Piškótová roláda nadstavovaná

dvorka - fotkaDvorka, 5. marca 2012 8:47
Ďalšie recepty »

Piškótová roláda nadstavovanáFoto: dvorka

Nedávno som tu na Vareche objavila krásne ozdobenú roládu a aj keď mne sa podarilo urobiť peknú len raz a potom už nie, znova som vyskúšala aj s maľovaním na pečiaci papier a vydarila sa. Recept však dávam preto, že teraz v čase znova drahých vajec mám tip ktorý určite pozná veľa varechárok a to voda namiesto jedného vajca.

1?
porcia
60 min
príprava
15 min
na 170 °C

Suroviny

NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Z bielka, preosiateho práškového cukru, masla a múky vymiešam hladké cesto. Ak ho chcem hnedé pridám kakaový prášok za lyžicu, ak inej farby tak štipku potravinárskeho farbiva. Znova poriadne premiešam a dám do chladničky, kým si pripravím papier na pečenie vo veľkosti plechu a plničku - zdobičku. Na papier si buď predkreslím ornamenty alebo obrázky ktoré chcem mať na roláde, alebo budem kresliť rovno na papier. Plech s papierom dám do mrazničky, aby cesto zatuhlo.

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 1
  2. 2

    Oddelím si vajíčka na bielka a žĺtka, k žĺtkom pridám jeden čo mi ostal z kresliaceho cesta. K Bielkom pridám studenú vodu a vymiešam do tuhej peny a misu obrátim, aby do nej nešiel vzduch. K žĺtkom pridám cukor a horúcu vodu a vymiešam svetlú penu. Rozohrejem si rúru na 170°C.

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 2
  3. 3

    Do žĺtkovej peny primiešam múku s PDP a soľou, to už na najmenšej rýchlosti mixéra.

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 3
  4. 4

    Pridám bielkovú penu a stierkou premiešam už len rukou, aby bolo cesto pekne nadýchané.

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 4
  5. 5

    Z mrazničky vyberiem plech a cesto opatrne nalejem na papier.

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 5
  6. 6

    Rozotriem na celý plech zas opatrne, aby som nepoškodila maľbu a šupsnem do rozohriatej rúry a upečiem.

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 6
  7. 7

    Upečené cesto vyberiem a šupsnem ho na dobre mokrú utierku a zrolujem.

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 7
  8. 8

    Takto zrolované cesto dám vychladiť. Teraz keď je na balkóne chladno stačí aj 10 minút.

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 8
  9. 9

    Roládu som si dala na dosku, rozrolovala a potrela dobre pikantným džemom ja osobne višňovo jablkovo dulovým. Posypala som mletými orechmi. Plniť sa však dá rôzne, krémom, ovocím, tvarohom a pod. U nás doma však moji chlapi najviac obľubujú džem.

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 9
  10. 10

    A začnem rolovať najskôr prvé centimetre, potom si opatrne oddelím papier od cesta. Ide pekne dole bez toho, aby sa cesto prichytávalo na papier. Zakrútim ďalšie centimetre a znova oddeľujem papier.

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 10
  11. 11

    Snažím sa aby bola roláda zrolovaná rovnomerne dookrúhla.

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 11
  12. 12

    A hotovo. Ešte nechať nech sa džem vsiakne do cesta, no na to už čas neostal, roládu som ukázala synovi ktorý mi ju prikázal vyfotiť a za chvíľu otali len dva kúsky pre jeho rodičov :)

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 12
  13. 13

    Dnes som upiekla ešte raz ale dve cestá na rezy. Jeden plát som natrela džemom a dala som jogurtovú plnku. A takto som sa vyšantila so zdobičkou.

    Piškótová roláda nadstavovaná - obrázok 13
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist