Orieškové koláčiky

slnecnicovka - fotkaslnecnicovka, 16. decembra 2012

Tieto koláčiky som objavila v nejakom pečiaco-variacom časopise asi pred pätnástimi rokmi. Vo vianočnom období ich pečiem vždy niekoľko desiatok kusov, keďže v mojom Zobraziť celý popisTieto koláčiky som objavila v nejakom pečiaco-variacom časopise asi pred pätnástimi rokmi. Vo vianočnom období ich pečiem vždy niekoľko desiatok kusov, keďže v mojom okolí sú obľúbené a sú vhodné aj ako darček. Možno ešte stihnete vyskúšať:)

Suroviny

150 g
1 čl
1 čl
110 g
1 ks
100 g
Ešte potrebuješ:
20 dkg (vlašské, lieskové, kešu, lúpané mandle)
Karamel:
10 dkg
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Vymiesime cesto, rozvaľkáme na hrúbku 1/2 cm (tenšie kolieska sa pri pečení rozlievajú), vykrajujeme kolieska s priemerom asi 5 cm.

    Orieškové koláčiky - obrázok 1
  2. 2

    Podľa originálneho receptu, môžeme kolieska potrieť zohriatym marhuľovým lekvárom. Na každé koliesko zľahka pritláčame z každého druhu orieška. Asi takto:

    Orieškové koláčiky - obrázok 2
  3. 3

    :) Pečieme; ja pri teplote 150°C, čiže ako napr. kysnuté záviny - pomalšie, pri vyššej teplote oriešky obhoria; asi 15 minút. ...a asi toto vznikne:

    Orieškové koláčiky - obrázok 3
  4. 4

    Na slabom plameni skaramelizujeme cukor, pridáme olej a vodu (voda urobí karamel vláčnejší ak máte radi tvrdší karamel, stačí aj za lyžicu vody), chvíľku povaríme:

    Orieškové koláčiky - obrázok 4
  5. 5

    Čajovou lyžičkou polievame kolieska:

    Orieškové koláčiky - obrázok 5
  6. 6

    Hotovo :D

    Orieškové koláčiky - obrázok 6

Diskusia k receptu

martamm
slnecnicovka,musia byt uzasne, oriesky su suprove a s karamelom, mnamky... Ukladam a zaradim este k vianocnemu peceniu :)
jarunka
Taketo orieskove si urcite upeciem a na vrch miesto caramelu si dam cokoladu :-)
valeri
Tento časopis mám aj ja, hoci tam sú keksíky obdĺžničkové a robievala som ich často. Ďakujem za pripomenutie. Sú fakt vynikajúce
3sandra3
tak toto je sila... musím okamžite urobiť.... a ako sa dáva ten karamel na koláčiky? Musíme pracovať veľmi rýchlo, aby nestvrdol?
margaretka28
Tieto koláčiky sú presne podľa mojej chuti, recept si ukladám, teraz už asi nie, ale príležitostne určite vyskúšam.:-)
slnecnicovka
Teším sa, že sa tešíte z môjho receptu :) 3sandra3@ karamel si môžeš na slabom plameni prihriať keď zhustne aj viac krát... Prajem príjemnú zábavu pri pečení a dúfam, že sa Vám všetkým podaria...
paeva
ukladám, sú perfektné, dúfam, že prídu na rad ešte tieto Vianoce.
paeva
ukladám, sú perfektné, dúfam, že prídu na rad ešte tieto Vianoce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia