Omáčka na cestoviny z mrkvy

sjuz - fotkasjuz, 20. apríla 2010

Je ozaj výborná, treba vyskúšať!

10-15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
5  strúčikov
3  PL
3  ks
3  PL
1 konzerva




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame na kocky, opražíme do sklovita na oleji. V polovici pridáme cesnak na drobno, a na kocky nakrájanú slaninku.

  2. 2

    Opražíme, a pridáme nastrúhanú mrkvu. Prilejeme pretlak, a rajčiny v konzerve - podľa hustoty. Osolíme, a prikryté dusíme do mäkka.

  3. 3

    Keď je udusené, pridáme do hotového provensálske korenie, resp. korenie, aké dávame do špagiet, či na pizzu. Oddstavíme, a rozmixujeme do hladka na kašu.

  4. 4

    Podávame na cestovinách,posypané strúhaným syrom. Dá sa pripraviť aj vo väčšom množstve a odložiť do zaváraninového pohára do chladničky, resp. zavariť - tak, aby chytilo viečko.

Diskusia k receptu

starka
Ja si takúto omáčku ( až na slaninku, ktorá sa dá pridať aj neskôr) pripravujem v lete do zásoby, keď mám veľa rajčín ( hlavne mäsitých) a byliniek až prerastajú bylinkovú hriadku. Na oleji udusím cibuľku a cesnak, pridám mrkvu, kým zmäkne olúpem rajčiny, pokrájané pridám, trochu odparím do hustoty na omáčku. Nakoniec hojne byliniek ( bazalka, tymián, šalvia, rozmarín a pretržlen hladkolistý). Naplním do pohárov a sterilizujem len do chytenia viečka alebo mrazím v kelímkoch. Celú zimu používam na pizzu, špagety a pod mäso. Tá mrkva vynikajúco stiahne kyslosť rajčín a zahustí.
honestka
moja sestricka mi toto poradila, ked som nariekala ake mame hrozne paradajky... od vtedy kupim u farmarov v lete a narobim do zasoby.
Veru dobre na vsetko mozne samostatne alebo do pripravy roznych dusenych jedal z maska...
(a robievam aj z cervenych paprik)
sjuz
Jasné, dá sa aj bez slaninky:)
honestka - napíš mi recept na tú z paprík, prosím:)
evanaaa
Prvý krát čítam takýto recept,už som si ho zaznačila,ešte by ma zaujímalo,ako dlho asi vydrží v chladničke,a či stačí sterilizovať 10 min.
sjuz
Sterilizovať stačí kým chytí vrchnák - pretože už nepotrebujeme tepelne upravovať obsah , a v chladničke mi vydrží hotová nesterilizovaná cca týždeň.
frezia68
Výborný recept,urobím bez slaninky,vôbec som mrkvu s paradajkou nekombinovala :-))
marlen
skvelé, pre zdôraznenie chuti (namiesto dochucovadiel) pridávam zarestovať k cibuľke aj trochu jemne nastrúhaného zeleru a - samozrejme -čili
evanaaa
sjuz,ďakujem,za odpoveď,teraz už viem všetko k tomu,aby som to mohla urobiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia