Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/
Autor receptu: izabella929
Každý rok keď dozrievajú paradajky, urobím si zásobu vitamínov aj na zimu...
240 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Práve dozreli na varenie pretlaku, alebo paradajkovej šťavy..
- a bola oberačka...
- do hrnca sa dám vodu, aby stále vrela...pridám do nej poriadne umyté paradajky na 3 minúty...keď sa koža oddeľuje vyberiem ich a už mám pripravenú ďalšiu dávku na varenie...
- vyberám ich do vandlíka zo studenou vodou..a začnem šúpať kožu..stred, kde bol kvet paradajky vyrezávam...
- ošúpané paradajky vložím do mixéra ...
- rozmixujem ich..
- vylievam do pripraveného 8 l hrnca na sporáku, kde sa budú hodinu variť..pridám ku šťave 1 lyžicu soli...
- po hodine varenia, nalievam šťavu do pripravených umytých fliaš..stále nechám zapnutý plyn pod hrncom a nalievam šťavu úplne horúcu..polovicu šťavy robím takto a polovicu precedím cez cedielko bez jadierok...mám rada šťavu s jadierkami v kapustnici..
- hotové naplnené fľaše putujú do suchého dunstu na 3 a viac dní...mám na to jeden starší paplon a deky s tým to pozakrývam...
- Hotovo...pretlak používam do kapustnice,na paradajkové omáčky,polievky a občas veru aj na pitie...šťava obsahuje veľa vitamínov..dobrú chuť..