Parížsky krém

vybusna - bez fotkyvybusna, 18. decembra 2014
Parížsky krém
Foto: vybusna

Podrobnejsie rozpravanie o tomto kreme najdete na http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3844

Suroviny

250 ml
350 g
100 g
500 g (naozajstné)




Postup

  1. 1

    Smotanu s cukrom privedieme do varu. Musi regulerne vriet a cukor musi byt rozpusteny. Kastrol odlozime zo zdroja tepla a hned do horucej smotany vysypeme kakao. Metlickou ho poriadne zamiesame a vymiesame hladky krem. Uvareny parizsky zaklad odlozime do chladu.

  2. 2

    Ked je zaklad dokonale vychladnuty, nakrajame do neho male kocky masla Zacneme slahat. Slahame na strednom stupni, po celej nadobe v ktorej krem slahame. Slahame trpezlivo nejakych 10 minut a davame pozor na moment, ked krem uz nenabera na objeme, ale zacne rednut. Krem mame vyslahany.

  3. 3

    Spravne vyslahany krem viditelne naberie na objeme a zbledne. Ked ho pretriem opakom lyzice , tak sa nam sem tam vytvoria male pory.

  4. 4

    Tento krem je skvely na naplnanie mucnikov, pri spravnom chladnom skladovani vydrzi urcite aspon 5 dni, bez zmenenia chuti a zmeny objemu a konzistencie. Pri specialnych mucnikoch pridavame do zakladneho uvareneho kremu okrem masla aj cca 100 g stuzeny tuk. Tymto plnime hlavne vtedy, ked je cesto natolko pevne, ze potrebuje super pevny krem , napriklad Prazske gule ( http://chalupnikovi.com/recepty/?p=2903) alebo naopak vtedy, ked krem nema oporu a potrebuje sa drzat sam od seba, napriklad Parizske rozky.(http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3835) Mucniky s parizskym kremom so stuzenym tukom vydrzia pri chladnom skladovani urcite tyzden.

  5. 5

    S tymto mnozstvom kremu som dnes naplnila 40 ks Prazskych gul a 35ks Parizskych rozkov

Diskusia k receptu

jozka2
Urobila si dokonaly krem,co dodat iba 5*****,prajem prijemne Vianoce a stastlivy Novy rok.
jerica
stará dobrá klasika, nič v zlom, krásne foto aj s pridanou hodnotou na reklamu várovej čokolády istej značky :-)
1x giussa
marianne
no super,ja som robila vzdy bez masla.Len slahacka a cokolada,tak som to vycitala,nevedela som,ze aj maslo tam ide...dobre vediet.
vybusna
@marianne , Ty si robila parizsku slahacku, ktora je tiez fajn, ale krem je trvanlivejsi a pevnejsi.
radost
dobre..ešte prosím-ako vsypeš kakao do horúcej šľahačky-by neboli hrčky..??..vdaka..
želám pokojné sviatky v radosti žité..:-)
vybusna
@radost....na toto skvele funguje metlicka na slahanie...spolahlivo to kakao rozslaham. Rychlym slahanim vznikne pekny krem. Dakujem za prianie a vsetko dobre aj Tebe
iva2111
Díky za "starou klasiku", kterou já neznala :-). Ukládám si ;-)
evanaaa
A naozaj tam ide až pol kg masla, menej sa nedá? Prípadne ztužiť ztužovačom....? Ale ak je tak dlho robený, iste je aj vyskúšaný dokonale.
vybusna
Evanka, naozaj dve masla....stuzovac vobec nepouzivam, nemam s nim ziadnu skusenost...neviem ci by to islo s nim...Neviem co obsahuje ....mam taku predstavu, ze m o z n o skrob...
bibicka
No a mne sa dnes práve tá spomínaná parížska šľahačka sekla. Urobilo sa mi z nej niečo také ako maslo a voda. Nabudúce využijem Tvoj recept. Pekné sviatky Ti želám!
babinka
@bibicka , mne sa to stava takmer zakazdym, potom dam misu nad hrniec s horucou vodou a rucne neustale miesan. Krem sa z hrudkovitej masy zacne menit na hladku, vtedy dam z pary dolu a mixerom preslaham. A je to zachranene, tento postup pomaha pri kazdom kreme, vyskusaj
yufka
prosím o radu,
vychladnúť- myslíš dať do chladničky alebo nechať pri izbovej teplote a koľko hodín? Maslo dať tiež do chladničky alebo nechať pri izbovej teplote.
Preto sa pýtam, lebo mám veľmi zlé skúsenosti s maslom, má tendenciu sa zraziť, ak nie sú rovnakej teploty maslo a zmes.
Tvoj krém vyzerá famózny, úžasný. Veľmi rada by som ho chcela vyskúšať, ale z polovičnej dávky. Ďakujem pekne za receptík a odpoveď.
vybusna
@yufka do chladnicky...ked je zima nechavam normalne na balkone. Maslo aj krem nechame v izbe polhodinu pred slahanim...pre istotu. Vela stastia....verim ze budes spokojna
brcko
Chcem ho vyskúšať,len sa mi zdá tých350g.cukru veľa na 250ml.šlahačky.Dúfam že sa mi podarí
haji
@Brcko (16.12.2018 17:01)
Je tam v rozpise ještě 500 g másla. Už je to dávno, dělala jsem podobný recept pod názvem "těžký pařížský krém", tam šel 100%tuk, ne máslo. Bylo toho kopec, chlapi doma se radovali.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ktoré maslo čo predávajú v obchodoch je to NAOZAJSTNÉ (poznámka v rozpise surovín). Ja mám recept na parížsky krém, do ktorého ide horká čokoláda, tak ako ju máš na titulnej fotografii receptu, a nie kakao, do horúcej smotany sa dá čokoláda rozpustiť, netreba potom toľko cukru, iba maslo s troškou cukru sa rozmieša a spojí sa všetko dohromady a vymixuje.
brcko
Dobrý deň, chcem sa spýtať na parížsky krém, dnes som ho robila presne podľa návodu, je strašne tmavý a neviem prečo,že by som ho málo vysĺahala?
haska
Dievčatá,.mám doma nepotrebný hrniec s dvojitým dnom na varenie krémov ale aj mlieka. Nepotrebuje niekto ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia