Foto: dvorka
Nedávno som tu na Vareche objavila krásne ozdobenú roládu a aj keď mne sa podarilo urobiť peknú len raz a potom už nie, znova Zobraziť celý popisNedávno som tu na Vareche objavila krásne ozdobenú roládu a aj keď mne sa podarilo urobiť peknú len raz a potom už nie, znova som vyskúšala aj s maľovaním na pečiaci papier a vydarila sa. Recept však dávam preto, že teraz v čase znova drahých vajec mám tip ktorý určite pozná veľa varechárok a to voda namiesto jedného vajca.
porcia
príprava
na 170 °C
Suroviny
1 ks surový |
|
20 g |
|
30 g |
|
40 g |
|
1 ks surový |
|
2 ks |
|
3 lyžice horúca |
|
3 lyžice studená |
|
4 lyžice |
|
4 lyžice |
|
1 mokka lyžička |
|
1 štipka |
|
|
|
|
|
alebo: | |
|
Postup
-
1
Z bielka, preosiateho práškového cukru, masla a múky vymiešam hladké cesto. Ak ho chcem hnedé pridám kakaový prášok za lyžicu, ak inej farby tak štipku potravinárskeho farbiva. Znova poriadne premiešam a dám do chladničky, kým si pripravím papier na pečenie vo veľkosti plechu a plničku - zdobičku. Na papier si buď predkreslím ornamenty alebo obrázky ktoré chcem mať na roláde, alebo budem kresliť rovno na papier. Plech s papierom dám do mrazničky, aby cesto zatuhlo.
-
2
Oddelím si vajíčka na bielka a žĺtka, k žĺtkom pridám jeden čo mi ostal z kresliaceho cesta. K Bielkom pridám studenú vodu a vymiešam do tuhej peny a misu obrátim, aby do nej nešiel vzduch. K žĺtkom pridám cukor a horúcu vodu a vymiešam svetlú penu. Rozohrejem si rúru na 170°C.
-
3
Do žĺtkovej peny primiešam múku s PDP a soľou, to už na najmenšej rýchlosti mixéra.
-
4
Pridám bielkovú penu a stierkou premiešam už len rukou, aby bolo cesto pekne nadýchané.
-
5
Z mrazničky vyberiem plech a cesto opatrne nalejem na papier.
-
6
Rozotriem na celý plech zas opatrne, aby som nepoškodila maľbu a šupsnem do rozohriatej rúry a upečiem.
-
7
Upečené cesto vyberiem a šupsnem ho na dobre mokrú utierku a zrolujem.
-
8
Takto zrolované cesto dám vychladiť. Teraz keď je na balkóne chladno stačí aj 10 minút.
-
9
Roládu som si dala na dosku, rozrolovala a potrela dobre pikantným džemom ja osobne višňovo jablkovo dulovým. Posypala som mletými orechmi. Plniť sa však dá rôzne, krémom, ovocím, tvarohom a pod. U nás doma však moji chlapi najviac obľubujú džem.
-
10
A začnem rolovať najskôr prvé centimetre, potom si opatrne oddelím papier od cesta. Ide pekne dole bez toho, aby sa cesto prichytávalo na papier. Zakrútim ďalšie centimetre a znova oddeľujem papier.
-
11
Snažím sa aby bola roláda zrolovaná rovnomerne dookrúhla.
-
12
A hotovo. Ešte nechať nech sa džem vsiakne do cesta, no na to už čas neostal, roládu som ukázala synovi ktorý mi ju prikázal vyfotiť a za chvíľu otali len dva kúsky pre jeho rodičov :)
-
13
Dnes som upiekla ešte raz ale dve cestá na rezy. Jeden plát som natrela džemom a dala som jogurtovú plnku. A takto som sa vyšantila so zdobičkou.
škoda, že si tento recept nedala sem pred víkendom.... bola by som použila na oslavu dvadsiatky.... nevadí, bude príležitosť nabudúce..
ďakujem za tip.. a origoš recept :-)
Páči sa mi tvoje cesto isto vyskúšam je úsporou na vajíčka. Si šikulka
Použila som višnový džem, pokvapkala som rumom a tak ako ty posypala orechmi... vynikajúci!!
..A na tých smajlíkoch sa šli doma učúrať od smiechu :D