Piškótová roláda s čokokrémom fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. novembra 2015
Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept)
Foto: sracz

Zvyk z časov štúdijných mojej krajšej, lepšej a múdrejšej ½ na lekárskej fakulte UPJŠ. V deň každej skúšky, jej mamka Nušta, B.P., od nervového Zobraziť celý popisZvyk z časov štúdijných mojej krajšej, lepšej a múdrejšej ½ na lekárskej fakulte UPJŠ. V deň každej skúšky, jej mamka Nušta, B.P., od nervového napätia upratovala byt a piekla jej obľúbený piškot_závin s maslovo kakaovou plnkou. Ja som ju nahradil čokokrémom a večer po návrate z jej poslednej atestácie, čoby 70_ničky, som ju privítal doma tentoraz ja! Je to môj kompilát nápadov, rcp a „fínt“ našich šikovných @izabella929, @sovka, @marianne, @pusta, @helika, @marula, za ktoré im zo srdca ďakujem!

10÷12
porcií
15÷20 minút
príprava
10 minút
na 170 °C

Suroviny

Čokokrém:
250 g zmäknuté
150 g preosiatý
2 PL kvalitné
150-200 g kvalitná
45 g (extra horká čoko)
4÷6 PL
Piškóta:
6 ks čerstvé
4 PL preosiatý
6 PL
3 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    pretože som zabudol maslo (250 g) zavčasu vybrať z chladničky, musel som začať tým, že som ho postrúhal na veľkých „slzičkách“, aby zmäklo

    Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pripravil som si 3 plastové „vajndlingy“, v najmenšom je 6 žĺtkov, v najväčšom 6 bielkov so 4 PL prášcukru a v strednom už spomínaných 250 g postrúhaného masla so 150 g prášcukru

    Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    z bielkov s prášcukrom som na max_otáčkach vyšľahal tuhý sneh a na ¼ otáčkach, pomaly po jednom, zapracoval aj žĺtky,

    Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po ktorých, postupne po lyžiciach, nasledovali 3 PL olivového oleja, KL prdopu a 6 PL phm; ľahké penivé cesto som potom preklápaním rozlial do pekáča (340×230 [mm]), vystriekaného emulziou z oleja a hladkej múky (môžete ju nahradiť rozotretým maslom) a nechal 10´ upiecť

    Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v elektrickej rúre vyhriatej na 170 °C (350 °F); upečenú piškótu som vyklopil na vlhkú utierku

    Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a „za horúca“ zroloval na pevno

    Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zatiaľ, čo si roláda „hovela“ v chladiacej utierke, som vyšľahal čokokrém; zmäknuté maslo s práškovým cukrom, 4 PL rumu (keď ich dáte 6, nič sa nestane) a nad parou rozpustenú horkú čokoládu, zmiešanú s ľadovými gaštanami a 2 PL kakaa, následne ochladenú v studenej vode

    Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pomocou ručného šľahača to ide hravo a rýchlo

    Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    asi ½ krému som rozotrel na roládu rozvinutú na veľkom drevenom „denku“, nezabudol som ani na ~ 20 mm okraje (aby mi krém pri zrolovaní „nevyčvirkol“)

    Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    piškótu s krémom opatrne, jemne÷nežne, ako keď prebaľujete bábätko, zvinul do rolády,

    Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    preložil na sviatočnú tácňu, natrel zvyšným krémom a odložil na 120÷150´ do chladničky

    Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    potom sa mi už krájala bez problémov; na reze vyzerala tiež nie zle; moju vzácnu pani som s blahoželaním k vykonanej atestácii privítal podľa tradície započatej už viac ako pred 40 rokmi, hotovou roládou; prekvapenie veľké, chuť vynikajúca a odmena sladká presladkááá …!

    Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

3sandra3
super roládka,,,, čokokrém musí byť rozprávkový. Páči sa mi, že si použil slovo "hovela" po toľkých rokoch v cudzom svete :-)
mesiar50
Kamarát @sracz ,peknú a verím tomu, že aj lahodnú roládu spravili tvoje šikovné ruky.Pekne pozdravujem zo svojho rodného mesta. :-)
medulienka122
takého by som chcela mať, čo vie také krásne rolády- záviny zatáčať - ten môj ma len vie krásne "vytáčať"... tá tvoja už je v kk medzi "roládami" , posielam 5*
radost
šikovný..láskyplný muž..
nuž..
aj takí sú..s vareškovú noblesu..uvaria..upečú..radosť na tvár i do duše prinesú...
u nás doma taký niet..ešteže je pestrý ten ľudský svet..:-)
gordonko
parádný kúsok a dokonca bez pečícího papiera - ja by som sa bál ,že pri vyklápaní z pekáča by sa mi potrhala ..... stým RUMom máš pravdu ,môže ho byť aj viac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia