Foto: honestka
Na požiadanie SJUZ prikladam recept na tento druh PAPRIKOVEJ pomazanky, alebo ako doplnok k inym jedlam (pri grilovani), možeme s nou varit, alebo jest Zobraziť celý popisNa požiadanie SJUZ prikladam recept na tento druh PAPRIKOVEJ pomazanky, alebo ako doplnok k inym jedlam (pri grilovani), možeme s nou varit, alebo jest ju v takejto uprave na opecenom chlebe.=== Mam taky dojem, že velmi davno sa v domovine jedneho casu predavala bežne v obchodoch konzervovana a bola tiez vynikajauca. Sjuz povedala, ze je to dostat pod nazvom "AJVAR"===
Postup
-
1
Vsetky suroviny zomelieme na masovom mlynceku, (alebo posekame na co najmensie kusky elektrickym mlyncekom, ci ponornym mixerom ). Pomletu hmotu varime ako sa kedysi varil lekvar na sporaku v rajnici po mensich castiach. Ja si ho casto necham predvareny vo velkej rajnici, co mi potom umozni rychle varenie v malych ciastkach, pretoze je uz horuci a ciastocne je aj voda odparena.
-
2
Je dobre uvarit to na hustu hmotu, a kto ma rad uplne jenmucku masu, moze ju aj prepasirovat, alebo este raz pouzit ponorny mixer. Nalozime do malych poharikov, najlepsie su v takej velkosti, aby sa spotrebovali na jedno otvorenie, ale pomazanka sa moze par dni drzat otvorena aj v chladnicke.
-
3
Pohariky tesno uzavrieme a dame do "sucheho dunstu" - teda prikryjeme dekami a nechame vychladnut, alebo sa mozu aj na par minut sterizovat (len pokial chytia viecka-nie varit). Ja si ju casto urobim aj mimo sezony spolu s baklazanom a drzim zamrazenu.
-
4
Tento recept mam od mojej drahej sestricky, ktora zije dlhe roky na 'dolniakoch' kde maju vzdy velku urodu tychto letnych dobrot vo svojich zahradach a tak sikovne zenicky sa naucili konzervovat a spracovat vsetko co zahrada v lete da na neskorsiu -zimnu dobu. Dobru chut!
Nerobievam velke mnozstva a teda o dlhodobom skladovani neviem povedat, zrejme by sa vsak pokazit nemala ak by si po uvareni poharik prevratila tak ako pri suchom dunste a po otvoreni ju mat vzdy iba v chladnicke. Ak vyskusam, dopisem to k receptu.
Je vyborna napr. na crackers s camembert, vobec ako chutovka;
Prepac za neskoru odpoved.
Prajem pokojnu atmosferu v kuchyni pri priprave vianocnych dobrot.
@janger : Janka, mozem ti povedat, ze som uz mala urobenych aj vela malych poharikov pretoze som dostala suroviny z farmy a tak mozem potvrdit, ze po jej uvareni a “suchom dunste” mi v spajzi vydrzali viac mesiacov /este stale mam v zasobe par neotvorenych poharikov, ktore su bez zmeny/; Teda zda sa, ze skladovanie bolo vhodne aj bez chladnicky a mala som obidva druhy /jemny aj kuskovity/.
Je to zrejme preto, ze je vareny starym sposobom a teda aj vhodny na dlhodobe skladovanie. Dakujem a pozdravujem ta.
Tato stanka je tiez dost bohata na vsestrannost.