Osviežujúci makovo-jahodový rez

Autor receptu: moli

Tento zákusok pečiem vždy v sezóne jahôd aj viackrát za sebou. Dal by sa upiecť i z kompótu, ale z čerstvých jahôd je predsa lepší. Mak milujeme, tak nie je dôvod pre čo si ho neupiecť aj 3-4x za sezónu. :o)

30
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 185 °C

Postup

  1. Bielky vyšľaháme s 60g p.cukru na tuhý sneh.Žĺtky vymiešame s polovicou (60g) p.cukru, vanilínovým a škoricovým cukrom dopenista.Postupne pridáme mäkkú Heru.Sneh z bielkov opatrne pridáme k žĺtkovej pene a vpracujeme do nej zmes múky s mletým makom.Cesto vylejeme na plech (42x32,5cm), ktorý sme vyložili papierom na pečenie a dáme upiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca na 25 min.
  2. Citrónovú šťavu zmiešame s 50ml vody a vsypeme do nej mletú želatínu.Necháme ju 10 min. napučať, potom ju za stáleho miešania zahrejeme až do úplného rozpustenia želatíny.Vyšľaháme si šľahačku.Do kyslej smotany dáme vanilínový a p. cukor a opatrne do nej vmiešame vyšľahanú šľahačku, vlažnú želatínu na drobno nakrájané jahody.
  3. Jahodový krém rovnomerne natrieme na vychladnutú makovú piškótu a dáme do chladničky stuhnúť na 1-2 hod.Keď nám krém trocha stuhne, rozložíme naň na tenké plátky nakrájané jahody a zalejeme ich uvareným a vychladnutým tortovým želé.Ja tortové želé nevarím s vodou, ale so sirupom príchute Lesná zmes.Potom je zákusok príjemne kyslastý-osviežujúci.