Omáčka zo šťavy /šťaveľa/

hanina - bez fotkyhanina, 12. apríla 2010

Túto omáčku sme varievali vždy na jar. Teraz ešte tu na severe nerastie. Môžete ju vyskúšať tiež z mladučkej žihlavy alebo z púpavových lístkov.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Z oleja a múky urobíme ružovú zápražku, ktorú rozriedime vodou a osolíme.Necháme prevrieť.

  2. 2

    Odstavíme a do horúcej vmiešame nadrobnučko nákrájané lístky mladého šťaveľa. Už nevaríme! Podávame s knedľou a mäsom.

Diskusia k receptu

lilifa
U nás sa robieva aj polievka,do zápražky sa nakrája šťaveľ trochu sa osmaží, zaleje mliekom a ochutí ,čiernym korením,soľou ,nechá sa prevrieť,je chutná a hlavne rýchla .
hanina
Vďaka za nápad. Aj omáčku si môžete ochutiť ako a čím chcete.
sovka62
Mam ju robievala smotanovú. Vždy nás na jar poslala do záhrady, kde rástol mladý šťavel (u nás mu hovorilo šóška) a potom jej navarila za veľký kastról. Jedli sme ju aj ochladnutú, bola naozaj dobrá.
cinkla
Nasa mamicka takto varievala omacku alebo polievku z mladeho salatu.
My - ako deti sme ju ale neznasali. Len nasa o hodne starsia sestra a my az neskör, ked sme ako dospele prisli k nej na navstevu.
cinkla
Recept s tym stavelom, zihlavou ci pupavou möze byt ozaj dobry. Vyskusam - mozno prave k tym stajerskym knedliam, ktorych recept som vam dnes poslala.
hanina
Najlepšia je zo šťaveľa. Z púpavy sa musí okamžite podávať. Aj ja dodnes musím z prvého šalátika urobiť omáčku - so zemiačikmi a volským okom. Bez nej by snáď ani jar nebola.
barborao
stavel je teraz obrovsky hit v spickovych svetovych restauraciach! A pritom vase mamy/stare mamy boli kucharske hviezdy, kedze pouzivali cerstve indgrediencie z ich priameho okolia.
bibicka
Chystám sa dnes šťaveľ pripravovať, Vaše rady mi prišli vhod. Asi urobím omáčku podľa haniny s novými zemiačikmi a volským okom. Ďakujem!