosiatý |
|
6 PL |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
pretože som zabudol maslo (250 g) zavčasu vybrať z chladničky, musel som začať tým, že som ho postrúhal na veľkých „slzičkách“, aby zmäklo
-
2
pripravil som si 3 plastové „vajndlingy“, v najmenšom je 6 žĺtkov, v najväčšom 6 bielkov so 4 PL prášcukru a v strednom už spomínaných 250 g postrúhaného masla so 150 g prášcukru
-
3
z bielkov s prášcukrom som na max_otáčkach vyšľahal tuhý sneh a na ¼ otáčkach, pomaly po jednom, zapracoval aj žĺtky,
-
4
po ktorých, postupne po lyžiciach, nasledovali 3 PL olivového oleja, KL prdopu a 6 PL phm; ľahké penivé cesto som potom preklápaním rozlial do pekáča (340×230 [mm]), vystriekaného emulziou z oleja a hladkej múky (môžete ju nahradiť rozotretým maslom) a nechal 10´ upiecť
-
5
v elektrickej rúre vyhriatej na 170 °C (350 °F); upečenú piškótu som vyklopil na vlhkú utierku
-
6
a „za horúca“ zroloval na pevno
-
7
zatiaľ, čo si roláda „hovela“ v chladiacej utierke, som vyšľahal čokokrém; zmäknuté maslo s práškovým cukrom, 4 PL rumu (keď ich dáte 6, nič sa nestane) a nad parou rozpustenú horkú čokoládu, zmiešanú s ľadovými gaštanami a 2 PL kakaa, následne ochladenú v studenej vode
-
8
pomocou ručného šľahača to ide hravo a rýchlo
-
9
asi ½ krému som rozotrel na roládu rozvinutú na veľkom drevenom „denku“, nezabudol som ani na ~ 20 mm okraje (aby mi krém pri zrolovaní „nevyčvirkol“)
-
10
piškótu s krémom opatrne, jemne÷nežne, ako keď prebaľujete bábätko, zvinul do rolády,
-
11
preložil na sviatočnú tácňu, natrel zvyšným krémom a odložil na 120÷150´ do chladničky
-
12
potom sa mi už krájala bez problémov; na reze vyzerala tiež nie zle; moju vzácnu pani som s blahoželaním k vykonanej atestácii privítal podľa tradície započatej už viac ako pred 40 rokmi, hotovou roládou; prekvapenie veľké, chuť vynikajúca a odmena sladká presladkááá …!
nuž..
aj takí sú..s vareškovú noblesu..uvaria..upečú..radosť na tvár i do duše prinesú...
u nás doma taký niet..ešteže je pestrý ten ľudský svet..:-)