Papriková nátierka (Ajvar)

honestka - fotkahonestka, 27. apríla 2010
Papriková nátierka (Ajvar)
Foto: honestka

Na požiadanie SJUZ prikladam recept na tento druh PAPRIKOVEJ pomazanky, alebo ako doplnok k inym jedlam (pri grilovani), možeme s nou varit, alebo jest Zobraziť celý popisNa požiadanie SJUZ prikladam recept na tento druh PAPRIKOVEJ pomazanky, alebo ako doplnok k inym jedlam (pri grilovani), možeme s nou varit, alebo jest ju v takejto uprave na opecenom chlebe.=== Mam taky dojem, že velmi davno sa v domovine jedneho casu predavala bežne v obchodoch konzervovana a bola tiez vynikajauca. Sjuz povedala, ze je to dostat pod nazvom "AJVAR"===

Suroviny

2 kg
1/2 kg
4 dcl
2 dcl
2 dcl
1 hlavka
1 velka




Postup

  1. 1

    Vsetky suroviny zomelieme na masovom mlynceku, (alebo posekame na co najmensie kusky elektrickym mlyncekom, ci ponornym mixerom ). Pomletu hmotu varime ako sa kedysi varil lekvar na sporaku v rajnici po mensich castiach. Ja si ho casto necham predvareny vo velkej rajnici, co mi potom umozni rychle varenie v malych ciastkach, pretoze je uz horuci a ciastocne je aj voda odparena.

    Papriková nátierka (Ajvar) - obrázok 1
  2. 2

    Je dobre uvarit to na hustu hmotu, a kto ma rad uplne jenmucku masu, moze ju aj prepasirovat, alebo este raz pouzit ponorny mixer. Nalozime do malych poharikov, najlepsie su v takej velkosti, aby sa spotrebovali na jedno otvorenie, ale pomazanka sa moze par dni drzat otvorena aj v chladnicke.

    Papriková nátierka (Ajvar) - obrázok 2
  3. 3

    Pohariky tesno uzavrieme a dame do "sucheho dunstu" - teda prikryjeme dekami a nechame vychladnut, alebo sa mozu aj na par minut sterizovat (len pokial chytia viecka-nie varit). Ja si ju casto urobim aj mimo sezony spolu s baklazanom a drzim zamrazenu.

    Papriková nátierka (Ajvar) - obrázok 3
  4. 4

    Tento recept mam od mojej drahej sestricky, ktora zije dlhe roky na 'dolniakoch' kde maju vzdy velku urodu tychto letnych dobrot vo svojich zahradach a tak sikovne zenicky sa naucili konzervovat a spracovat vsetko co zahrada v lete da na neskorsiu -zimnu dobu. Dobru chut!

Diskusia k receptu

sjuz
Vďaka, Honestka - mám taký pocit, že sa to predáva ako Ajvar - či niečo podobné...
jezibabka1
@honestka super niečo podobné sme mali v nedeľu na opekačke, tak čakám aj na recept od kamošky a potom pridám aj ja a potom vyskúšam obidva recepty. Mamka niekedy robila pomazánku zo zelených paradajok a tiež bola mňam, len teraz sme bez záhrady, tak sa nedá
gittka
podobnúrobievam aj ja .ked bude viac času dám receptík
evas13
Takéto niečo robievala moja mama, takže vďaka za recept.
honestka
velmi pekne dakujem za vsimnutie si receptu- pozdravujem sikulky!
halina
Halo, recept je perfektný, ale nie je mexický, patrí do balkánskej kuchyne. Nevadí, aj tak je chutný.
jozka
Kupovala som -ajvar -no teraz ho vymenim ze domáci vdaka za recept
sefkuchar
Je to ozaj dobry recept ,ja len pri vareni pridam polsacku Deka /Zelka- nakladaca/...urobi to vybornu chut....
honestka
@sefkuchar : pekne dakujem, vyskusam aj s tym, nastastie mam pravidelnu zasobu z domova, lebo tunajsie zmesi sa nevyrovnaju tomu zazracnemu sacku a nasi, hoci sme tu uz vela rokov ine uhorky nejedia, takze zavaram... a pozdravujem!
tunde1977
Včera som vyskúšala a hneď som urobila dvojitú dávku a vyšlo mi na 10 trojdecových fliaš. Musím sa priznať, že som pridala aj mleté čierne korenie a 4 ks bobkového listu. Jednoducho je výborná!!! Ďakujem :)
eldina
Jugoši dávajú do Ajvaru aj balkažán..:)
janger
@honestka , robila som tuto tvoju natierku. Ma fantasticku chut. Strasne sa jej tesim a pripomina mi jednu pomazanku z detstva. Robila som len z polovicnej davky, skoda... Druhykrat spravim viac. Ale neviem, ci to tak ma byt, alebo som prilis dlho varila, takze ju mam velmi koncentrovanu, vysli mi len 3 malicke pohariky. Je vyborna na pecive s maslom. Nevedela som, aka je jej spravna hustota. A este sa chcem spytat, mam ju drzat v chladnicke, kedze to nie je sterilizovane? Pravdepodobne sa velmi rychlo minie. Ale pre istotu sa pytam, ked ju budem robit vo vacsom mnozstve...Dakujem za moc chutny recept. 5*****
honestka
Janka, ano, hustotu si dosiahla dlhym varenim. Ja postupujeme tak ako ked varim lekvare starou technikou, urobit cesticku a vtedy viem, ze bude akurat po vychladnuti.
Nerobievam velke mnozstva a teda o dlhodobom skladovani neviem povedat, zrejme by sa vsak pokazit nemala ak by si po uvareni poharik prevratila tak ako pri suchom dunste a po otvoreni ju mat vzdy iba v chladnicke. Ak vyskusam, dopisem to k receptu.
Je vyborna napr. na crackers s camembert, vobec ako chutovka;
Prepac za neskoru odpoved.
Prajem pokojnu atmosferu v kuchyni pri priprave vianocnych dobrot.
sasenka669
Dobry den.ajvar originalny sa robi akurat v tomto septembrovom case a recept je velmi zlozity preto je originalny a chutovo na nezaplatenie.
honestka
@elixir , @sasenka669 : dakujem, mate pravdu je to velmi dobra priloha a momentalne aj vhodny cas na pripravu.

@janger : Janka, mozem ti povedat, ze som uz mala urobenych aj vela malych poharikov pretoze som dostala suroviny z farmy a tak mozem potvrdit, ze po jej uvareni a “suchom dunste” mi v spajzi vydrzali viac mesiacov /este stale mam v zasobe par neotvorenych poharikov, ktore su bez zmeny/; Teda zda sa, ze skladovanie bolo vhodne aj bez chladnicky a mala som obidva druhy /jemny aj kuskovity/.
Je to zrejme preto, ze je vareny starym sposobom a teda aj vhodny na dlhodobe skladovanie. Dakujem a pozdravujem ta.
silvia68
Tento rok som objavila tento tvoj recept a veľmi nám zachutil, už som skúšala aj s baklažánom, vždy je dobrý. Miešam aj so zelenou paprikou, podľa toho čo mám práve na záhradke. Je super. Ďakujem.
honestka
@Silvia68 : dakujem, ano v dnesnej dobe sa robia rozne upravy a mixy so zeleninou, ale niekedy ta jednoduchost originalov pracuje vzdy.
Tato stanka je tiez dost bohata na vsestrannost.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia