Obrátený jablkovo-makový koláč fotorecept

martamm - fotkamartamm, 25. januára 2013
Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept)
Foto: martamm

Milí varecháči, ponúkam Vám recept na koláč, ktorý moja mama kedysi robievala dosť často a ja som akosi naň zabudla. Keďže máme ešte dosť jabĺk z vlastnej úrody, rozhodla som sa koláč upiecť a poctiť si ním návštevu, ktorá nás poteší zajtra svojou prítomnosťou.

40 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Jablková hmota:
1,5 kg
1 PL
2 KL
2 PL
Cesto:
6 ks
300 g
300 g
1/2 balíčka
200 ml
200 ml
150 g
 na polevu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nahrubo nastrúhané jablká dáme do kastróla, polejeme citrónovou šťavou, posypeme cukrom a škoricou, udusíme tak, aby sa väčšia časť šťavy odparila.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hlboký plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý rozotrieme udusenú jablkovú hmotu. Kým nám hmota chladne, zapneme rúru na 200 stupňov a pripravíme cesto.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto robím troška zvláštnym, ale jednoduchým spôsobom, ktorý som sa naučila od vychýrenej kuchárky, ktorá žiaľ už nie je medzi nami: Vajíčka rozdelím na bielky a žĺtka. Bielky dám do čistej nádoby, pridám štipku soli a pomocou ručného mixéru vyšľahám tuhý sneh, do ktorého po lyžiciach zašľahám práškový cukor.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne primiešam žĺtka, po jednom kuse. Potom prilievam a vmiešam po častiach olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vznikne mi takéto cesto:

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dve tretiny cesta nalejem na jablkovú hmotu a rozotriem.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do zvyšného cesta primiešam pomletý mak

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja ho mám troška husté, radím pridať trocha mlieka a rozotrieť na biele cesto.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru už mám rozohriatu, šupnem tam plech a asi 30 minút pečiem, žiaľ zabudla som urobiť foto upečeného koláča, ale myslím, že to zvládnete odhadnúť aj tak. Plech vytiahnem a nechám koláč vychladnúť. Vychladnutý prikryjem papierom na pečenie, položím naň doštičku, alebo plech, a opatrne koláč pretočím tak, aby jablková hmota bola navrchu. odstránim papier na pečenie. Koláč vyzerá takto. Ja som robila z 1,5 dávky, lebo nás bude na konzumáciu viac. Koláč rom rozdelila na dve časti.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Jednu časť som poliala rozpustenou horkou čokoládou, po stuhnutí som ho pokrájala na kocky 4 x 4 cm. Druhú časť potriem šľahačkou a posypem nastrúhaným gaštanovým pyré. k tomu som sa ale zatiaľ nedostala. Pôvodný recept je len čokoládový.

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridavam foto kolaca so slahackou a gastanovym pyre...druhy variant

    Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
Podobný sme doma robievali s palacinkovým cestom: tvoj môže byť výborný, mak fantasticky pasuje s jablkami. Vďaka za recept, ukladám do KK zíde sa keď nebudem vedieť čo so zaváranými jablkami.
Posielam pochvalu za vydarené foto a krásny popis receptu. Vďaka.
Tvoj koláčik musí byť neskutočná dobrota.
Síce som ešte taký nejedol,ale oku to moc lahodí.
Aj úvodný komentár je velmi pekne napísaný.Postup receptu je publikovaný zrozumitelne a foto je za 1.
Ďakujem za recept. Presmerujem do KK
Si šikovná gazdinka
no Ty si mi teraz ulahodila, obrátený jablkový robievam dosť často a veru nie raz ma napadlo, kde by som ten mak tam vsunula, nenapadlo ma,že do cesta , ked len pre chuť, trošku,aj to mi stačí a zjedia mi to aj chalani,toto je to pre mňa makovo jablkové , vdaka
Krásny, chutný, zdravý....myslím, že ak sú uvarené jabĺčka dopredu, majú možno v konečnom podaní inú chuť ako len surové upečené, treba skúsiť rozdiel.Ale ukladám aj ja do KK.
tak tento zákusok úúúúplne zbožňujem, už odmalička. nedávno som ho robila ako tortu pre sestru :-) odporúčam všetkým. akurát, že ja dávam na jablká makové cesto a potom biele. ale myslím, že je to jedno, resp. takto to je rýchlejšie a o 1 špinavú misku menej :-)
obrateny jablkovy kolac som doma robila velmi casto,je to rychlovka aj plnka aj cesto,ale tvoj je vylepseny o mak tak to musi byt dobrota ,skusim urobit podla teba.Ty davas do cesta mak,ja zase do jablk hrozienka v rume a na vrch orechy,bola to tiez dobrota.
jozka2, dakujem za komentar, dobry napad s tymi hrozienkami a orechmi, mozem sa spytat, tie orechy tvoria povrch jablk? Nasypes ich tam nakoniec? A polievas cokoladou? Dakujem za info. :)
tento koláčik je úžasný, všetci sme sa zalizovali a veľmi rýchlo sa minul. Ďakujem za super receptík. Teraz na jeseň, keď sa urodilo kopu jabĺk a nový , zdravý slovenský mak, ako stvorený na depresívnu jeseň. Fakt som dávno taký dobrý koláč nejedla - ja som ho robila s bezlepkovou múkou, keďže mám celiakiu a ani to nebolo poznať. Najlepší bol na tretí deň, ten posledný kúsok :-) ešte raz vďaka, ukladám :-)
Aj za nasu rodinu mozeme povedat jedno velke mnaaaaaam! :-) Dakujeme za perfektny receptik. Hladala som daky s jablkami a pudingom a nasla som tento...tak mi prisli na chut jablka s makom, ze som ho musela vyskusat. Je to moj prvy obrateny kolac a aj ked som nevarila jablka, nescedila a cesto nimi nasiaklo, bol prepeceny a fajny. Vzdy som taka stastna, ked sa mi nieco na prvykrat podari. Som Vam to musela napisat a budem odporucat! :-)
@Majdus (24.4.2017 21:31)

Tesim sa, ze kolacik chutil, u nas je velmi oblubeny, mam recept od mojej maminy, ktora ma uz 82 rokov, sama uz nepecie, ale ja ho vzdy rada robim :))))))))))))

Pridaj komentár k receptu: