Pečený čaj

nobelovka - fotkanobelovka, 4. februára 2014
Pečený čaj
Foto: nobelovka

Je to najlepší ovocný čaj na svete. Naučila som sa ho pripravovať od nemocničného personálu.

10
porcií
10 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
500 g
500 g
500 g
500 g
1 kg




Postup

  1. 1

    Ovocie si očistíme, umyjeme,broskyne si zbavíme kôstiek, všetko pokrájame na drobné kúsky a vložíme do hrnca. Potom pridáme rum, škoricu, cukor a premiešame. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov, pripravenú zmes si vlejeme na väčší plech a necháme 30 minút v rúre piecť, občas premiešame.

  2. 2

    Následne naberačkou zmes aj so šťavou prelievame do zaváracích pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 10 min. Uskladníme na chladné zimné večery, kedy tento čaj lyžičkou podávame do pohárov, zalejeme vriacou vodou a máme dostatok vitamínu C v každom vypitom dúšku

Diskusia k receptu

smejkad
myslim,ze po upeceni a sterilizacii tam vela vitaminov bohuzial neostane, ale to na chuti neubera :-)
ja sa chcem opytat, kedze peceny caj mame radi, co su to vinicky a borovnice?
dakujem :-)
bakladam
len pri varení /100 stupňov Celzia/ sa stratí asi 60% vitamínu C , čo už len zostane pri 180 stupňoch
jozka2
cajik je urcite velmi dobry,ale aj ja sa chcem opytat co su vinicky a co ribezle,ribezliam sa hovori vinicky?!
hubata
Jééj aké krásne prezývky čučoriedkam a ríbezliam: také som ešte nepočula.
merlinja
škoda pridávať rum do pečenia, sa vyparí. ja dávam až keď vyberiem už upečený čaj z rúry, pred naberaním do pohárov.
tieto pečené čajíky sú výborné z akéhokoľvek ovocia.
mňam!
ela77
robila som ho práve včera z mrazených zásob, ale robím ho bez cukru ako som aj zadala v mojom recepte z oktobra 2010. Než som sa rozhodla ho tu uverejniť, tak som si skontrolovala a vtedy tu ešte recept naň nebol žiadny, ale ako pozerám tak je tu už daný odvtedy iba s nepatrnými obmenami asi 17x ak dobre rátam.
eviana
AJ ja tento čaj poznám, už som skúšala robiť a isto je chutnejší, výdatnejší a vitamínovejší ako pozmetaný prach, či spomienka na ovocie v papierových sáčkoch zabalené... chválim :)
adjunkt
...borovnice sú čučoriedky, viničky sú hrozno a ríbezle sú ríbezle... :) poznám tento recept, super....
vilie
heliana, podľa teba je v recepte 2x 500 gramov ríbezlí?
amandi
Ja myslím, že v pohode, občas treba pripomenúť, aj keď je tu tých receptov, ako uvádza ela77 minimálne 17. Ja tento čaj robím tiež, akurát ho nevarím pred pečením v hrnci, ale ovocie nakrájam na plech a dám piecť. Namiesto cukru doporučujem brezový cukor, ten môžu aj diabetici a dietári (pozor 1/2 kg ale stojí cca 6 €). Na zimu doporučujem použiť citrusy(grepy, pomaranč, mandarínky, kiwi) a jablká, príp. hrušky, nakrájané dať na plech, posypať cukrom (alebo neposypať :), ja posýpam ešte aj škoricou, zapečiem a spolu so šťavou, ktorú ovocie pustí sterilizujem.
boxik
@ adjunkt v abovskom nárečí v okolí Košíc sú borovnice čučoriedky , viničky ríbezle a hrozno je hrozno aj v Gelnici sa to tak volá , takže autorka asi dupľuje ríbezle .
Inak čajík ma zaujal ešte som nič také nepil asi to tento rok vyskúšam.
evanaaa
Robila som ho párkrát a ešte z neho niečo mám, ale asi nie pre vitamíny ale pre chuť ( 180°C asi 2 hod.), lenže diabetický a niečo mi aj splesnilo, lebo cukor to istí, nie sladidlo, ale aj ten um, dala som ale asi málo. No a nakoniec, ani v džemoch a lekvároch asi nie sú vitamíny, tie ak chceme, treba jesť surové.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia