Paradajkový pretlak na zimu /fotorecept/

Autor receptu: izabella929

Každý rok keď dozrievajú paradajky, urobím si zásobu vitamínov aj na zimu...

240 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Práve dozreli na varenie pretlaku, alebo paradajkovej šťavy..
  2. a bola oberačka...
  3. do hrnca sa dám vodu, aby stále vrela...pridám do nej poriadne umyté paradajky na 3 minúty...keď sa koža oddeľuje vyberiem ich a už mám pripravenú ďalšiu dávku na varenie...
  4. vyberám ich do vandlíka zo studenou vodou..a začnem šúpať kožu..stred, kde bol kvet paradajky vyrezávam...
  5. ošúpané paradajky vložím do mixéra ...
  6. rozmixujem ich..
  7. vylievam do pripraveného 8 l hrnca na sporáku, kde sa budú hodinu variť..pridám ku šťave 1 lyžicu soli...
  8. po hodine varenia, nalievam šťavu do pripravených umytých fliaš..stále nechám zapnutý plyn pod hrncom a nalievam šťavu úplne horúcu..polovicu šťavy robím takto a polovicu precedím cez cedielko bez jadierok...mám rada šťavu s jadierkami v kapustnici..
  9. hotové naplnené fľaše putujú do suchého dunstu na 3 a viac dní...mám na to jeden starší paplon a deky s tým to pozakrývam...
  10. Hotovo...pretlak používam do kapustnice,na paradajkové omáčky,polievky a občas veru aj na pitie...šťava obsahuje veľa vitamínov..dobrú chuť..