Paprikové jadrovníky ako úplatok

Autor receptu: sracz

....... potrebujete si to u svojej krajšej polovičky "vyžehliť"? Prehnali ste to s kamarátmi po športovom stretnutí v bodege u Smarkatého či u Patkoša? Alebo potrebujete nasporiť kladné bodíky. Tak tu je rada! Včera som Vás upozornil, aby ste si jadrovníky z paprík uložili do chladničky. Môžete ich použiť ako "nepravý baklažán" a naviac si pochutnáte a šplhnete si! Ja to už robím roky rokúce! A vždy s veľkým úspechom!

Suroviny

Postup

  1. údenú slaninu pokrájame na ~ 5 mm kocky a vyškvaríme na panvici, podľa potreby doplníme vyškvarenú masť alebo olej a pridáme na jemno pokrájanú cibuľu, ktorú urestujeme „na sklovito“.
  2. potom pridáme pokrájané ~ 2 mm hrubé plátky jadrovníkov z paprík (tento recept realizujem spravidla na jeseň, keď mám dostatok jadrovníkov po zaváraní leča), ktoré dusíme až na mäkko; pred krájaním odrežeme horný tvrdší koniec každého jadrovníka; vlejeme rozmiešané vajíčka; na záver, dochutíme vegetou, soľou, červenou paprikou.
  3. Servírovanie: na plytkých tanieroch, doplnené rezmi četstvých paradajok, petržlenovou a zelerovou vňaťou (ak pridáme ešte trošku čerstvo nakrájanej vňate ligurčeka lekárskeho, získame „zelený trojboj), s hranolčekmi, prípadne zemiakovým pyré alebo len s chlebom (bielym pečivom); na tanieri, podľa chuti, posypať čerstvo drveným čiernym korením, ozdobiť strúhaným syrom; ja som mal po ruke pečeň kuraťa, tak som ho hneď priložil na tanier (to ste mali vidieť, ako som si šplhol); vhodné aj na úpravu a là tousty (hrianky, topinky). Po vyškvarení slaniny môžeme pridať na jemno pokrájanú šunku (pre deti; vtedy ale nekoreníme)), alebo údenú klobásu (pre dospelých); obdobne môžeme pripraviť strúhanú čiernu i bielu redkvičku, kaleráb gigant, rhutabagu alebo jicamu.