Papriková nátierka (Ajvar)

honestka - fotkahonestka, 27. apríla 2010
Papriková nátierka (Ajvar)
Foto: honestka

Na požiadanie SJUZ prikladam recept na tento druh PAPRIKOVEJ pomazanky, alebo ako doplnok k inym jedlam (pri grilovani), možeme s nou varit, alebo jest ju v takejto uprave na opecenom chlebe.=== Mam taky dojem, že velmi davno sa v domovine jedneho casu predavala bežne v obchodoch konzervovana a bola tiez vynikajauca. Sjuz povedala, ze je to dostat pod nazvom "AJVAR"===

Postup

  1. 1

    Vsetky suroviny zomelieme na masovom mlynceku, (alebo posekame na co najmensie kusky elektrickym mlyncekom, ci ponornym mixerom ). Pomletu hmotu varime ako sa kedysi varil lekvar na sporaku v rajnici po mensich castiach. Ja si ho casto necham predvareny vo velkej rajnici, co mi potom umozni rychle varenie v malych ciastkach, pretoze je uz horuci a ciastocne je aj voda odparena.

    Papriková nátierka (Ajvar) - obrázok 1
  2. 2

    Je dobre uvarit to na hustu hmotu, a kto ma rad uplne jenmucku masu, moze ju aj prepasirovat, alebo este raz pouzit ponorny mixer. Nalozime do malych poharikov, najlepsie su v takej velkosti, aby sa spotrebovali na jedno otvorenie, ale pomazanka sa moze par dni drzat otvorena aj v chladnicke.

    Papriková nátierka (Ajvar) - obrázok 2
  3. 3

    Pohariky tesno uzavrieme a dame do "sucheho dunstu" - teda prikryjeme dekami a nechame vychladnut, alebo sa mozu aj na par minut sterizovat (len pokial chytia viecka-nie varit). Ja si ju casto urobim aj mimo sezony spolu s baklazanom a drzim zamrazenu.

    Papriková nátierka (Ajvar) - obrázok 3
  4. 4

    Tento recept mam od mojej drahej sestricky, ktora zije dlhe roky na 'dolniakoch' kde maju vzdy velku urodu tychto letnych dobrot vo svojich zahradach a tak sikovne zenicky sa naucili konzervovat a spracovat vsetko co zahrada v lete da na neskorsiu -zimnu dobu. Dobru chut!

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
@honestka super niečo podobné sme mali v nedeľu na opekačke, tak čakám aj na recept od kamošky a potom pridám aj ja a potom vyskúšam obidva recepty. Mamka niekedy robila pomazánku zo zelených paradajok a tiež bola mňam, len teraz sme bez záhrady, tak sa nedá
@sefkuchar : pekne dakujem, vyskusam aj s tym, nastastie mam pravidelnu zasobu z domova, lebo tunajsie zmesi sa nevyrovnaju tomu zazracnemu sacku a nasi, hoci sme tu uz vela rokov ine uhorky nejedia, takze zavaram... a pozdravujem!
Včera som vyskúšala a hneď som urobila dvojitú dávku a vyšlo mi na 10 trojdecových fliaš. Musím sa priznať, že som pridala aj mleté čierne korenie a 4 ks bobkového listu. Jednoducho je výborná!!! Ďakujem :)
@honestka , robila som tuto tvoju natierku. Ma fantasticku chut. Strasne sa jej tesim a pripomina mi jednu pomazanku z detstva. Robila som len z polovicnej davky, skoda... Druhykrat spravim viac. Ale neviem, ci to tak ma byt, alebo som prilis dlho varila, takze ju mam velmi koncentrovanu, vysli mi len 3 malicke pohariky. Je vyborna na pecive s maslom. Nevedela som, aka je jej spravna hustota. A este sa chcem spytat, mam ju drzat v chladnicke, kedze to nie je sterilizovane? Pravdepodobne sa velmi rychlo minie. Ale pre istotu sa pytam, ked ju budem robit vo vacsom mnozstve...Dakujem za moc chutny recept. 5*****
Janka, ano, hustotu si dosiahla dlhym varenim. Ja postupujeme tak ako ked varim lekvare starou technikou, urobit cesticku a vtedy viem, ze bude akurat po vychladnuti.
Nerobievam velke mnozstva a teda o dlhodobom skladovani neviem povedat, zrejme by sa vsak pokazit nemala ak by si po uvareni poharik prevratila tak ako pri suchom dunste a po otvoreni ju mat vzdy iba v chladnicke. Ak vyskusam, dopisem to k receptu.
Je vyborna napr. na crackers s camembert, vobec ako chutovka;
Prepac za neskoru odpoved.
Prajem pokojnu atmosferu v kuchyni pri priprave vianocnych dobrot.
@elixir , @sasenka669 : dakujem, mate pravdu je to velmi dobra priloha a momentalne aj vhodny cas na pripravu.

@janger : Janka, mozem ti povedat, ze som uz mala urobenych aj vela malych poharikov pretoze som dostala suroviny z farmy a tak mozem potvrdit, ze po jej uvareni a “suchom dunste” mi v spajzi vydrzali viac mesiacov /este stale mam v zasobe par neotvorenych poharikov, ktore su bez zmeny/; Teda zda sa, ze skladovanie bolo vhodne aj bez chladnicky a mala som obidva druhy /jemny aj kuskovity/.
Je to zrejme preto, ze je vareny starym sposobom a teda aj vhodny na dlhodobe skladovanie. Dakujem a pozdravujem ta.
Tento rok som objavila tento tvoj recept a veľmi nám zachutil, už som skúšala aj s baklažánom, vždy je dobrý. Miešam aj so zelenou paprikou, podľa toho čo mám práve na záhradke. Je super. Ďakujem.

Pridaj komentár k receptu: