Foto: damian6
Táto torta vznikla ako mix korpusu z kávovej torty , banánov a parížskeho krému.
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
Korpus: | |
200 g |
|
6 ks |
|
100 g, pomleté |
|
120 g |
|
1/2 |
|
4 PL |
|
Plnka: | |
3 x 250 ml |
|
80 g |
|
40 g |
|
3 bal. |
|
1 bal. |
|
Poleva: | |
60 g |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Navážiť si všetky ingrediencie, tortovú formu vymastiť Herou a vysypať hrubou múkou. Vymiešať žĺtky s tretinou práškového cukru a pred koncom pridať rum a zamiešať. Tu je dobré si zapnúť rúru , aby bola predhriata na 150°C. Z bielok vyšľahať sneh, a keď už zbelie pridať zvyšné dve tretiny práškového cukru a vyšľahať dotuha. Z orechov , múky a kypriaceho prášku urobiť suchú zmes a poriadne premiešať. Do vyšlahaných bielok pridať žĺtky zľahka premiešať a nakoniec len zľahka vmiešať suchú zmes. Cesto naliať do formy, zarovnať a upiecť cca.35 min. pri 150°C . Počas pečenia tak cca. Po 20 minutách treba korpus poprepichovať. Po upečení formu vybrať, nechať tak 15-20 min. vychladnúť a potom vybrať z tortovej formy. Samozrejme spodok pôjde na vrch. Prikryť a nechať odležať do druhého dňa.
- 2
Šľahačku naliať do hrnca a priviesť do varu, potom pridať suchú zmes kakaa a cukru a opäť priviesť do varu. Uvarenú šľahačku nechať v chlade do druhého dňa. Na druhý deň pridať do šľahačky Smetafix a jeden vanilkový cukor a vyšľahať do tuha.
- 3
Nad parou roztopiť čokoládu na varenie a keď je roztopená, pridať stužený tuk. Ak má čokoláda pukať treba dať menej tuku, ak má byť vláčnejšia , tak sa môže dať i 80g stuženého tuku. Aj čokoládu nechať vychladnúť do druhého dňa. Keď sa roztopí druhý krát , tak po zatuhnutí na korpuse ostane krásne lesklá. Korpus rozdeliť na tri rovnaké časti, vždy pod plnku zavrieť póry šípkovým džemom, naniesť tenkú vrstvu plnky a naklásť banány pozdĺžne narezané na plátky v hrúbke cca ½ cm a potom naniesť na banány ešte toľko plnky , aby boli v plnke schované. Položiť druhý diel korpusu a zopakovať. Nakoniec vrch potrieť buď džemom, alebo plnkou (len upchať póry) a naniesť polevu. Na chvíľu vložiť do chladničky a potom dokončiť zdobenie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
SI Sikovny!
30dkg cukru upáliť na karamel, potom pridať jednu šľahačku, prebehne v celku búrlivá reakcia, rozvariť skaramelizovanú hmotu tak, že je vláčna , zložiť z plynu a premiešavať až do vychladnutia. N druhý deň vymiešať s 250g masla (jedno celé maslo) a vymiešať.
Maslo si vyberiem vždy ráno a keď je zmeknuté ľahšie sa premieša.
Na záver na zjemnenie chuti krému pridám malý štamperlík whysky.
Značku, ja používam škótsku napr. Inverhouse Catoos.
(:-))))))
Si šikovný, chválim aj výzdobu tortičky :-)