Pečené horné kuracie stehná špikované cesnakom s rascou fotorecept
Chcela som pripraviť horné kuracie stehná jednoducho, chutne a predsa ich upiecť trošku inak. Špikovala som ich cesnakom, osolila, poliala olivovým olejom a asi Zobraziť celý popisChcela som pripraviť horné kuracie stehná jednoducho, chutne a predsa ich upiecť trošku inak. Špikovala som ich cesnakom, osolila, poliala olivovým olejom a asi 20 minút pred koncom pečenia som ich posypala rascou a pridala som aj zemiaky, dopiekla som ich spolu a vznikol výborný "eintopf" takmer bez námahy.
príprava
na 160/220 °C
Postup
-
1
Kuracie horné stehná som dobre umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, osolila z každej strany, vložila do pekáča a nechala som ich 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote.
-
2
Očistila som 2 strúčiky cesnaku a ...
-
3
...pokrájala som ich na klínky.
-
4
Husto som ich našpikovala cesnakom,nechala som ich položené kožou dole, preliala olivovým olejom a vložila som ich piecť do trúby asi 1 hodinu neprikryté na funkcii horný a dolný ohrev na teplotu 160 stupňov C, aby sa piekli pomaly a postupne sa vypiekol z nich tuk, lebo boli pomerne tučné.
-
5
Po tejto dobe som pridala pokrájané zemiaky, umyté, scedené a vyutierané v čistej kuchynskej utierke do sucha, predtým boli 1 hodinu namočené vo studenej vode, aby sa vyplavil nadbytočný škrob, potom sa nepripečú k pekáču a pekne sa upečú. Zemiaky som osolila, jemne som ich posypala celou rascou, ako aj kuracie stehná, ktoré som teraz otočila kožou nahor.
-
6
Teplotu trúby som zvýšila na 220 stupňov a piekla som asi 20 minút, kým koža nebola vypečená pekne do červena a do chrumkava, zemiaky do zlatavo-červenej farby. Pri tomto spôsobe pečenia kuracie stehná značne zmenšia svoj objem, vypečie sa dosť tuku, čo dobre vidno na obrázku i v pekáči, teda pečú sa aj na vlastnom tuku a mäsíčko zostane vo vnútri primerane premastené a šťavnaté.
-
7
Mala som všetko naraz hotové a hned som mohla horúce podávať,okrem iného som ušetrila umývanie kopy riadov, je to akýsi veľmi chutný kurací "eintopf" :-) Prajem dobrú chuť!
-
8
Olivový olej zľahka doplní jemnú chuť kuraciny, nechá vyniknúť samotnej kuracinke, mäsíčko je mäkkučké ako masielko, šťavnaté, nevysušené,na povrchu s úžasne vypečenou chrumkavou kožičkou, chuť je zdôraznená cesnakom a celou rascou, celé jedlo dopĺňajú zemiaky, ktoré majú na povrchu chrumkavú kôrčičku a zvnútra zostávajú pekne šťavnaté. Je to spôsob, ako upiecť z mála surovín jednoduché, ale vynikajúce úžasne chutné, pritom jemné lahodné jedlo.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Extra panensky olej sa pouziva do salatov na zalievku. Na pecenie ked tak len olivovy. Takto znicit kvalitny olej.... ax jaj....
hobby.idnes.cz/na-kvalitnim-extra-panenskem-olivovem-o...
dakujem za pochvalu.
také prudko jedlé to bolo a nielen pre eléva kuchára, ale aj pre profíka :-)
dakujem za uznanie.
dakujem za uznanie. :-)
dakujem za pochvalu.
áno, bez prílohy je vhodné aj pre paleo diétu, či pre delenú stravu a ešte mnoho iných.
som rada, že recept považuješ za výborný hlavne pre mnohých použiteľný.
to ja dakujem veľmi pekne tebe za krásne hodnotenie.
dakujem za úžasné ocenenie i *****
Soľ morská domáca
vychováš, dostaneš, kúpiš u chovateľa, ktorý chová na dvore rodinného domu, na farme, alebo v blízkom zahraničí - záleží na okolnostiach...
som rada, že ti takéto recepty vyhovujú, potom už len upiecť a pochutnať si :-)
dakujem.
@Mindalka , jedno kura má stehienka 2, tak musíš zarezať toľko domá cich kureniec, pre koľko osôb budeš variť :-) ja domáce kurence naporcujem a rozdelím stehná, potom vložím zvlášť do mikroténového sáčku a odložím do mrazáku, ked sa rozhodnem variť, vyberiem a použijem rozmrazené, vždy robím podľa počtu osôb. dajú sa aj kúpiť domáce kurence aj u gazdu na dedine, ak nemáš doma alebo na farme a nie sú zlé ani kuracie stehná kúpené z obchodu, ak poznáš výrobcu. dakujem za milý komentár :-)