Orechovo-banánová torta s parížskym krémom

damian6 - fotkadamian6, 10. decembra 2010
Orechovo-banánová torta s parížskym krémom
Foto: damian6

Táto torta vznikla ako mix korpusu z kávovej torty , banánov a parížskeho krému.

16
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 150 °C

Suroviny

Korpus:
200 g
6 ks
100 g, pomleté
120 g
1/2
4 PL
Plnka:
3 x 250 ml
80 g
40 g
3 bal.
1 bal.
Poleva:
60 g
100 g




Postup

  1. 1

    Navážiť si všetky ingrediencie, tortovú formu vymastiť Herou a vysypať hrubou múkou. Vymiešať žĺtky s tretinou práškového cukru a pred koncom pridať rum a zamiešať. Tu je dobré si zapnúť rúru , aby bola predhriata na 150°C. Z bielok vyšľahať sneh, a keď už zbelie pridať zvyšné dve tretiny práškového cukru a vyšľahať dotuha. Z orechov , múky a kypriaceho prášku urobiť suchú zmes a poriadne premiešať. Do vyšlahaných bielok pridať žĺtky zľahka premiešať a nakoniec len zľahka vmiešať suchú zmes. Cesto naliať do formy, zarovnať a upiecť cca.35 min. pri 150°C . Počas pečenia tak cca. Po 20 minutách treba korpus poprepichovať. Po upečení formu vybrať, nechať tak 15-20 min. vychladnúť a potom vybrať z tortovej formy. Samozrejme spodok pôjde na vrch. Prikryť a nechať odležať do druhého dňa.

  2. 2

    Šľahačku naliať do hrnca a priviesť do varu, potom pridať suchú zmes kakaa a cukru a opäť priviesť do varu. Uvarenú šľahačku nechať v chlade do druhého dňa. Na druhý deň pridať do šľahačky Smetafix a jeden vanilkový cukor a vyšľahať do tuha.

  3. 3

    Nad parou roztopiť čokoládu na varenie a keď je roztopená, pridať stužený tuk. Ak má čokoláda pukať treba dať menej tuku, ak má byť vláčnejšia , tak sa môže dať i 80g stuženého tuku. Aj čokoládu nechať vychladnúť do druhého dňa. Keď sa roztopí druhý krát , tak po zatuhnutí na korpuse ostane krásne lesklá. Korpus rozdeliť na tri rovnaké časti, vždy pod plnku zavrieť póry šípkovým džemom, naniesť tenkú vrstvu plnky a naklásť banány pozdĺžne narezané na plátky v hrúbke cca ½ cm a potom naniesť na banány ešte toľko plnky , aby boli v plnke schované. Položiť druhý diel korpusu a zopakovať. Nakoniec vrch potrieť buď džemom, alebo plnkou (len upchať póry) a naniesť polevu. Na chvíľu vložiť do chladničky a potom dokončiť zdobenie.

Diskusia k receptu

evusik
waw tak tomu sa povie krásna torta ..... orechová s parížskym krémom tak tá musí byť len dobrá.... máš môj obdiv.... dvojnásobný vzhľadom k tomu že si muž, máme tu šikovných mužov, ale cukrára? klobúk dolu.... a to si sám robil? :-)
hannah22
zaujímavá a určite dobrá tortička a parížsky krém hmmm, obdivujem a chválim aj za tie drobné rady v popise, díík .... :))
evanaaa
Detailne popísané, dobré, pekne upravené, nemá chybu. To by sa aj mne páčilo, mohlo by byť aj bez banánu ( pre mňa). Stačí , že je tam dobrý krém.
damian6
Dámy ďakujem, áno robil som ju sám a nebola iba jedna.
marikasu
Krásna tortička, dala by som si taký malý kúsoček :-)
honestka
Vyzera krasne a je velmi dobra. viem, pretoze robievam takmer rovnako s rozdielom, ze pouzivam cokoladu /ak nedostanem tu holandske kakao, tak tunajsie nepouzivam je mizernej kvalaity a tak robim z cokolady.
SI Sikovny!
damian6
Tak, tak , kakao pri parížskom kréme dokáže zradiť.
akeber
viem že už bola dávno pečená ...ale je naozaj krásna a ja si ju uložím hlavne za ten parížsky krém :))))
jozka2
Damian6,idu Vianoce klamat sa nesmie,priznaj sa ci to robila manzelka alebo ozaj ty,vyzera to velmi profesionalne,ukladam recep.
jozka2
este,trochu toho sipkoveho dzemu by si mohol poslat aj mne,co povies.
damian6
jozka2, ver never podbné torty pečiem . Zrovna predvčerom som použil tento istý korpus v kombinácií s karamelovým krémom a bolo to veľmi chutné.
30dkg cukru upáliť na karamel, potom pridať jednu šľahačku, prebehne v celku búrlivá reakcia, rozvariť skaramelizovanú hmotu tak, že je vláčna , zložiť z plynu a premiešavať až do vychladnutia. N druhý deň vymiešať s 250g masla (jedno celé maslo) a vymiešať.
Maslo si vyberiem vždy ráno a keď je zmeknuté ľahšie sa premieša.
Na záver na zjemnenie chuti krému pridám malý štamperlík whysky.
Značku, ja používam škótsku napr. Inverhouse Catoos.
(:-))))))
damian6
Jo a ten šípkový džem , na ten si chodím do Kauflandu, tu majú na výber od viacerých výrobcov... (:-) (:-) (:-D)
majuska31
Nikde som sa nedočítala aký ø má mať tortová forma tak som mala pri príprave obavy. Použila som ø 24 cm a bolo to akurát. Torta mala u nás veľký úspech, skvelý recept :-)
danielas
Tento parížsky krém robievam roky. Je ľahučký, skvelý, a tiež v kombinácii s banánom...jedna báseň, môžem všetkým len doporučiť.
Si šikovný, chválim aj výzdobu tortičky :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia