Piknikový šalát

natt - fotkanatt, 28. apríla 2013
Piknikový šalát
Foto: natt

Môj korytnák sa dnes konečne prebral zo zimného spánku. Nemám ho v akvárku proste si chodí po dome a po záhrade ako sa mu zachce a tak som sa obávala či sa už nestratil. Ale dnes ráno už čakal nastúpený v kúpelni. Tak som mu dopriala riadnu sprchu a odtial sme sa presunuli na piknik. Sedeli sme uprostred terasy a pozorovali rozkvitnutý svet. Pretože príroda je ten najkrajší obraz na svete :)

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny zmiešame, pridáme štipku himalájskej soli, pokvapkáme citrónovou šťavou a konopným olejom. Poriadne premiešame, podávame :)
    poznámka č.1: z hluchavky používame len fialové kvety.
    poznámka č.2: Ak neviete ako klíčiť pridávam návod.

  2. 2

    Všeobecný postup:
    -Lyžicu semien alebo 1/3 šálky strukovín namočíme do litra vlažnej vody a necháme stáť celú noc.
    - Na ďalší deň semená prepláchneme vo vlažnej vode a scedíme. Vložíme ich do nádoby so širokým hrdlom, navrch ktorej pripevníme gumičkou gázu. Uložíme na tmavé miesto. Môžeme použiť aj špeciálnu naklíčovaciu súpravu.
    - Semená preplachujeme 2 až 3 x denne, aby nedošlo ku kvasným a hnilobným procesom. Dbáme, aby prebytočná voda odtiekla.
    - Na tretí deň klíčenia nádobu naplníme vlažnou vodou. Semienka a strukoviny, ktoré nevyklíčili padnú na dno. Tie vyhodíme.
    - Klíčky pred jedením prepláchneme studenou vodou, scedíme, preložíme do nádoby s vrchnákom a odložíme na chladné miesto. Na zvýšenie výživnej hodnoty, môžeme naklíčené semena vystaviť na niekoľko hodín na slnečné svetlo a až potom odložiť na chladné miesto.

  3. 3

    CÍCER: Suchý cícer namočíme na noc na 12 hodín do vlažnej vody, aby napučala. Preplachujeme ho aspoň 3 x denne. Najlepšie klíčky sú až na 3. až 4. deň, keď klíčky narástli na veľkosť 0,5 až 1 cm. Klíčky majú veľkú výživovú hodnotu.
    ZELENÝ HRACH: Má vysokú kalorickú hodnotu, obsahuje veľa vitamínu C, E, bielkoviny a tiež fosfor a vápnik. V klíčkoch hrachu sa zvyšuje množstvo cukru a chutia ako čerstvý, zelený hrášok. Semená namáčame 12 hodín . Preplachujeme 4 x denne. Najlepšie klíčky sú na 3. až 4. deň, keď klíčky narástli na veľkosť semena, z ktorého vyklíčili. Klíčky od semena neoddeľujeme :)

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Zdieľam Tvoj názor,čo sa týka prírody a chválim šalát...prišla by som na piknik a donesiem zeleninové fašírky :-))) (korytnákovi nič,má všetko)
Šalát máš zostavený zo samých dobrých surovýn.
Určite je dobrý,ale ak dovolíš ja z pečenou krkovičkou.
Neboj korytnačku nie.Ahoj
@angast- nie to je v pohode, niesom urážilvá, vlastne prvé čo mi napadlo bolo že z mojej korytnačky by si sa asi moc nenajedol :D Celkom morbidné, ale určite nám to odpustí :)

Pridaj komentár k receptu: