Paska
Autor receptu: veronka
Tento koláč je u nás na stole pravidelne na Veľkú noc,nie je to vianočka. Robieva sa
hlavne na východe slovenska .
60 minút príprava |
60 minút na 220/180 °C |
Postup
- Najskôr si urobíme kvások z 1dl vlažného mlieka , 1čl cukru a droždia.Zamiešame a necháme asi 15 min. odpočívať.
Namočíme hrozienka do vlož. vody, aby napučali a zvlhli.
- Do misy preosejeme múku, aby sa prevzdušnila.Všetko spolu ,okrem hrozienok vymiesime na jemné cesto. Vrch pomúčime a necháme prikryté potrav. fóliou odpočívať asi 1 hod.
- Cesto preložíme na pomúčenú dosku, jemne krátko znovu premiesime a urobíme 6 bochníkov /podľa typu pletenia môže byť menej /. Bochníky necháme prikryté utierkou ešte asi 20 min. kysnúť.
- Každý z bochníkov vytvarujeme ako šúľok / prameň / zo 6 dielov.Konce jemne spojíme a pokračujeme smerom dole. Striedavo pletieme sprava doľava a opačne zľava doprava. Zo 4 dielov môžu pliesť menej zdatné gazdinky/prvý prameň pod 2 a 4-nad 3/.Druhý pod 3 a 4 -pod 1.Tretí pod 4 a 1-nad 2.
Ked´ sa to zdá niekomu komplikované , môže spliesť obyčajný vrkoč.Hotové dielo preložíme do formy, alebo pekáča vystlaného papierom na pečenie.
Pletenec potrieme vajíčkom a povtláčame hrozienka do prekladov pletenia.
Najskôr pečieme kôrku v rúre nahriatej na 220°C asi 10 min.
Potom uberieme teplotu na 180°C a dopekáme striedku asi 50 min.