Opitý Izidor - bezlepkový

nanacel - fotkananacel, 11. apríla 2012
Opitý Izidor - bezlepkový
Foto: nanacel

jeden z mojich najobľúbenejších..nechýbal ani túto Veľkú noc ... ide tam síce Tuzemský um, ktorý obsahuje E150, no ja éčka neriešim.

20
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
6 ks
250 g
2 PL
150 g
1 ks
1. plnka:
300 g
150 g
200 ml (rum)
2. plnka:
3 ks celé
2 PL
250 g
250 g




Postup

  1. 1

    Najprv si na malom plechu upečieme korpus. Zmiešame mäkký palmarin s cukrom a žĺtkami do peny. Potom pridáme kakao, múku s pdp a nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Upečieme.

  2. 2

    Vychladnuté cesto potrieme marhuľovým džemom. Navrch dáme plnku, ktorú sme získali zmiešaním orechov, cukru a umu.

  3. 3

    Nad parou si vyšľaháme 3 vajcia s kakaom a 150g pr. cukru až do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Zvlášť si vyšľaháme rastlinný tuk so 100g pr. cukru. Samozrejme môžete použiť obyčajné maslo, ak nemáte alergiu na mlieko ako ja :) Potom obe zmesi spolu vymiešame a natrieme na orechovú plnku.

  4. 4

    Úplne navrch ide ešte čokoládová poleva. Necháme ztuhnúť, krájame potom horúcim nožom.

Diskusia k receptu

danielas
toto je aj pre nás veru obľúbený koláčik.Pekne sa ti zadaril
3sandra3
teda dávno som nejedla tento koláčik ... ba veru , ani som ho ešte nikdy nerobila,, asi by som to mala zmeniť. Si ma navnadila. :-))
matja
Tento recept sa objavil ako na zavolanie, uz dlhsie ho zhanam, kedze je to priatelov oblubeny kolacik - urcite v vyskusam, ale s beznou mukou. A E150 je "karamel obycajny", takze toto ecko naozaj nemusis riesit :)
nanacel
ďakujem vám všetkým :)
@matja E150 patri medzi éčka so stopami gluténu...preto ho niektorí celiatici riešia...i keď ja zastávam názor, že je to len mikroskopické množstvo...inak dodržiavam diétu prísne
lia66
Mňam, milujem tento koláč...ale ja ho mám až s troma deci alkáču-takže mám trošku iný recept...dlho som ho veru nerobila...vyskúšam aj Tvoj, díky za pripomenutie!
elisticka
super kolacik a bezlekovy uz je v kolonke bezlepkace ulozeny na vyskusanie .. no ja rum nedavam vobec nie koli eckam ale u nas nik nemoze alkohol tak nahradzam esenciou ...a sirupom no pozeram teda dost toho alkoholu tam ide:-)))no nieco vymyslim miesto neho...
nanacel
@elisticka no pesne nad esenciou som uz aj ja rozmyslala, ale aj tam je to iste ecko, tak to dam radsej alkohol :) a v tom kolaci sa strati... raz sme mali tusim len 1 deci a dalo sa to aj tak :) ...no on je opity prave kvoli tomu rumu..preto je aj taky dobry :)
evanaaa
Moja mama ho robievala, len ona doň dávala aj marhule z kompótu, tuším na ten lekvár, neviem, ale ja by som aj korpus pokropila, nech nasiakne. Ona ho mala taký šťavnatý, ja som ho ešte neskúšala.
nanacel
@evanaaa ano su mnohe recepty na Izidora ..aj ja som videla jeden, kde sa davali marhule...len potom sa nedaval ten druhy krem...takto je to skombinovane ako to mame radi... a korpus urcite nie je suchy... kedze je bezlepkovy a tie maju tendenciu sa niekedy viac mrvit, tym pokropenim sa moze rozpadnut...inak tam ide dost malo muky, takze vobec nie je vysuseny..nema byt z coho :) Ale na normalnom to bude mozno fajn :)
likalu
Je to náš obľúbený zákusok. Robila som ho aj na Veľkú noc, ale ja ho robím bez tej druhej plnky
slawi
Mnam ja som ho robila na Silvestra tiez bezlepkovy (pouzila som MIX C) a bol fantasticky. Klasicky rum nepouzivam.Ja davam biely rum a aj do puncoveho kolaca.Nie je tam ziadny rozdiel v chuti a bez keramelu.Ja aj s dcerkou sa snazime dietu dodrziavat.
Opity Izidor je naozaj pochutka a mas ho peknucky.
sestricka126
konecne sm nasla recept na tento kolacik ako dieťa som ho zbožňovala a dosť dlho som ho nejedla :) takze pridavam do KK




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia