Papriková nátierka (Ajvar)

Autor receptu: honestka

Na požiadanie SJUZ prikladam recept na tento druh PAPRIKOVEJ pomazanky, alebo ako doplnok k inym jedlam (pri grilovani), možeme s nou varit, alebo jest ju v takejto uprave na opecenom chlebe.=== Mam taky dojem, že velmi davno sa v domovine jedneho casu predavala bežne v obchodoch konzervovana a bola tiez vynikajauca. Sjuz povedala, ze je to dostat pod nazvom "AJVAR"===

Postup

  1. Vsetky suroviny zomelieme na masovom mlynceku, (alebo posekame na co najmensie kusky elektrickym mlyncekom, ci ponornym mixerom ). Pomletu hmotu varime ako sa kedysi varil lekvar na sporaku v rajnici po mensich castiach. Ja si ho casto necham predvareny vo velkej rajnici, co mi potom umozni rychle varenie v malych ciastkach, pretoze je uz horuci a ciastocne je aj voda odparena.
  2. Je dobre uvarit to na hustu hmotu, a kto ma rad uplne jenmucku masu, moze ju aj prepasirovat, alebo este raz pouzit ponorny mixer. Nalozime do malych poharikov, najlepsie su v takej velkosti, aby sa spotrebovali na jedno otvorenie, ale pomazanka sa moze par dni drzat otvorena aj v chladnicke.
  3. Pohariky tesno uzavrieme a dame do "sucheho dunstu" - teda prikryjeme dekami a nechame vychladnut, alebo sa mozu aj na par minut sterizovat (len pokial chytia viecka-nie varit). Ja si ju casto urobim aj mimo sezony spolu s baklazanom a drzim zamrazenu.
  4. Tento recept mam od mojej drahej sestricky, ktora zije dlhe roky na 'dolniakoch' kde maju vzdy velku urodu tychto letnych dobrot vo svojich zahradach a tak sikovne zenicky sa naucili konzervovat a spracovat vsetko co zahrada v lete da na neskorsiu -zimnu dobu. Dobru chut!