Paska

Autor receptu: veronka

Tento koláč je u nás na stole pravidelne na Veľkú noc,nie je to vianočka. Robieva sa hlavne na východe slovenska .

60 minút
príprava
60 minút
na 220/180 °C

Postup

  1. Najskôr si urobíme kvások z 1dl vlažného mlieka , 1čl cukru a droždia.Zamiešame a necháme asi 15 min. odpočívať. Namočíme hrozienka do vlož. vody, aby napučali a zvlhli.
  2. Do misy preosejeme múku, aby sa prevzdušnila.Všetko spolu ,okrem hrozienok vymiesime na jemné cesto. Vrch pomúčime a necháme prikryté potrav. fóliou odpočívať asi 1 hod.
  3. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, jemne krátko znovu premiesime a urobíme 6 bochníkov /podľa typu pletenia môže byť menej /. Bochníky necháme prikryté utierkou ešte asi 20 min. kysnúť.
  4. Každý z bochníkov vytvarujeme ako šúľok / prameň / zo 6 dielov.Konce jemne spojíme a pokračujeme smerom dole. Striedavo pletieme sprava doľava a opačne zľava doprava. Zo 4 dielov môžu pliesť menej zdatné gazdinky/prvý prameň pod 2 a 4-nad 3/.Druhý pod 3 a 4 -pod 1.Tretí pod 4 a 1-nad 2. Ked´ sa to zdá niekomu komplikované , môže spliesť obyčajný vrkoč.Hotové dielo preložíme do formy, alebo pekáča vystlaného papierom na pečenie. Pletenec potrieme vajíčkom a povtláčame hrozienka do prekladov pletenia. Najskôr pečieme kôrku v rúre nahriatej na 220°C asi 10 min. Potom uberieme teplotu na 180°C a dopekáme striedku asi 50 min.