Paska
Foto: veronka

Tento koláč je u nás na stole pravidelne na Veľkú noc,nie je to vianočka. Robieva sa hlavne na východe slovenska .

60 minút
príprava
60 minút
na 220/180 °C

Suroviny

1 kg
1 kocka
1/2 l
3 PL
3 PL
3 ks
1 ks
125 g
štipka
1 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr si urobíme kvások z 1dl vlažného mlieka , 1čl cukru a droždia.Zamiešame a necháme asi 15 min. odpočívať. Namočíme hrozienka do vlož. vody, aby napučali a zvlhli.

  2. 2

    Do misy preosejeme múku, aby sa prevzdušnila.Všetko spolu ,okrem hrozienok vymiesime na jemné cesto. Vrch pomúčime a necháme prikryté potrav. fóliou odpočívať asi 1 hod.

  3. 3

    Cesto preložíme na pomúčenú dosku, jemne krátko znovu premiesime a urobíme 6 bochníkov /podľa typu pletenia môže byť menej /. Bochníky necháme prikryté utierkou ešte asi 20 min. kysnúť.

  4. 4

    Každý z bochníkov vytvarujeme ako šúľok / prameň / zo 6 dielov.Konce jemne spojíme a pokračujeme smerom dole. Striedavo pletieme sprava doľava a opačne zľava doprava. Zo 4 dielov môžu pliesť menej zdatné gazdinky/prvý prameň pod 2 a 4-nad 3/.Druhý pod 3 a 4 -pod 1.Tretí pod 4 a 1-nad 2. Ked´ sa to zdá niekomu komplikované , môže spliesť obyčajný vrkoč.Hotové dielo preložíme do formy, alebo pekáča vystlaného papierom na pečenie. Pletenec potrieme vajíčkom a povtláčame hrozienka do prekladov pletenia. Najskôr pečieme kôrku v rúre nahriatej na 220°C asi 10 min. Potom uberieme teplotu na 180°C a dopekáme striedku asi 50 min.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Pekná paska! Vianočky som už piekla viackrát,skúsim aj tento recept,v sobotu k raňajkám ako stvorené!
anina6
paska sa ti vydarila parádne, je to veru neodmysliteľná súčasť nášho veľkonočného stola. k tomu hrudka, šunka, klobásky, cvikla s chrenom.
pekarik
Dúfam,že bola aj posvätená,Christos voskres,senzoricky výzerá skvelo,už len nakrajať hrudku a ostatné dobroty
violetacamorova
Kedy si pridala hrozienka? Len sa pytam ja som skusala toho roku narychlo novy recept a miesila som od zaciatku s hrozienkami, cesto bolo z nich tmavsie, ale chutovo bola dobra. Mozno skusim aj tvoju niekedy.
evafrieda
výborný recept,len som nedala sušené mlieko ,kypriaci prášok ,a miesto palmarínu som pridala maslo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia