Piškótová roláda s čokokrémom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Zvyk z časov štúdijných mojej krajšej, lepšej a múdrejšej ½ na lekárskej fakulte UPJŠ. V deň každej skúšky, jej mamka Nušta, B.P., od nervového napätia upratovala byt a piekla jej obľúbený piškot_závin s maslovo kakaovou plnkou. Ja som ju nahradil čokokrémom a večer po návrate z jej poslednej atestácie, čoby 70_ničky, som ju privítal doma tentoraz ja! Je to môj kompilát nápadov, rcp a „fínt“ našich šikovných @izabella929, @sovka, @marianne, @pusta, @helika, @marula, za ktoré im zo srdca ďakujem!

10÷12
porcií
15÷20 minút
príprava
10 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. pretože som zabudol maslo (250 g) zavčasu vybrať z chladničky, musel som začať tým, že som ho postrúhal na veľkých „slzičkách“, aby zmäklo
  2. pripravil som si 3 plastové „vajndlingy“, v najmenšom je 6 žĺtkov, v najväčšom 6 bielkov so 4 PL prášcukru a v strednom už spomínaných 250 g postrúhaného masla so 150 g prášcukru
  3. z bielkov s prášcukrom som na max_otáčkach vyšľahal tuhý sneh a na ¼ otáčkach, pomaly po jednom, zapracoval aj žĺtky,
  4. po ktorých, postupne po lyžiciach, nasledovali 3 PL olivového oleja, KL prdopu a 6 PL phm; ľahké penivé cesto som potom preklápaním rozlial do pekáča (340×230 [mm]), vystriekaného emulziou z oleja a hladkej múky (môžete ju nahradiť rozotretým maslom) a nechal 10´ upiecť
  5. v elektrickej rúre vyhriatej na 170 °C (350 °F); upečenú piškótu som vyklopil na vlhkú utierku
  6. a „za horúca“ zroloval na pevno
  7. zatiaľ, čo si roláda „hovela“ v chladiacej utierke, som vyšľahal čokokrém; zmäknuté maslo s práškovým cukrom, 4 PL rumu (keď ich dáte 6, nič sa nestane) a nad parou rozpustenú horkú čokoládu, zmiešanú s ľadovými gaštanami a 2 PL kakaa, následne ochladenú v studenej vode
  8. pomocou ručného šľahača to ide hravo a rýchlo
  9. asi ½ krému som rozotrel na roládu rozvinutú na veľkom drevenom „denku“, nezabudol som ani na ~ 20 mm okraje (aby mi krém pri zrolovaní „nevyčvirkol“)
  10. piškótu s krémom opatrne, jemne÷nežne, ako keď prebaľujete bábätko, zvinul do rolády,
  11. preložil na sviatočnú tácňu, natrel zvyšným krémom a odložil na 120÷150´ do chladničky
  12. potom sa mi už krájala bez problémov; na reze vyzerala tiež nie zle; moju vzácnu pani som s blahoželaním k vykonanej atestácii privítal podľa tradície započatej už viac ako pred 40 rokmi, hotovou roládou; prekvapenie veľké, chuť vynikajúca a odmena sladká presladkááá …!