Opitý Izidor

renfri - fotkarenfri, 27. októbra 2009

Vyborny kolac :)

Suroviny

4
150 g
200 g
1
2 PL
10 PL
4
200 g
3 PL
250 g
200 g
4 PL
1 dcl




Postup

  1. 1

    Žĺtky vymiešať s cukrom na penu, pridať vodu, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Vyšľahať bielka a vmiešať do cesta. Vyliať na plech vystlaný papierom na pečenie. Piecť zo začiatku pri 200°C keď sa cesto zdvihne a vrch zaschne znížiť na 150°C a dopiecť.

  2. 2

    Maslová plnka: Nad parou vyšľahať celé vajcia s cukrom a kakaom do zhustnutia (cca 1O min). Do vychladnutého všľahať jedno celé maslo. Orechová plnka: Pomleté orechy zmiešame s cukrom a rumom.

  3. 3

    Na upečený korpus natrieme vrstvu ríbezľového lekváru, na to orechovú plnku a nakoniec maslovú plnku. Necháme stuhnúť a polejeme čokoládovou polevou.

Diskusia k receptu

renfri
ou pardon, tie blieka vyslahat na sneh a do cesta este raz sa ospravedlnujem :)
sany11
tento zakusok robievala moja babka,ktora uz nieje medzi nami.dlho som zhanala tento recept a uz som ho konecne nasla.tento zakusok je vyborny moj najoblubenejsi.velka vdaka za recept.som stastna.
3sandra3
Opitého Izidora som tiež ešte nerobila.. Ale som ho už jedla , je výborný.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
aj ja mam tento recept od mojej maminy,strasne nam chuti ako napisala @3sandra3 ,je vyborny :)
bubrienka1
Podaril sa mi výborne, mám však otázku, že ako dlho sa majú šľahať vajcia s cukrom nad parou do krému. Ja som ich šľahala asi 10 - 12 min., mala som ich už dosť husté. Dôležité je však, aby do "predvyšľahaného" masla sa postupne pridávali už vychladnuté nad parou vyšľahané vajcia s cukrom, lebo sa to môže zdrcnúť! Robila som to dpbre?
renfri
bubrienka1
som velmi rada ze sa podaril :)
cas 10 - 12 min je uplne spravne, niekedy ich slaham aj 15 min a niekedy mi staci aj 10 min, zalezi od vajec, a ano vychladnutu vajickovo kakaovu masu pridavam pomaly do vyslahaneho masla.
Popravde mne sa niekedy drcne, hlavne ked mam velmi studene maslo alebo rychlo pridavam vajickovu masu, avsak na tejto plnke je super, ze aj ked sa mi drcne slahanim sa "odrcne" a nemusim pridavat ani maslo ani ju nahrievat alebo chladit :)
danca39
ahoj,dnes som ho robila ale este sa chladi, takze ochutnavka neskor,ale plnka je vynikajuca.Potom dam vediet ako chutil rodine.
renfri
danca39 - dakujem, pochvale vzdy velmi tesim :D a som velmi zvedava ako chutil rodine
marienka44
@Renfri , mozem naspodok upiect len obycajny piskotovy plat zo 6 vajec /bez orechov a masla/? Ukladam do KK, recept bude na vynimocne prilezotosti. Skvele!
marienka44
@Renfri , do plnky : pocas slahania vajec nad parou sa moze dat 1 KL majzeny, skor zhustne masa. Mam to odskusane. :-)
renfri
marienka44 - do cesta nejdu orechy a maslo ale v podstate mozete, zalezi to od vas :)
uz som pocula ze dat majzeny, ale neodskusala podla mna netreba
danca39
dakujem za recept,ktory je jednoduchy a vysledok perfektny...pracujem v Anglicku a tento zakusok som urobila aj mojim kolegynam a velmi im chutil...nevedeli ho vynachvalit
marienka44
@Renfri , prave sa chystam robit tento zakusok podla Teba. Papier na pecenie treba dat dole pred nanasaním dalsich vrstiev ?Ja by som to vyklopila na dosku alebo na dalsi plech a stiahla papier. Potom by som to vratila naspat do povodneho plechu a pokracovala s plnením. Myslím to spravne? :-)
renfri
@marienka44 ospravedlnujem sa ze tak neskoro odpisujem, ano najprv dat dole papier, presne ako hovorite, dufam ze sa vam kolac podaril a chutil :)
kvet41
Oblubeny kolacik v mojej rodine po desatrocia. Teraz som bola poziadana urobit pre smutocnu oslavu. Kolko porcii mozem mat z neho ?
renfri
kvet41 - neviem ci je to aktualne este, ale ja nakrajam cca tak 38 kuskov priemerne ale krajam kusok vacsie zalezi od velkosti ako krajate
marienka44
Aky rozmer ma mat na tuto davku plech na pecenie? Asi mensi, ked su len 4 vajicka. :-0




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia