Parížsky krém
Autor receptu: vybusna
Podrobnejsie rozpravanie o tomto kreme najdete na
http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3844
Postup
- Smotanu s cukrom privedieme do varu. Musi regulerne vriet a cukor musi byt rozpusteny.
Kastrol odlozime zo zdroja tepla a hned do horucej smotany vysypeme kakao.
Metlickou ho poriadne zamiesame a vymiesame hladky krem.
Uvareny parizsky zaklad odlozime do chladu.
- Ked je zaklad dokonale vychladnuty, nakrajame do neho male kocky masla
Zacneme slahat.
Slahame na strednom stupni, po celej nadobe v ktorej krem slahame.
Slahame trpezlivo nejakych 10 minut a davame pozor na moment, ked krem uz nenabera na objeme, ale zacne rednut.
Krem mame vyslahany.
- Spravne vyslahany krem viditelne naberie na objeme a zbledne.
Ked ho pretriem opakom lyzice , tak sa nam sem tam vytvoria male pory.
- Tento krem je skvely na naplnanie mucnikov, pri spravnom chladnom skladovani vydrzi urcite aspon 5 dni, bez zmenenia chuti a zmeny objemu a konzistencie.
Pri specialnych mucnikoch pridavame do zakladneho uvareneho kremu okrem masla aj cca 100 g stuzeny tuk.
Tymto plnime hlavne vtedy, ked je cesto natolko pevne, ze potrebuje super pevny krem , napriklad Prazske gule ( http://chalupnikovi.com/recepty/?p=2903) alebo naopak vtedy, ked krem nema oporu a potrebuje sa drzat sam od seba, napriklad Parizske rozky.(http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3835)
Mucniky s parizskym kremom so stuzenym tukom vydrzia pri chladnom skladovani urcite tyzden.
- S tymto mnozstvom kremu som dnes naplnila 40 ks Prazskych gul a 35ks Parizskych rozkov