Oškvarkové kysnuté pagáče

mesiar50 - fotkamesiar50, 14. novembra 2013
Oškvarkové kysnuté pagáče
Foto: mesiar50

Recept resp.fintu mám od jednej staršej pani čo k nám chodievala do predajni z mäsom.Nemusíte oškvarky mlieť.Jednoducho ich len vytlačíte z umelého obalu.Finálny Zobraziť celý popisRecept resp.fintu mám od jednej staršej pani čo k nám chodievala do predajni z mäsom.Nemusíte oškvarky mlieť.Jednoducho ich len vytlačíte z umelého obalu.Finálny výrobok resp.pagáče majú jemne korenistú príchuť.

20
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Suroviny na kysnuté cesto:
1 bal.
350 ml
50 ml
2 ks
500 g
Plnka na cesto:
300 g




Postup

  1. 1

    Suroviny na kysnuté cesto som dobre vymiešal mixerom.Nechcelo sa mi miesiť.Vy si to spravte prosím po svojom.

    Oškvarkové kysnuté pagáče - obrázok 1
  2. 2

    Vyhnietené cesto poprášime múkou prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.

    Oškvarkové kysnuté pagáče - obrázok 2
  3. 3

    Oškvarkovú pomazánku si musíme vybrať z chladničky skôr aby nebola stuhnutá

    Oškvarkové kysnuté pagáče - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si vyvaľkáme zhruba na 1,5 cm- 2 cm.Nanesieme si na ňu pomazánku.Pravú stranu pretiahneme do stredu cesta.Potom zakryjeme ľavou stranou pravú stranu.

    Oškvarkové kysnuté pagáče - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ to vypadá takto ako to vidíte na obrázku č.5

    Oškvarkové kysnuté pagáče - obrázok 5
  6. 6

    Už takto zložené cesto musíme ešte natrieť pomazánkou a znovu ho poskladať.Vznikne nám kocka ako na obrázku č.7

    Oškvarkové kysnuté pagáče - obrázok 6
  7. 7

    Takto poskladanú kocku necháme oddýchnuť cca.15 min. Tento technologický postup čo som popísal horevyššie musíme zopakovať ešte 2 x .

    Oškvarkové kysnuté pagáče - obrázok 7
  8. 8

    Keď sme už celý proces zopakovali 3 x cesto si rozvaľkáme cca.1,5 cm - 2 cm. Povykrajujeme si kolieska cesta ktoré si umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Oškvarkové kysnuté pagáče - obrázok 8
  9. 9

    Prajem vám dobrú chuť priateľia

    Oškvarkové kysnuté pagáče - obrázok 9

Diskusia k receptu

an3da
Oškvarky mám domáce, pomleté. Bol niekde recept že do oškvariek pridať cesnak a cibulku. Potom je to pikantné. Tieto tvoje sú ukážkové, u nás sa skorej hovorilo že " môže ísť aj pred Tita " ked sa niečo takto pekne podarilo. Tito - Josip Broz, náš volakedajší socialistický prezident.
eviana
Lacko, Ty ma nikdy neprestaneš prekvapovať :) Parádne pagáčiky si napiekol, už na pohľad chutné a chrumkavé... veru by som si zopár (neskromne minimalne 5) dala, mňam, jasných 5* u mňa máš, bo viem, koľko to obnáša roboty, aby sa pagáčiky tak krásne lístkovali ako tieto Tvoje... veľmi chválim :)
janealli
Ďakujem za výborný typ - urobiť škvarkové pagáčiky so škvarkovou pomazánkou. Domáce škvarky totiž nemám a už dvakrát sa mi stalo, že kúpené škvarky mali zvláštnu chuť, takže išli sliepočkám a pagáčiky boli len syrové. Takto s pomazánkou vyskúšam pri najbližšom pečení. Ináč poklona pred takým všestranne šikovným mužom.
janger
Musim sa priznat, este som oskvarkove pagace nerobila. Ale strasne by som si dala...Take paradne, ako si spravil ty. Ked pojdem domov, veru pozriem po tej pomazanke. To kde je dostat, Lacko, @mesiar ?
mesiar50
@janger
Ahoj Janka.Rád ťa vidím.Túto pomazánku mám z maďarska,ale u nás som sa s ňou stretol tuším v Billa.Vieš u nás chodí skorej na nákup moja polovička.Ďakujem ti Janka.pa pa
ariela6
no tie sa ti vydarili krasne nakysli ja so sušenim droždim nemam najlepšiu skusenost mam radčej čerstve asi nič nepokazim ked dam čerstve že maj sa pekne pa
mesiar50
@ariela6
Ahoj ariela.Samozrejme,že s čerstvým droždím to musí fungovať takto isto dokonca aj lepšie.Ďakujem.pa pa
alex37
@mesiar50 , krásne pagáčiky sa ti podarili :-) gratulujem. máš 1* ale dávam ti 5* a ukladám do KK.
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám - nádherné pagáčiky, jeden presne ako druhý, stoja rovno, neprevaľujú sa, super si si poradil s prekladaním lístkového cesta :-) gratulujem!
si veľmi šikovný (y)
5*****
mesiar50
@pusta
Hmm nič moc prvý pokus.Édes Ibyke srdečná vďaka.Už,len naštudovať tú tvoju japonskú techniku pečenia. Ten tvoj sladký chlebík by som rád videl pred sebou na stole a to onedlho.
medovnicek
Parádne oškvarkové pagáče si napiekol, na 1************, skláňam sa pred tvojom šikovnosťou
mesiar50
@medovn ícek
OPRAVA:
Ježiškove husličky,medovnicek LCD monitor mám ako hviezdnu oblohu.Srdečná vďaka, pa
elena1
Máš ich parádne na 5 hviezdičiek, tiež ich vyskúšam takto.
aankaa
fíííííha....parááádna finta..:-)...... máš ich ozaj krááásne
nadasky
Zdravim Ta priateľ mesiar50,dlho si tu nebol.jasom robil cez týžden bôčikovú paštetu a včera som vytapal slaninu takže mam čerstvé oškvarky, tak zajtra budú pagáče.Ten Tvoj postup ja zaujímavý a vyskúšam ho zajtra a odpíšem.Ved s Pagačikom sa nič nepokazí na každej oslave miznú ako prvé.Všetko dobré.
mesiar50
@nadasky
Čauko priateľko.Čo si zabýjal? Ja som pred odcestovaním do NL porozdával celý mäsiarsky vercajch kamarátom.Takže nemám mlynček.Možno práve preto ma napadla táto finta.Vidím,že sa už ochladzuje tak si už začal z výrobou rôznych špecialít.Si dobrý odborník.Ďakujem a prejem ti aj ja všetko dobré.
marienka44
@Mesiar50 , nádherné pagáčiky a iste aj chutné. Len neviem, kde dostanem kupiť tu pomazanku.
Na obr. č. 6 je poskladané cesto natreté este raz a predpokladam, ze nie rozvalkať , len prelozit zhora dole na kocku. To opakovanie robit zakazdým aj s novým potretím pomazánkou alebo uz bez nej? V texte som sa to nedočítala. Ďakujem za odpoveď. Priznám sa, ze obdivujem Tvoje pagáčiky, ja také nikdy nedokážem. :-(
marta5
Nádhera-skúsim,ale Tvoje vyzerajú fantastické.
sovka62
Skúsim tú nátierku v Bille pohľadať. Lebo nie je nátierka ako nátierka. Hotovú som kúpila raz v živote, u mäsiara, ktorý predáva len mäso zo zvierat vychovaných na Slovensku. Mäso výborné, chutí tak ako má mäso chutiť, ako za mojich mladých čias. Ale výrobky otrasné. Skúsila sa turistickú salámu (z nostalgie, školské výlety, pamätáte si, nie?), šunku a nakoniec aj oškvarkovú nátierku. Tie prvé dva pokusy, no, aspoň podmienečne to bolo jedlé, ale nepochutnali sme si, ten tretí nejedlý, nátierka putovala do koša. Škoda by bolo pokaziť ňou pagáčiky. Ale nápad je to výborný a pagáčiky máš ukážkové.
