Orechovo-karamelový a bezlepkový zákusok fotorecept
Foto: frezia68
Vyskúšala som bezlepkovú verziu, ale ak urobíte z bežnej múky, bude cesto kompaktnejšie a nebude sa krušiť.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
225 g |
|
125 g studené |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
2 PL chladná |
|
Na karamel: | |
165 g |
|
100 g |
|
160 ml |
|
1 ČL |
|
Na posyp: | |
100 g mleté |
|
150 g na dozdobenie |
|
na potretie |
|
Čokoládová poleva: | |
200 g |
|
80 ml |
|
Postup
-
1
Pripravím si múku, studené maslo, ktoré rozdrobím a spracujem s múkou.
-
2
Potom pridám žĺtko, studenú vodu a cukor. Ja som cukor nedala, ale upečené cesto som tenko potrela lekvárom. Cesto dobre vypracujem a dá sa aj robotom. Ak je dobre vymiesené, zabalím do fólie a dám na 30 min. do chladu.
-
3
Potom rozvaľkám a dám do tortovej formy, okraje trocha dvihnem, popichám vidličkou a dám do rúry vyhriatej na 180°C asi na 25 min. Takéto maslové cesto sa doporučuje prikryť pokrčeným papierom (kvôli lepšiemu tvarovaniu papiera) a zaťažiť strukovinou, alebo kamienkami, ale ja to nerobím a vždy sa mi pekne upečie, nenafukuje sa.
-
4
Vychladnuté upečené cesto natriem tenko lekvárom,posypem mletými orechmi ....moja skúsenosť-vynechať lekvár, lebo pre mňa je zákusok presladený, alebo natrieť ešte tenšie. Ale som chcela tie mleté orechy prilepiť :-)
-
5
... a ešte pridám celé orechy. Podarilo sa mi kúpiť nelúpané dosť lacné, tak nešetrím :-).
-
6
Na to nalejem karamel, ktorý som pripravila z trstinového cukru, vanilkovej esencie, Alsanu a šľahačkovej smotany. Ak karamel vzkypí, stíšim plameň a ešte varím asi 7 min., nechám trocha odstáť a nalejem na orechy. Dám na balkón vychladiť. A ak je karamel chladný, polejem polevou, na ktorú použijem čokoládu...Fotku s karamelom som omylom vymazala z aparátu, takže pridám aspoň horkú čokoládu, ktorú som vylepšila kúskami 81%, ktorá ma zachraňuje pred chuťou na mlsanie :-)
-
7
... a šľahačkovú smotanu. Vyberiem z tortovej formy, polejem,nechám vychladnúť a pokrájam. Takto vyzerá v reze a cesto z bezlepkovej múky sa kruší, tak som návšteve maskovala šľahačkou. Doporučujem krájať na menšie rezy, lebo je sýty a mne jeden kúsok stačil, lebo od podobných sladkostí odvykám.Len kysnutý makovník, orechovník a slivkáč majú zelenú kedykoľvek :-). Pekný deň každému,kto dočítal:-) .
-
8
A tu je ešte kúsok bezlepkového, aby ste videli v reze, že na špici sa kruší. Ale ten zákusok som robievala a z bežnej múky bol vydarený:-)
@frezia68 , ty si dobre upiekla bezl. verziu a ako sa zdá, dá sa aj diabetická.