Papriková nátierka (Ajvar)

honestka - fotkahonestka, 27. apríla 2010
Papriková nátierka (Ajvar)
Foto: honestka

Na požiadanie SJUZ prikladam recept na tento druh PAPRIKOVEJ pomazanky, alebo ako doplnok k inym jedlam (pri grilovani), možeme s nou varit, alebo jest ju v takejto uprave na opecenom chlebe.=== Mam taky dojem, že velmi davno sa v domovine jedneho casu predavala bežne v obchodoch konzervovana a bola tiez vynikajauca. Sjuz povedala, ze je to dostat pod nazvom "AJVAR"===

Postup

  1. 1

    Vsetky suroviny zomelieme na masovom mlynceku, (alebo posekame na co najmensie kusky elektrickym mlyncekom, ci ponornym mixerom ). Pomletu hmotu varime ako sa kedysi varil lekvar na sporaku v rajnici po mensich castiach. Ja si ho casto necham predvareny vo velkej rajnici, co mi potom umozni rychle varenie v malych ciastkach, pretoze je uz horuci a ciastocne je aj voda odparena.

    Papriková nátierka (Ajvar) - obrázok 1
  2. 2

    Je dobre uvarit to na hustu hmotu, a kto ma rad uplne jenmucku masu, moze ju aj prepasirovat, alebo este raz pouzit ponorny mixer. Nalozime do malych poharikov, najlepsie su v takej velkosti, aby sa spotrebovali na jedno otvorenie, ale pomazanka sa moze par dni drzat otvorena aj v chladnicke.

    Papriková nátierka (Ajvar) - obrázok 2
  3. 3

    Pohariky tesno uzavrieme a dame do "sucheho dunstu" - teda prikryjeme dekami a nechame vychladnut, alebo sa mozu aj na par minut sterizovat (len pokial chytia viecka-nie varit). Ja si ju casto urobim aj mimo sezony spolu s baklazanom a drzim zamrazenu.

    Papriková nátierka (Ajvar) - obrázok 3
  4. 4

    Tento recept mam od mojej drahej sestricky, ktora zije dlhe roky na 'dolniakoch' kde maju vzdy velku urodu tychto letnych dobrot vo svojich zahradach a tak sikovne zenicky sa naucili konzervovat a spracovat vsetko co zahrada v lete da na neskorsiu -zimnu dobu. Dobru chut!

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
podobnúrobievam aj ja .ked bude viac času dám receptík
Vďaka, Honestka - mám taký pocit, že sa to predáva ako Ajvar - či niečo podobné...
@honestka super niečo podobné sme mali v nedeľu na opekačke, tak čakám aj na recept od kamošky a potom pridám aj ja a potom vyskúšam obidva recepty. Mamka niekedy robila pomazánku zo zelených paradajok a tiež bola mňam, len teraz sme bez záhrady, tak sa nedá