mesiar50
@marienka44
Treba to preložiť aby z toho bola nakoniec akoby kocka.Marienka potom už cesto nenatierame.Opatrne ho vaľkáme a prekladáme.Tak ako idú obrázky za radom.Iste som to nejak zložito popísal.Pomazánku iste dostať aj u mäsiara.Ja som ju videl tuším v bille.Neboj sa spravíš to v pohode.Ja som to robil prvý krát.Ďakujem ti pekne.
njdevil
mily @mesiar50 , tak za tepertos pogacs by som si dala aj dieru do kolena vyvrtat! u nas doma to bola mojho neboheho tatika domena...piekol ich kazdu sobotu, a nakolko nikdy nic nezostalo do nedel, tak zamiesil cesto aj v nedelu...mas ich ako namalovane...asi mi neostava nic ine, iba skocit zajtra k madarovi pre skvarky...
pusta
@mesiar50 - lacikám drtágám, Thang Zhong hravo zvládneš a to ostatné kysnuté cesto tiež nie je ťažké, len trocha pracné a náročné na čas, ako každé kysnuté cesto, ale výsledok je neporovnateľne lepší oveľa kvalitnejší - takže čoskoro môže byť japonský chlebíček aj na tvojom stole a môžeš si na ňom i s tvojimi blízkymi pochutnávať aj ty sám :-)))
mesiar50
@sovka62
Máš pravdu.Tie dnešné výrobky sú samá náhrada a umelina.A ako bývalý technik-miešač výrobkov zacítim aj na sto honov v tom výrobku či už kurací separát,alebo kožovú emulziu.Ďakujem ti sovka62
synkopa
páči sa mi, len či to dokážem aj ja takto pripraviť a urobiť, aby chutil!!!!?
aroooo
Paráda, asi vyskúšam, na škvarkové si už dlho robím chuťAs, len škvarky nemám. V letáku Jednoty pre okresy N.Z,NR,LV a Komárno na tento mesiac je nejaká škvarková pomazánka 10 dkg /ako syr v črievku/ za 0,45€,výrobca Hamé, tak zajtra idem experimentovať. Ozaj a čo by sa stalo, keby časť cesta som natrela vytlačeným vnútrajškom z mäkkej dom. klobásy/mala by som to trochu osmahnúť na panvici?/ spolu s trochou bravč. masti? Asi to zajtra na troche cesta zrealizujem, drž palce.
mesiar50
@aroooo
Milá aroo.Ty si tiež expertka.No neviem.Toto je lístkové cesto či sa to klobásové maso tam udrží.V ceste na pizzu by som si to vedel skorej predstaviť.I keď nápad to nie je na zahodenie.Držím palce. Pa
mesiar50
@njdevil
No neostáva ti nič inšie ,len ísť k maďarovi a spraviť tepertos pogácsu.Už len mi je nesmierne lúto,že ti v tom ocko nepomože.Skláňam hlavu pred jeho pamiatkou.
Ďakujem a prajem ti všetko dobré
aroooo
no veď postup by bol ten istý, tak isto sa robia aj zemiakové pagáče/nastrúha sa zemiak a tuk/ a tu by som zamenila škvarky s tou orestovanou klobásovou zmesou...... teoreticky, by to malo prevoňať cesto, bravč.masť miesto škvariek po prekladaní by m o h l a spraviť to lístkovanie....
nadasky
zdravím Ta mesiar50,tak dnes sme ich piekli podla teba, su super.Pekný den.
mesiar50
@nadasky
Zdravím ťa tiež priateľ nadasky.Som rád,že sa ti pagáče podarili i keď som o tom ani nepochyboval.Máš zlatých vnúčikov. Pozdravujem celú tvoju rodinku a prajem vám všetkým príjemný víkend.
klaudia968
Pagáčiky sa ti fakt vydarili, ak zoženiem tú pomazánku vyskúšam, zatiaľ budem len ticho závidieť a robiť obyčajné.
nadasky
Zdravím ta mesiar50 a dakujem za námet,doterz sme vždy zapracovali oškvarky do cesta čo je dobré ,ale tento spôsob prekladania robí tie pagačiky úplne iné -3D pagačik- sú take svieže mäkučké. eštebraz vdaka a pozdravujeme Tvoju rodinku.Všetko dobré.
ywett
ďakujem a aj tebe krásny víkend:)
frezia
K oskvarkom sa dostanem zriedka, ale tu pomazanku, alebo skvarkovu mast tu dostat bezne. Vyskusam tvoje krasne upecene pagaciky.
mesiar50
@frezia
Som rád milá frezia,že sa ti pagáče páčia.Ďakujem a prajem ti všetko dobré.
milanblaho1
vyzeraju super....zalozil som ich do KK ... ohcrannu znamku potom nalepim zospodu na kazdy pagac z tvojho receptu...:D
mesiar50
@milanblaho1
Recept je od jednej staršej pani ktorá chodievala k nám do mäsiarstva kde som v tej dobe pracoval a stále,,naháňala"omrvinky z oškvarkov ktoré sa nedali predať v prvej akosti.Z takých omrviniek ktoré sa usadia na spodku kotla sa vyrába aj oškvarková nátierka.
Samozrejme nesmú byť zhorené.No @milanblaho1 keď spravíš nejaký dobrý kšeft dúfam,že mi to oznámiš.xi xi.
ps: raz som tieto pagáče robil tak,že som rozrezal surovú klobásu a tie som použil miesto tej oškvarkovej nátierky.Ďakujem ti pekne.
bzsiska
Geniálne. Už som skúšala viacero receptov, ale tieto sú naozaj mňamkové. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia