Paprikové jadrovníky ako úplatok

sracz - fotkasracz, 10. mája 2010
Paprikové jadrovníky ako úplatok
Foto: sracz

....... potrebujete si to u svojej krajšej polovičky "vyžehliť"? Prehnali ste to s kamarátmi po športovom stretnutí v bodege u Smarkatého či u Zobraziť celý popis....... potrebujete si to u svojej krajšej polovičky "vyžehliť"? Prehnali ste to s kamarátmi po športovom stretnutí v bodege u Smarkatého či u Patkoša? Alebo potrebujete nasporiť kladné bodíky. Tak tu je rada! Včera som Vás upozornil, aby ste si jadrovníky z paprík uložili do chladničky. Môžete ich použiť ako "nepravý baklažán" a naviac si pochutnáte a šplhnete si! Ja to už robím roky rokúce! A vždy s veľkým úspechom!

Suroviny

15 ÷ 20 dkg
1÷2 ks
1 ČL
1 ČL
podľa potreby štipka
podľa potreby štipka
1÷2 PL
veľa bez semienok
5 ÷ 7 ks
podľa potreby à la Kimlo




Postup

  1. 1

    údenú slaninu pokrájame na ~ 5 mm kocky a vyškvaríme na panvici, podľa potreby doplníme vyškvarenú masť alebo olej a pridáme na jemno pokrájanú cibuľu, ktorú urestujeme „na sklovito“.

  2. 2

    potom pridáme pokrájané ~ 2 mm hrubé plátky jadrovníkov z paprík (tento recept realizujem spravidla na jeseň, keď mám dostatok jadrovníkov po zaváraní leča), ktoré dusíme až na mäkko; pred krájaním odrežeme horný tvrdší koniec každého jadrovníka; vlejeme rozmiešané vajíčka; na záver, dochutíme vegetou, soľou, červenou paprikou.

    Paprikové jadrovníky ako úplatok      - obrázok 2
  3. 3

    Servírovanie: na plytkých tanieroch, doplnené rezmi četstvých paradajok, petržlenovou a zelerovou vňaťou (ak pridáme ešte trošku čerstvo nakrájanej vňate ligurčeka lekárskeho, získame „zelený trojboj), s hranolčekmi, prípadne zemiakovým pyré alebo len s chlebom (bielym pečivom); na tanieri, podľa chuti, posypať čerstvo drveným čiernym korením, ozdobiť strúhaným syrom; ja som mal po ruke pečeň kuraťa, tak som ho hneď priložil na tanier (to ste mali vidieť, ako som si šplhol); vhodné aj na úpravu a là tousty (hrianky, topinky). Po vyškvarení slaniny môžeme pridať na jemno pokrájanú šunku (pre deti; vtedy ale nekoreníme)), alebo údenú klobásu (pre dospelých); obdobne môžeme pripraviť strúhanú čiernu i bielu redkvičku, kaleráb gigant, rhutabagu alebo jicamu.

    Paprikové jadrovníky ako úplatok      - obrázok 3

Diskusia k receptu

evas13
Raz som toto niekde čítala a nebrala som to na vedonie. Vidím, že to funguje.Feri a ty odkiaľ poznáš Patkoša?
honestka
Feri, tak jadrovniky od dnes nevyhodim ani za svet. boze tolko skody som si v zivote sposobila (hehe) ! ale vazne, aj ja ich mam neurekom, lebo na truhu si kupujem bielu madarsku papriku, ktoru mrazim na zimu a tiez robim leo aj calamadu, no takoto sa dozvediet po tolkych rokoch v kuchyni- ozaj ziadny odpad to je aj dobra ekologia, daj zlepsovak...
jody
Milý pán kuchár, myslela som, že toto nerobí nik okrem našej famílie. Klobúk dole. :-)
sracz
Ďakujem všetkým Vám, milým! A Patkoš? V rokoch 1963 - 1966 som vojančil, čo by žižkovec, na La Franconi a v rokoch 1966 - 1969 ako kadet-ženista v Kutuzovkých, dnešné Ministerstvo obrany! Tam som získal svoje prvé dve maturity. Poznať Bratislavu, všetky jej zákutia, bližšie i vzdialenejšie okolie, potom bola aj moja povinnosť prvoradá.
hrusticka76
..paprikové jadrovníky sú fantastické:))..my ich používame ako falošné hríby v praženici..keď sa dusia spolu s cibuľkou tak stačí pridať trošku hubového prášku (usušené hríby zomleté na prášok) a zaliať s vajíčkami a "nepravá" hríbová praženica je na svete:))..
sracz
Véééééééľmi múdro, milá Hruštička, máš pravdu, tiež to zvyknem robiť. Dokonca ešte stále mám vlastné zásoby hríbového prášku z osobného zberu. Používam ho nielen týmto spôsobom. Žiaľ zásoby sa mi pomaly ale isto zmenšujú. Vrelo doporučujem všetkým milovníkom dobrého jedla! Ďakujem za komentár i doplnok. Veľa šťastia!
evas13
Feri ďakujem za vysvetlenie, osobne tento podnik nepoznám, ale moja múdrejšia polovička mi o Patkošovi rozprával. :-)))
erikao
...u Smarkatého, u Smarkatého... to bolo pri Astórii, nie?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia