Osviežujúci makovo-jahodový rez

moli - fotkamoli, 16. júna 2010
Osviežujúci makovo-jahodový rez
Foto: moli

Tento zákusok pečiem vždy v sezóne jahôd aj viackrát za sebou. Dal by sa upiecť i z kompótu, ale z čerstvých jahôd je predsa Zobraziť celý popisTento zákusok pečiem vždy v sezóne jahôd aj viackrát za sebou. Dal by sa upiecť i z kompótu, ale z čerstvých jahôd je predsa lepší. Mak milujeme, tak nie je dôvod pre čo si ho neupiecť aj 3-4x za sezónu. :o)

30
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 185 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
120 g
1 ks
1 ks
4 ks
100 g
70 g
Krém:
500 ml
250 ml
300 g
4 PL
1 ks
20 g
1 PL
Na ozdobu:
250 g
1 ks
250 ml




Postup

  1. 1

    Bielky vyšľaháme s 60g p.cukru na tuhý sneh.Žĺtky vymiešame s polovicou (60g) p.cukru, vanilínovým a škoricovým cukrom dopenista.Postupne pridáme mäkkú Heru.Sneh z bielkov opatrne pridáme k žĺtkovej pene a vpracujeme do nej zmes múky s mletým makom.Cesto vylejeme na plech (42x32,5cm), ktorý sme vyložili papierom na pečenie a dáme upiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca na 25 min.

  2. 2

    Citrónovú šťavu zmiešame s 50ml vody a vsypeme do nej mletú želatínu.Necháme ju 10 min. napučať, potom ju za stáleho miešania zahrejeme až do úplného rozpustenia želatíny.Vyšľaháme si šľahačku.Do kyslej smotany dáme vanilínový a p. cukor a opatrne do nej vmiešame vyšľahanú šľahačku, vlažnú želatínu na drobno nakrájané jahody.

  3. 3

    Jahodový krém rovnomerne natrieme na vychladnutú makovú piškótu a dáme do chladničky stuhnúť na 1-2 hod.Keď nám krém trocha stuhne, rozložíme naň na tenké plátky nakrájané jahody a zalejeme ich uvareným a vychladnutým tortovým želé.Ja tortové želé nevarím s vodou, ale so sirupom príchute Lesná zmes.Potom je zákusok príjemne kyslastý-osviežujúci.

Diskusia k receptu

bambulka51
@moli vyzerá veľmi lákavo,určite všetkým chutil,ja teraz nemôžem ešte piecť/prerábame dom-chodbu kuchyňu,obývačku,spálňu/,ale už sa teším ,keď to bude,potom príde moja chvíľa:))))))))))))))
moli
@bambulka51 , som rada že recept zaujal a prajem skoré a úspešné ukončenie prác v domácnosti! :o)))
tinca
@moli aj ja chválim želatínu a s tým sirupom miesto vody super rada.
kuchticka
@moli , ja si myslim, ze i u vas sa da kupit ovocna zelatina s roznymi prichutiami, teda i jahodova. Ten balicek je prave na jeden takyto zakusok. Tiez ho pouzivam na rozne ovocne kolace. Zakusok vyzera dobre skusim s makom, lebo to je pre mna novinka.
moli
@kuchticka :nuž zatiaľ som sa s prichutenou želatínou u nás nestretla i keď som veľký "cukrár" a mám prehlad... No u nás sa už ani základné potravinárske farby konkrétne v NZ nedajú kúpiť.Vždy si ich nechám doniesť "až" z Levíc. :o( Ale tá želatína musí byť celkom dobrá pomoc v kuchyni. :o)
forneta
tá želatíína... tak takú peknú som ešte nevidela... dobrý nápad dať namiesto vody sirup... nabudúce to tak urobím...
pipina222
mna velmi zaujala kombinacia jahod a maku. este som take nejedla ale vyzera to bombovo!!!
zzdravo
a mam este jedny jahodky v mrazaku, naposledy som sice robila tiez zelatinovy rez, ale nie z makoveho cesta. musim vyskusat, vdaka za receptik
moli
Nemáte za čo žienky!Je to fantastická dobrota.Piekla som ich raz aj pre známu na svadbu a každý z nich bol učarovaný!!! :o)
babek
no vyzera úžasne ....idem ho piecť na sobotnú oslavu čiže v piatok ho večer urobím...myslíte že v pondelok bude ešte dobrý - pre kolegov :-)
moli
Nie je dôvod pre čo sa obávať o jeho sviežosť a vhodnosť ponúknuť ho kolegom na tretí deň od jeho prípravy.A máte pocit, že vám aj niečo vystane pre tých kolegov???